Fredag 20. desember 2013
Neshornet er Klassekampens kulturpris, og er laget av skulptøren Finn Hald.
Neshornvinnerne 2013
Årets vinnere av Neshornprisen har begge stridd med byråkratiet.

kulturpris

– Jeg vil takke for prisen, oppslagene og støtten, sa kunstner Vanessa Baird, som sammen med samfunnsforsker Rune Slagstad mottok neshornet under Klassekampen julelunsj torsdag.

Prisen fyller ti år i år og består av et diplom og et neshorn laget av keramiker Finn Hald. Baird takket for støtten gjennom det som ble en turbulent høst, hvor kunstverket hun skulle lage for Helsedepartementet ble avvist helt på tampen.

Hun påpekte at kunstneryrket er ensomt og at det derfor er ekstra fint med støtte fra andre mennesker:

– Jeg jobber under jorda, bokstavelig talt, og nå har jeg fått en støttegruppe uten å være et offer, sa hun med referanse til sitt kjelleratelierer.

Baird synes det er smigrende å få en pris som også er gått til Vigdis Hjorth, Per Petterson og Karl Ove Knausgård.

– Det er superhyggelig å være i et så godt selskap.

Baird er en inspirasjon, sa medprisvinner Rune Slagstad. Han viste til at de begge har måttet stri med mektige byråkrater, iblant de samme byråkratene.

Slagstad greide ikke å skjule at han var rørt over juryens begrunnelse for at han fikk prisen i år:

– Jeg er selv interessert i å berøre, så det passer bra, smilte professoren.

Slagstad trakk fram at han ikke alltid har hatt et uanstrengt forhold til venstresidas dagsavis. Han leste opp karakteristikker avisa ga ham den gangen han var nestleder i SV for rundt 30 år siden. Da het det om Slagstad at han var «en eksradikaler som opptrer som borgerskapets alibi, en apologet for et døende system», fortalte han lattermildt.

– Jeg har altså ikke alltid hatt et godt forhold til avisa, men det blir nå mer og mer et kjærlighetsforhold. Og det er fint å bli beæret av de rette, sa en beveget Slagstad.

– Det er et under at Klassekampen fortsatt finnes og har blitt landets beste politisk-kulturelle avis, sa han i sin tale, hvor han også hyllet de tidligere prisvinnerne Ottar Brox og Kåre Lunden for inspirasjon.

ellen.engelstad@klassekampen.no

Fakta

Neshornprisen:

• Klassekampens kulturpris, første gang utdelt i 2003.

• Består av et diplom og et neshorn utformet av keramiker Finn Hald (1929–2010).

• Årets jury besto av kulturredaktør Haakon Flemmen, nyhetsredaktør Mari Skurdal og ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen.

• Tidligere prisvinnere er: Per Petterson (2003), Hanne Ørstavik (2004), Karin Sveen og Ottar Brox (2005), Ebba Wergeland og Dag Seierstad (2006), Cecilie Enger og Jan Erik Vold (2007), Åsa Linderborg og Kåre Lunden (2008), Edvard Hoem (2009), Christine Koht og Geir Berdahl (2010), Karl Ove Knausgård og Solveig Aareskjold (2011), Vigdis Hjorth og Håkon Bleken (2012).

Artikkelen er oppdatert: 6. januar 2015 kl. 14.59
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk