Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20171207/ARTICLE/171209964

• USA anerkjente Jerusalem som Israel-hovedstad • Protester planlegges over hele verden

Raser mot Trumps hån

Av Eirik Grasaas-Stavenes

Publiseringsdato: Torsdag 7. desember 2017

Seksjon: Utenriks

NYTT SINNE: Palestinere og folk over hele verden raser mot Donald Trumps Jerusalem-plan. Her fra en palestinsk flyktningleir i Libanon. FOTO: Bilal Hussein, AP/ntb SCANPIX

REAKSJONER: Donald Trump vil innfri Israel-lobbyens langvarige Jerusalem-drøm. Resten av verden raser mot USAs linjeskifte og advarer mot voldelige reaksjoner.

USA

Ifølge høytstående amerikanske kilder skulle president Donald Trump i går anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Erklæringen skulle skje etter at Klassekampen gikk i trykken, men ifølge kildene ville Trump foreløpig utsette flyttingen av USAs ambassade fra Israels hovedstad Tel Aviv.

Fra hele verden, også fra USAs venner og allierte, strømmet det i forkant inn sterke advarsler. Mange mener en slik anerkjenning dreper ethvert håp om en fredsavtale og tostatsløsning mellom Palestina og Israel.

– Det legger fredsprosessen helt død, sier leder for Fellesutvalget for Palestina, Tora Systad Tyssen.

En rekke arabiske ledere advarer om at den muslimske verden vil reagere på beslutningen med raseri.

Nå øker frykten for voldelige reaksjoner på Israels folkerettsstridige okkupasjon og mer vold i Midtøsten generelt.

Palestinske og muslimske grupper planlegger tre dager med «folkelig sinne» i Palestina og demonstrasjoner ved USAs ambassader over hele verden.

FAKTA

Jerusalem:

• I 1967 erobret Israel Øst-Jerusalem og Vestbredden. Israel har utropt hele Jerusalem som hovedstad. Dette er ikke internasjonalt anerkjent.

• Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

• Ifølge Oslo-avtalen skal spørsmålet avgjøres av forhandlinger.

Lobbyseier

Tyssen anser Trumps Jerusalem-plan som «nok et grovt overgrep mot palestinernes rett til selvstyre og en hån mot tidligere fredsprosesser».

Oslo-avtalen fra 1994 la opp til at Jerusalems status skulle avgjøres av forhandlinger, en linje de tidligere presidentene Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama siden fulgte.

Men Trump vil innfri valgløftet han ga sine evangelisk kristne velgere, og ikke minst israelske lobbyorganisasjoner som Aipac. Aipac har jobbet for at USA støtter og følger opp Israels posisjon i Jerusalem-spørsmålet.

Ifølge amerikanske medier skjer den siste avgjørelsen blant annet etter press fra donorer som Sheldon Adelson, mangemilliardær og venn av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Til nyhetsnettstedet Middle East Eye sier analytikere at israelere håper dette skal gjøre en tostatsløsning enda mer usannsynlig og sørge for at Israel får «kontroll over 100 prosent av det historiske Palestina».

– USA belønner Israel med straffefrihet for over 50 år med folkerettsbrudd, sier Tyssen i Fellesutvalget for Palestina.

Israels menn

Som Klassekampen skrev tirsdag, har FBIs Russland-etterforskning kastet lys over hvordan Trump-staben, allerede før den tiltrådte, har jobbet aktivt for å fremme Israels interesser.

Ikke minst har Jared Kushner, som er familievenn med Netanyahu, tette bånd til Israel. Trump har utnevnt svigersønnen som sin viktigste Midtøsten-rådgiver og ansvarlig for fredsforhandlinger med Palestina. Allerede før Trump tiltrådte, ba Kushner sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ringe alle medlemmene i FNs sikkerhetsråd for å undergrave daværende president Barack Obamas posisjon i en avstemning om ulovlige israelske bosettinger.

Aipac sponser et lovforslag i Senatet som vil kriminalisere arbeid for boikott av Israel. Israel-lobbyen har også vært en sentral aktør i Trumps motstand mot atomavtalen med Iran.

Mange frykter en eskalering av det svært betente forholdet mellom USA, Israel og Saudi-Arabia på en side, og Iran på den andre. Ifølge israelske medier drepte Israel tolv iranere i et angrep på en iransk base i Syria tidligere denne uka.

– Svak norsk advarsel

Ifølge palestinske myndigheter ringte Trump tirsdag kveld til palestinernes president Mahmoud Abbas og fortalte ham om sine intensjoner.

Sammen med Israel er Saudi-Arabia USAs nære allierte i Midtøsten, og forholdet til diktaturet har blitt særlig varmt under Trump. Men også fra Riyadh kommer advarsler om at å flytte USAs ambassade vil skape sterkt sinne i den muslimske verden.

Tusenvis av mennesker mistet livet i den andre intifadaen etter at Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden i Jerusalem i år 2000.

En av USAs viktigste allierte, Storbritannia, uttrykte «bekymring» gjennom utenriksminister Boris Johnson over Trumps Jerusalem-plan.

– Spørsmålet om Jerusalem må komme etter en framforhandlet avtale, presiserer han.

Avgjørelsen kritiseres også av Pave Frans, som ber om at «status quo» må respekteres.

I den amerikanske befolkningen er ifølge målinger fra Brookings Institute 63 prosent uenige i Trumps Jerusalem-plan, mens bare 31 prosent støtter den.

Tirsdag kveld sa Norges utenriksminister Ine Marie Søreide (H) til NRK at en anerkjenning «kan bidra til å gjøre fredsprosessen vanskeligere». Tyssen mener det var en overraskende svak reaksjon på «en amerikansk overkjøring av det som har vært Norges politikk i 24 år».

Til Klassekampen sier Utenriksdepartementet i en epost at «kommentarene som er kommet fra norsk side er på linje med de øvrige internasjonale reaksjonene».

eirikgs@klassekampen.no