Tirsdag 18. mars 2014
NORSK PÅ RADIO: Foreningen Nopa frykter at det blir mindre norsk musikk på radio fra 2017. Her spiller Ingrid Helene Håvik i Highasakite for radiokanalen P3, som i motsetning til sine kommersielle konkurrenter må spille en viss andel norsk musikk – også etter overgangen til DAB.
Radiokanalenes forpliktelser til å spille norsk musikk forsvinner med overgangen til digital radio:
Må ikke lenger spille norsk
Undersak:

Spiller mer norsk om natten

Både P4 og Radio Norge bekrefter at de spiller mer norsk musikk om kvelden og natten enn på dagtid.

– Det er riktig at vi spiller en god andel norsk musikk på natten. Men det er bare en liten del av totalen, og vi ønsker på ingen måte å vri oss unna kravet i konsesjonen, sier Andreas Stjernvang, assisterende musikksjef i P4.

– Hva er grunnen at dere spiller mer norsk musikk om natten?

– Det er en vurdering vi har gjort som er basert på hva slags lyttere vi har om natten. Vi spiller mye roligere musikk om natten enn et vi gjør på dagtid. Folk er vel i en litt annen modus på den tida av døgnet, sier Stjernvang.

Statistikken viser at P4 består norsktesten med glans. I fjor var 44 prosent av musikken som kanalen spilte av norske musikere, ifølge ferske tall som P4 har innrapportert til Medietilsynet i Fredrikstad. Stjernvang tror P4 vil fortsette å spille mye norsk musikk også etter 2017. .

– Vi har krav til hvor mye norsk musikk vi spiller i dag, og det har vi til hensikt å holde på i overskuelig framtid. Men hvordan musikkprofilen vil se ut om noen år er selvsagt vanskelig å si, sier Stjernvang i P4.

Å spå om framtida synes også ansvarlig redaktør i Radio Norge er vanskelig.

– Men jeg er helt sikker på at når mangfoldet blir større, så er det flere norske kanaler som i sum vil spille mer norsk musikk. Det vil overraske meg om det ikke vil finnes egne norske riksdekkende i en DAB-framtid, sier Lasse Kokvik, ansvarlig redaktør for TV Norge. Han bekrefter at kanalen spiller mer norsk musikk om kvelden og natten.

– Det er riktig at vi spiller mye norsk musikk på kvelden og om natten. Det er fordi musikkandelen er mye høyere på disse tidspunktene enn på dagtid.

Ifølge den norske rettighetsorganisasjonen Gramo hadde Radio Norge en norskandel på 31 prosent i 20012, fire prosent under myndighetenes krav. Men Radio Norge-sjefen mener Gramos statistikk ikke er representativ.

– Vi er ikke kjent med at vi skulle ha spilt mindre musikk enn hva myndighetene krevde av oss i 2013. Vi har gjort rede for vår norskandel i 2012 overfor Medietilsynet, som ikke har hatt noe å utsette, sier Lasse Kokvik.

– Hva tenker dere om forslaget om å forlenge krav om norskandel til etter 2017?

– Dette forslaget kommer for seint. Avtalen for DAB-lisens er avklart, og investeringene i nettverket er gjort deretter. Å åpne for nye forhandlinger med nye krav er uaktuelt.

Det vil spilles færre norske låter på radio når FM-nettet slukkes, tror organisasjonen Nopa. Fra 2017 er Radio Norge og P4 ikke lenger forpliktet til å spille norsk musikk.

musikk

Vi kommer til å høre mindre norsk musikk på radio når FM-nettet slukkes i 2017. Det frykter Ragnar Bjerkreim i Nopa, foreningen for komponister og låtskrivere.

Når overgangen til digitalradio (DAB) er fullført om tre år, vil ikke lenger Medietilsynet stille krav til innholdet i radiokanalene slik det gjør i dag.

– Det er veldig synd at myndighetene ikke kan pålegge radiokanalene å spille norsk musikk i DAB. Med et slikt frislipp tviler jeg på at kanalene blir flater som danner grunnlag for ny, norsk musikk, sier styrelederen.

I dag har de riksdekkende kanalene Radio Norge og P4 krav om å spille minst 35 prosent norsk musikk. Dette er fordi det er trangt om plassen i FM-båndet, og tildeling av konsensjoner forutsetter derfor visse plikter. Som å sende et visst antall nyhetssendinger i døgnet. I DAB er derimot kapasiteten ubegrenset.

Dermed mister politikerne muligheten til å påvirke innholdet i radiotilbudet, konstaterer Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

– Vi risikerer at andelen norsk musikk går ytterligere ned og at den blir fortrengt til fordel for internasjonal musikk, sier Grande.

Fakta

Norsk musikk på radio:

• I dag er Radio Norge og P4 forpliktet til å spille minst 35 prosent norsk musikk.

• Når FM-nettet slukker i 2017 vil ikke lenger radiokanalene bli pålagt innholdskrav fra myndighetene.

• Interesseorganisasjonen Nopa frykter at andelen norsk musikk på radio vil synke.

Inviterer til møte

Grande har nå invitert Radio Norge og P4 til et møte på Stortinget for å diskutere hvilke forpliktelser de føler for å spille norsk musikk.

– Jeg regner med at dette er noe radiobransjen er opptatt av. Det er viktig at vi stimulerer til at norsk musikk blir brukt i de viktigste radiokanalene. Det knytter oss sammen som nasjon, er avgjørende for utviklingen av felles identitet og språk – og det er levebrødet til artistene våre, sier han.

Klassekampen skrev forrige uke at bare 12 prosent av musikken vi strømmer i tjenester som Spotify og Wimp er norsk. Flere tok da til orde for at radiokanalene må ta større ansvar for å løfte fram lokale artister.

– Det som spilles på radio, har stor betydning for hva vi lytter til når vi strømmer musikk, sier Ap-politikeren.

Norsk om natta

I 2012 utgjorde norsk musikk 45 prosent av den totale spilletiden for musikk på de største radiokanalene, ifølge vederlagsbyrået Gramo. Men det er særlig NRKs distriktskanaler og P1 som drar snittet opp. I fjor fikk Radio Norge kritikk av Medietilsynet for å spille over to tredeler av den norske musikken mellom midnatt og klokka seks om morgenen.

– Vi ser allerede i dag at både Radio Norge og P4 spiller mye av den norske musikken om natta, når det er minst lyttere. Det angloamerikanske repertoartet er overveldende, sier Bjerkreim.

Han mener myndighetene bør stille krav til de største radiokanalene om minst 35 prosent norsk musikk også i DAB. Det bør også være pålagt å spille mer norsk i beste sendetid, mener han.

– I dag er det bare NRK som sier at man spiller ny, norsk musikk i alle sjangre. Vi ser at kringkastingsavgiften fungerer som kulturpolitisk instrument. De politiske føringene burde vært strammere også for andre radiokanaler, sier han.

Håp om flere kanaler

Arild Grande tror derimot ikke det vil være mulig å pålegge kanalene innholdskrav når FM-nettet slukker.

– Vi må heller se etter måter å påvirke norskandelene på. Så vidt jeg vet har vi ikke noe verktøy til å stille krav, i alle fall ikke på samme måte som før, sier han.

Grande tror at radiokanalene selv vil tjene på å framheve norske artister.

– For å kunne konkurrere med NRK, må de inn på det norske musikkmarkedet, sier han.

Ragnar Bjerkreim ser muligheter for at det kan bli spilt mer norsk musikk på radio totalt ettersom flere kan starte radiokanaler i DAB enn i FM-nettet.

– Vi har allerede en kanal som Ordentlig Radio, som bare spiller norsk musikk. Vi får håpe at de som spiller norsk, når fram til et større publikum. Men det er de store radiokanalene som har markedsføringsmuskler og muligheter til å promotere egen kanal, slår han fast.

mari.vollan@klassekampen.no

Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk