Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20171110/ARTICLE/171119996

Kinas mektige president avvæpnet ordkrigeren Donald Trump under statsbesøk:

Trump lot seg temme

Av Peter M. Johansen

Publiseringsdato: Fredag 10. november 2017

Seksjon: Utenriks

PÅ VISITT: USAs president Donald Trump (t.h.) med Kinas president Xi Jinping i Beijing i går. FOTO: Andy Wong, AP/NTB SCANPIX

PAPIRTIGER: Donald Trumps tøffe retorikk mot Kina forduftet under presidentens besøk i Beijing.

Kina/USA

Det er mulig at Kinas USA-eksperter ikke kommer til rette med president Donald Trump, og det er mulig at Trump sliter med å gjøre seg opp en mening om Kina, slik nyhetsbyrået AFP rapporterte før USAs president landet i Beijing onsdag.

Ved avreisen i går, på vei til toppmøtet i Apec (Asia-Pacific Economic Cooperation) i Danang, havnebyen som var nyhetenes senter under USAs krig i Vietnam, var Beijing neppe kommet nærmere sannheten enn at USAs president lot seg sjarmere i senk og hadde lite å legge på bordet.

Trump tok med seg nedtoningen av Korea-truslene fra Seoul og setter sin lit til at Beijing vil gjøre mer overfor Pyongyang. Hans China-bashing fra valgkampen, med trusler om å heve tollsatsene med 40–45 prosent, er lagt i skuffen.

Reuters rapporterer at Xi trakk på smilebåndet da Trump uttalte at det ikke er Kina, men Trumps forgjengere som må klandres for USAs gigantiske handelsunderskudd.

– Vi gjør handelen rettferdig, og det vil være storslått for oss begge, sa Trump.

Han påpekte at det fins «en viss friksjon», før han forsikret at «vi vil aldri gjøre døra smalere eller stenge den, men gjøre den stadig videre» – stikk i strid med hans erklærte handelspolitikk.

FAKTA

Handelsunderskuddet øker under Trump:

• USA hadde i fjor underskudd på handelsbalansen med Kina på 2800 milliarder kroner. I oktober var den på 218 milliarder kroner i Kinas favør, 10 prosent høyere enn for ett år siden.

• President Donald Trump og president Xi Jinping inngikk kontrakter på vel 250 milliarder dollar under Trumps raske besøk.

• USAs samlede handelsunderskudd var i september på 354 milliarder kroner, seks milliarder mer enn i august. USAs eksport økte med 1,1 prosent; importen med 1,2 prosent.

• Handelsunderskuddet har økt med 9 prosent under Trump.

Svak for sterk mann

Referatene fra Beijing tyder på at Trump er full av beundring for Xi, «en svært spesiell mann». Etter den nylige kongressen i Kinas kommunistiske parti (KKP) framstår Xi som den ubestridte lederen som gjør Deng Xiaoping rangen stridig, om ikke Mao Zedong – mens Det hvite hus mer og mer framstår som en politisk bunker.

Før besøket advarte Kinas ambassadør til Washington, Cui Tiankai, Trump mot å gjøre sin «indo-stillehavsstrategi» til et rivaliserende «null-sum spill» for å demme opp for Kinas økonomiske og politiske vekst i Øst- og Sørøst-Asia.

– Jeg tror ikke noen vil være i stand til å demme opp for Kina, la Cui til før han inviterte USA til samarbeid i Asia og Stillehavet, ifølge avisa The Financial Times.

Det hvite hus har i måneder arbeidet med en mer robust Kina-strategi med hensyn til økonomi og handel. Utenriksminister Rex Tillerson besøkte nylig India for å fremme trepartssamarbeidet mellom USA, India og Japan i kjølvannet av at Trump vraket frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP).

Flere asiatiske land har i etterkant etterlyst USAs lederskap i regionen, opp mot Beijings store prosjekt Yi dao, yi lu (Ett belte, en vei), de nye «silkeveiene» som Xi sjøsatte i 2013.

Tillerson har advart mot å la seg forlede av billige kinesiske lån og investeringer.

Under sin Asia-tur har Trump tatt opp USAs handelsunderskudd, som har økt med 9 prosent under hans vel 300 dager i Det hvite hus, mens gjelda tikker raskt mot 21 billioner dollar. I forrige uke uttalte Trump at handelsunderskuddet med Kina som var på 2800 milliarder kroner i fjor, er «så forferdelig at det er pinlig».

Signerte avtaler

I Beijing signerte Trump handelsavtaler mellom USA og kinesiske bedrifter for rundt 250 milliarder dollar, ifølge Reuters, samt salg av amerikanskproduserte flymaskiner, bildeler, flytende naturgass og storfekjøtt.

– Når alt kommer til alt, hvem kan klandre et land for å være i stand til å dra fordeler av et annet land for å gi sine egne borgere fordeler, sa Trump til Xi etter å ha beundret gullbeholdningen i Den forbudte by.

– Jeg gir Kina stor anerkjennelse, sa Trump som under valgkampen skjelte ut Kina for å ha «voldtatt» USA og stjålet amerikanske arbeidsplasser, minner AP om.

Selv militærparaden lot til å imponere presidenten.

– Militærparaden denne morgenen var vidunderlig. Og verden ser på, sa Trump og gjorde skam på påstanden om at «flattery (smiger) will get you nowhere», før han satte kurs for Vietnam.

Der skal Trump møte en annen sterk mann, Russlands president Vladimir Putin, som han også har latt seg smigre av.

peterm@klassekampen.no