Mandag 10. februar 2014
SER RØDT: Avsløringene om NSAs massive overvåking har fått mange amerikanere til å reagere. Her fra en protestaksjon i Washington i januar. Foto: Larry Downing/REUTERS/SCANPIX
• Uvanlig allianse med nettoffensiv mot NSA • Vil stramme overvåkingstøyler med ny lov
Skal stagge NSA-spionasje
INTERNETTAKSJON: En global internettkampanje skal legge press på amerikanske lovgivere. Foto: thedaywefightback.org
KRITISK: Republikanske Jim Sensenbrenner vil stagge NSA gjennom lovforslaget the USA Freedom Act. Foto: Chip Somodevilla/AFP/SCANPIX
MANER TIL KAMP: I morgen slår alt fra Tea Party-folk og liberalere seg sammen mot overvåking. Blant dem står en angrende republikaner som var med på å utvide NSAs spionfullmakter.

USA

Et uvanlig bredt spekter av interessegrupper trommer sammen til en global internettkampanje mot overvåking i morgen. Aksjonen samler alt fra den liberale borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) til Tea-Party-støttede Freedom Works.

Sammen går aksjonen til angrep på USA overvåkingsmaskin, som i løpet av det siste halvåret har blitt blottstilt av NSA-lekkasjene fra varsleren Edward Snowden.

Alliansen krever at USA legger sterkere bånd på NSAs spionaktivitet, og tar til orde for ny, temmende lovgivning, The USA Freedom Act.

Fakta

Aksjon mot NSA:

• I morgen arrangerer en bred allianse av organisasjoner, selskaper og medieinstitusjoner en global internettkampanje mot USAs overvåkingsmaskineri.

• Målet med kampanjen er å skape blest om et nytt lovforslag, The USA Freedom Act. Loven skal sette en stopper for mye av NSA-overvåkingen som har blitt avslørt av varsleren Edward Snowden.


«NSA er ute av kontroll»

Morgendagens internettkampanje mot NSA har fått navnet «Dagen vi kjemper tilbake mot masseovervåking».

Etter avsløringene om NSAs spionasje over hele verden har presset på president Barack Obama økt kraftig. I januar lovet presidenten derfor reformer av NSA-programmene. Kritikerne hevder imidlertid at Obamas planlagte tiltak gjør lite for å bremse etterretningstjenestens overvåkingsiver.

«Å forandre biter og deler av NSAs massive overvåkingsmaskin vil ikke være nok til å beskytte vårt privatliv», skriver ACLU på sine hjemmesider.

De får støtte av ultraliberalistiske FreedomWorks, som er finansiert av Tea Party-milliardærene David og Charles Koch, og som vanligvis bruker tid og krefter på å rive ned siste rest av den amerikanske velferdsstaten og faglige rettigheter i USA.

«NSA er ute av kontroll», skriver Freedom Works på sine nettsider.

Sammen med en lang rekke organisasjoner, selskaper og medieinstitusjoner støtter de gjennom aksjonen derfor et nytt lovforslag som ifølge ACLU vil stoppe «det verste» av NSAs overvåkingsovertramp. Lovforslaget har fått det noe kronglete navnet «the Uniting and Strengthening of America by Fulfilling Rights and Ending Eavesdropping, Dragnet-Collection and Online Monitoring Act». Forkortelsen er derimot enklere, The USA Freedom Act.


Angrende synder

Lovforslaget fremmes av Jim Sensenbrenner, som sitter i Representantenes hus for Republikanerne. Etter terroraksjonen 11. september 2001 var han med på å utforme The Patriot Act, som ga amerikanske myndigheter langt friere tøyler til å overvåke egne borgere. Sensenbrenner mener nå lovverket han selv var med på å utforme blir misbrukt og må strammes inn.

Sensenbrenner mener NSA har misbrukt sine fullmakter ved å bedrive masseinnsamling av såkalt metadata fra millioner av amerikanske borgere. Han sier målet med den nye lovgivningen er «å sette deres metadataprogram ut av spill»

The USA Freedom Act går blant annet inn for:

• Mindre metadatainnsamling: The Patriot Act skal strammes inn for å kreve langt grundigere dokumentasjon fra NSA når etterretningen ønsker å samle inn informasjon om spesifikke mistenkte. NSA må kunne bevise for domstolen FISA at overvåkingen ikke kommer til å fange opp informasjon fra uskyldige amerikanere.

• Mer offentliggjøring: FISA-domstolen, som har blitt anklaget for å sette sitt godkjentstempel på alle ønsker NSA kommer med, skal i langt mindre grad få lov til å operere bak stengte dører og skal i større grad måtte offentliggjøre sine avgjørelser.

• Større gjennomsiktighet: Internett- og telefonselskaper som får rettskjennelser fra FISA om å gi NSA informasjon om sine brukere, skal kunne offentliggjøre hvor mange henvendelser det dreier seg om og hvor mange brukere henvendelsene omhandler.

• Sterkere offentlig representasjon: Innenfor Fisa-domstolen skal det opprettes et eget kontor med ansvar for å representere offentlighetens og privatlivets interesser.


Usikker støtte

Lovforslaget skal allerede ha rundt 200 støttespillere i Representantenes hus. I Senatet, som kontrolleres av Demokratene, er man derimot langt mindre villige til å utfordre Obama-administrasjonen.

Morgendagens internettaksjon handler derfor blant annet om å oppfordre folk til å ta kontakt med sine senatorer og kreve at de støtter The USA Freedom Act. Aksjonen skal også samle inn underskrifter mot overvåking.

«Dagen vi kjemper tilbake mot masseovervåking» arrangeres av erfarne internettaktivister, blant annet The Electronic Frontier Foundation (EFF). Aktivistene har tidligere resultater å vise til. I 2012 stoppet aktivistene den såkalte Sopa-lovgivningen som gikk langt i å ville innskrenke åpenheten på internett.

Aktivistene oppfordrer organisasjoner, selskaper, medieinstitusjoner og privatpersoner til å plassere et «banner» for aksjonen på sine nettsider. Så langt har nærmere fem tusen nettsteder fulgt oppfordringen. EFF samarbeider pm aksjonen med en lang rekke partnere, alt fra organisasjoner som Amnesty International og Greenpeace til internettplattformer som Reddit, Mozilla og Tumblr.

eirikgs@klassekampen.no


Tirsdag 21. mars 2017
BESTEMT: Florence Dufoix vil stemme på den venstreradikale president­kandidaten Jean-Luc Mélenchon, selv om hun vet at han ikke går videre til siste runde.
Mandag 20. mars 2017
SPENT: Nord-Korea hevdet søndag at de har testet ut en kraftig rakettmotor. Samme dag avsluttet USAs utenriksminister en diplomatisk runddans i Asia.
Lørdag 18. mars 2017
BUDSJETT: Donald Trumps nye helseplan og budsjettforslag er dyster lesning for mange av hans velgere.
Fredag 17. mars 2017
KOSTBAR: Statsminister Mark Rutte kan trenge støtte fra grønne Jessie Klaver. Sosialdemokratenes kollaps viser hvor dyrt samarbeidet kan koste.
Torsdag 16. mars 2017
FEIDE: I Tyrkia blir konflikten med EU forstått som et angrep på ytrings­friheten, sier forsker Sinan Ulgen. ­Tyrkias president bruker krangelen med Nederland for alt det er verdt.
Onsdag 15. mars 2017
THE END: EU-legenden Frits Bolkestein mener Nederland har kommet til historiens slutt. – Det er ikke lenger noe å slåss for, problemene er borte sier han.
Tirsdag 14. mars 2017
KRITIKK: Det var Demokratenes egne feil som gjorde Donald Trump til president, mener forfatter Thomas Frank. Han vil at Demokratene igjen skal tale arbeidernes sak.
Mandag 13. mars 2017
HÅND I HANSKE: Diplomatstriden med Tyrkia passer perfekt i valgkampen til islamhater Geert Wilders.
Lørdag 11. mars 2017
KASTET: Sør-Koreas president Park Geun-hye ble i går dømt til å fratre stillingen. Statsminister Hwang Kyo-ahn tar over fram til nyvalg.
Fredag 10. mars 2017
LOV: Israels nye boikottlov viser at kampanjen virker, mener jødiske Ann Rudinow Sætnan. Hun kan selv rammes av loven.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk