Tirsdag 26. november 2013
RASISME: Solveig Horne (Frp) synes det er positivt at debatten om hverdagsrasisme er i gang og at historiene kommer fram i lyset. Foto: Linda Bournane Engelberth
Frp arbeider med ny anti­diskrimineringslov:
Vil straffe rasisme
RASISME: Solveig Horne (Frp) synes det er bra at historiene om norsk rasisme kommer fram. Nå vil hun bevise at Frp kan bli et godt integreringsparti.

integrering

Forrige uke dukket de opp overalt, historiene om norsk hverdagsrasisme. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) synes det er positivt at debatten er i gang og at sakene kommer fram i lyset.

– Det er viktig å få fram historiene om hverdagsrasisme. Folk har lavere terskel for å benytte sosiale medier, og det er modig av dem å stå fram. Jeg er overrasket over omfanget av problemet, sier Horne.

Hun er enig i at media og politikere har et ansvar for å ikke spre rasisme.

– Politikere må være klare over hvordan vi ordlegger oss. Spesielt i valgkamper spisser politikere budskapet sitt for å nå fram, og media er med på dette. Vi må være påpasselige med at ting vi sier ikke kan få folk til å bli diskriminert, sier hun.

Fakta

Norsk rasisme:

• Forrige uke blusset debatten om hverdagsrasisme opp på sosiale medier.

• Hashtaggen #norskrasisme var mest populær på Twitter.

• Flere medier, blant annet Aftenposten og Klassekampen, har satt rasismesaken på dagsordenen.

• Mange har beskyldt Frp og media for å skape rasisme.

• Nå svarer integreringsministeren Solveig Horne fra Frp på kritikken, og forteller at regjeringen vil styrke innsatsen mot diskriminering og rasisme.

Må få konsekvenser

Hun har selv kjent på det å bli misforstått med sitater som blir tatt ut av sammenheng.

– Det er viktig å skille mellom sitater og faktisk rasisme. Ifølge lovverket handler rasisme om å bli forskjellsbehandla og diskriminert. Men mange ganger blir dette ikke håndhevet, og diskriminering får ikke konsekvenser. Jeg vil som inkluderingsminister at vi skal begynne å arbeide for en felles antidiskrimineringslov, sier Horne.

Hun synes det er uakseptabelt at folk blir diskriminert på arbeids- og boligmarkedet.

– Når folk blir diskriminert på jobbmarkedet på grunn av navnet sitt, så har vi en utfordring. Dette må arbeidslivsorganisasjonene ta med seg i sitt arbeid, sier hun.

Hun tror ikke holdningskampanjer er løsningen.

– Først og fremst er det viktig at folk som kjenner dette på kroppen får fortalt det og sette problemet på dagsordenen. Dessuten er det viktig at voksne tar ansvar. For barn spiller det ingen rolle om lekekameraten heter Muhammed eller Ola. Voksne har en annen virkelighetsforståelse, sier hun.

Vil motbevise fordommer

Hun har selv aldri opplevd rasisme, men heller «omvendt diskriminering».

– Jeg ble kvotert inn i politikken, så jeg kjente på at jeg var i den posisjon kun på grunn av mitt kjønn, ikke fordi jeg hadde kunnskaper eller ressurser de ville bruke sier Horne.

Hun har selv ingen nære venner, men flere partikollegaer fra ikke-vestlige land.

– Det er flere med innvandrerbakgrunn i Frp. Jeg har mange nære venner som er adoptert fra ikke-vestlige land, og har familie fra USA, sier hun.

Frp har lenge blitt kritisert for å være innvandringsfiendtlig. Dette mener Horne ikke kommer til å være en ulempe for hennes jobb som minister.

- Faktisk ikke. Frp har gått foran i mange innvandringsdebatter. Det er mange ting som vi har foreslått som er norsk politikk nå. Jeg ønsker å bli vurdert for arbeidet jeg faktisk utfører. Det kan hende folk har fordommer mot Frp, men det blir vår oppgave å motbevise dette. Regjeringa kommer til å gjøre en god jobb i arbeidet mot diskriminering og rasisme, sier hun.

Viktig å stille krav

Hun synes det er viktig å sikre gode og trygge bo- og oppvekstmiljø for å sørge til god integrering begge veier.

– Jeg har ansvar for alle som har fått lovlig opphold i Norge. Jeg har partiprogrammet i ryggen, og der kommer det klart fram at vi skal behandle de som er her lovlig med respekt. Men vi skal også stille krav for å få til en god integrering. En av hovedoppgavene den forrige regjering mislyktes med er å bosette de omlag 5000 menneskene som har fått lovlig opphold i landet. Dette skal vi nå forsøke å løse tverrpolitisk, sier Horne.

– Mange kommer til Norge på grunn av krig og forfølgelse. De fleste vil jo egentlig bo i sitt eget land. I en ideell verden, hvor ingen måtte flytte fra sine hjemland, ville innvandringen fortsatt bli sett på som noe ønsket?

– Det er integrering jeg har ansvar for, avslutter Horne.

riccardo.falco@klassekampen.no

Torsdag 19. juli 2018
VERSTING: Cruisetrafikken er miljø­svinet alle vil til livs. Men ikkje eitt av dei 100 cruiseskipa som er under planlegging verda over, siktar mot null­utslepp.
Onsdag 18. juli 2018
VERRE: Meieri­giganten Tine fryktar mjølkemangel dersom mykje storfe blir slakta på grunn av fôrmangel. Tine vil ha krisemøte med bøndene og regjeringa.
Tirsdag 17. juli 2018
INKASSOKRAV: Hvor mye penger har Erna Solberg lovet Nato å bruke på forsvar de neste årene? Det er spørsmålet Bjørnar Moxnes nå krever et klart svar på.
Mandag 16. juli 2018
TØRT: Tørken som nå rammer Østlandet kan bli en del av et normalt ustabilt klima. Det vil ramme jordbruket hardt. – Det er så dårlig at en blir deprimert av å gå i åkeren, sier bonde Anders Klaseie.
Lørdag 14. juli 2018
SKADEN SKJEDD: Tørken raserer kornavlingene på Østlandet og Norge får sitt dårligste kornår siden 1974. Det er allerede for seint å berge kornhøsten.
Fredag 13. juli 2018
SLITER: Mange personer som går på sosialhjelp eller lever på stønader, har ikke råd til å gå til tannlegen, reise på ferie eller delta i fritidsaktiviteter.
Torsdag 12. juli 2018
FULLT: Bergen, Flåm og Geiranger kneler under vekta av masseturismen. Lokalbefolkninga reagerer og vil ha færre turistar.
Onsdag 11. juli 2018
BØNDA IFRA NORD: Finnmark kan ramle heilt ut av Stortinget. Finnmarks fylkesordførar er likevel open for at areal skal telje mindre enn i dag når ein fordeler stortingsmandat.
Tirsdag 10. juli 2018
TRYGD: Regjeringen vil hindre at trygde­ytelser eksporteres ut av landet. Men internasjonale avtaler gjør at forslagene får få konsekvenser. – Prinsipielt viktig, sier Erlend Wiborg (Frp).
Mandag 9. juli 2018
GASS: I Kirkenes er det på nytt håp om gassvirksomhet etter framstøt fra det russiske selskapet Novatek. Ordfører Rune Rafaelsen tror Russland vil bestemme om prosjektet får lov til å starte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk