Tirsdag 26. november 2013
RASISME: Solveig Horne (Frp) synes det er positivt at debatten om hverdagsrasisme er i gang og at historiene kommer fram i lyset. Foto: Linda Bournane Engelberth
Frp arbeider med ny anti­diskrimineringslov:
Vil straffe rasisme
RASISME: Solveig Horne (Frp) synes det er bra at historiene om norsk rasisme kommer fram. Nå vil hun bevise at Frp kan bli et godt integreringsparti.

integrering

Forrige uke dukket de opp overalt, historiene om norsk hverdagsrasisme. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) synes det er positivt at debatten er i gang og at sakene kommer fram i lyset.

– Det er viktig å få fram historiene om hverdagsrasisme. Folk har lavere terskel for å benytte sosiale medier, og det er modig av dem å stå fram. Jeg er overrasket over omfanget av problemet, sier Horne.

Hun er enig i at media og politikere har et ansvar for å ikke spre rasisme.

– Politikere må være klare over hvordan vi ordlegger oss. Spesielt i valgkamper spisser politikere budskapet sitt for å nå fram, og media er med på dette. Vi må være påpasselige med at ting vi sier ikke kan få folk til å bli diskriminert, sier hun.

Fakta

Norsk rasisme:

• Forrige uke blusset debatten om hverdagsrasisme opp på sosiale medier.

• Hashtaggen #norskrasisme var mest populær på Twitter.

• Flere medier, blant annet Aftenposten og Klassekampen, har satt rasismesaken på dagsordenen.

• Mange har beskyldt Frp og media for å skape rasisme.

• Nå svarer integreringsministeren Solveig Horne fra Frp på kritikken, og forteller at regjeringen vil styrke innsatsen mot diskriminering og rasisme.

Må få konsekvenser

Hun har selv kjent på det å bli misforstått med sitater som blir tatt ut av sammenheng.

– Det er viktig å skille mellom sitater og faktisk rasisme. Ifølge lovverket handler rasisme om å bli forskjellsbehandla og diskriminert. Men mange ganger blir dette ikke håndhevet, og diskriminering får ikke konsekvenser. Jeg vil som inkluderingsminister at vi skal begynne å arbeide for en felles antidiskrimineringslov, sier Horne.

Hun synes det er uakseptabelt at folk blir diskriminert på arbeids- og boligmarkedet.

– Når folk blir diskriminert på jobbmarkedet på grunn av navnet sitt, så har vi en utfordring. Dette må arbeidslivsorganisasjonene ta med seg i sitt arbeid, sier hun.

Hun tror ikke holdningskampanjer er løsningen.

– Først og fremst er det viktig at folk som kjenner dette på kroppen får fortalt det og sette problemet på dagsordenen. Dessuten er det viktig at voksne tar ansvar. For barn spiller det ingen rolle om lekekameraten heter Muhammed eller Ola. Voksne har en annen virkelighetsforståelse, sier hun.

Vil motbevise fordommer

Hun har selv aldri opplevd rasisme, men heller «omvendt diskriminering».

– Jeg ble kvotert inn i politikken, så jeg kjente på at jeg var i den posisjon kun på grunn av mitt kjønn, ikke fordi jeg hadde kunnskaper eller ressurser de ville bruke sier Horne.

Hun har selv ingen nære venner, men flere partikollegaer fra ikke-vestlige land.

– Det er flere med innvandrerbakgrunn i Frp. Jeg har mange nære venner som er adoptert fra ikke-vestlige land, og har familie fra USA, sier hun.

Frp har lenge blitt kritisert for å være innvandringsfiendtlig. Dette mener Horne ikke kommer til å være en ulempe for hennes jobb som minister.

- Faktisk ikke. Frp har gått foran i mange innvandringsdebatter. Det er mange ting som vi har foreslått som er norsk politikk nå. Jeg ønsker å bli vurdert for arbeidet jeg faktisk utfører. Det kan hende folk har fordommer mot Frp, men det blir vår oppgave å motbevise dette. Regjeringa kommer til å gjøre en god jobb i arbeidet mot diskriminering og rasisme, sier hun.

Viktig å stille krav

Hun synes det er viktig å sikre gode og trygge bo- og oppvekstmiljø for å sørge til god integrering begge veier.

– Jeg har ansvar for alle som har fått lovlig opphold i Norge. Jeg har partiprogrammet i ryggen, og der kommer det klart fram at vi skal behandle de som er her lovlig med respekt. Men vi skal også stille krav for å få til en god integrering. En av hovedoppgavene den forrige regjering mislyktes med er å bosette de omlag 5000 menneskene som har fått lovlig opphold i landet. Dette skal vi nå forsøke å løse tverrpolitisk, sier Horne.

– Mange kommer til Norge på grunn av krig og forfølgelse. De fleste vil jo egentlig bo i sitt eget land. I en ideell verden, hvor ingen måtte flytte fra sine hjemland, ville innvandringen fortsatt bli sett på som noe ønsket?

– Det er integrering jeg har ansvar for, avslutter Horne.

riccardo.falco@klassekampen.no

Torsdag 18. januar 2018
KLATRAR: No skal Torbjørn Røe Isaksen lære seg inntektssida på statsbudsjettet. – Eg ser han gjerne som Høgre-leiar og statsminister i framtida, seier fylkesleiar.
Onsdag 17. januar 2018
GRUVESJOKK: Ola Elvestuen blir ny miljøminister, men Venstre får ikkje stoppa at omstridt gruveavfall går ut i Førde­fjorden. – Ikkje til å tru, seier Natur og Ungdom.
Tirsdag 16. januar 2018
FOTEN NED: Knut Arild Hareide meiner vi ikkje har råd til store skattelettar i åra som kjem. Regjeringserklæringa er ei av dei vagaste han har lese.
Mandag 15. januar 2018
TRYGD: Beza betalte 300.000 kroner til staten, men fikk ikke trygd da barna ble født, eller da han mistet jobben.
Lørdag 13. januar 2018
STANS: Unge Høgre innfører umiddelbar alkoholforbod på ubestemt tid etter Riise-saka. Ungdomspartia er delt om alkoholbruk på partisamlingar.
Fredag 12. januar 2018
SPLITTER: Samme uke som partisekretær Kjersti Stenseng gikk beinhardt ut mot Hans Kristian Amundsen, ble han i et lukket møte på Stortinget tatt varmt i forsvar av klubblederen for Aps stortingsansatte, Ingunn Yssen.
Torsdag 11. januar 2018
STASING: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takka for maten under NHOs gallamiddag. I same slengen lova han ei heilt ny reform.
Onsdag 10. januar 2018
BREMS: Selv om norsk økonomi går bedre, bør ikke arbeidstakerne forvente et bedre lønnsoppgjør i år. Det mener flere topper i norsk næringsliv.
Tirsdag 9. januar 2018
UROLIG: Sysselsettingsandelen i be­folkningen kryper stadig nedover. NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener det er på tide å se på hvordan velferdsordningene fungerer.
Mandag 8. januar 2018
OPPRUSTING: I 2018 skal USA bruke nesten 40 milliarder norske kroner på å avskrekke Russland. Norge spiller en stadig større rolle i planene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk