Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20160716/ARTICLE/160719977

• Terrorist kjørte varebil inn i folkemengde i Nice på nasjonaldagen • Minst 84 drept

Europas fremste terrormål

Av John Trygve Tollefsen og Yngvild Gotaas Torvik

Publiseringsdato: Lørdag 16. juli 2016

Seksjon: Utenriks

DØDSVEIEN: Med en varebil som våpen kjørte den 31 år gamle fransk-tunisieren inn i folkemengden som var samlet for å feire Frankrikes nasjonaldag på strandpromenaden i Nice. Foto: Eric Gaillard, REUTERS/NTB scanpix

Nytt angrep: For tredje gang på kort tid rammes Frankrike av terror. Fransk terrorforsker mener myndighetene gjør for lite for å forebygge terrorismen.

Frankrike

– Frankrike står midt i stormens øye.

Det sier Hugo Micheron, ekspert på fransk jihadisme ved forskningsinstituttet CERI på den anerkjente skolen Sciences Po i Paris.

Torsdag kveld, mens gatene i Nice var fylt til randen av festglade franskmenn som feiret landets nasjonaldag, meide en fransk-tunisisk mann gjennom folkemengden langs byens strandpromenade, med en hvit varebil som drapsvåpen.

Den antatte gjerningsmannen ble drept i sammenstøt med politiet. Da Klassekampen gikk i trykken, var 84 mennesker bekreftet døde, blant dem flere barn.

FAKTA

Terroren i Nice:

• En lastebil kjørte i 22.30-tida torsdag kveld inn i en stor folkemengde på strandpromenaden i Nice i Frankrike

• Minst 84 mennesker er drept, og minst 70 er såret.

• Den antatte gjerningsmannen er en 31 år gammel fransk-tunisier.

• President François Hollande omtaler angrepet som en terrorhandling.

• Unntakstilstanden i landet er forlenget med tre måneder.

Kilde: NTB

Nice skiller seg ut

Dette er det tredje store terrorangrepet som rammer Frankrike på halvannet år. I januar 2015 angrep islamister satirebladet Charlie Hebdo i Paris og drepte tolv personer.

13. november i fjor ble Paris og forstaden Saint Denis rammet av en rekke koordinerte terrorangrep, blant annet mot konsertlokalet Bataclan og flere fortausrestauranter. 130 mennesker ble drept.

Klassekampen snakket med Hugo Micheron fredag formiddag. Da var det fortsatt knyttet usikkerhet til både gjerningsmann og motiv.

Micheron har forsket på radikaliserte ungdommer. Han er bekymret for utviklingen i Nice.

– Av de 15–17 sterkt radikaliserte områdene i Frankrike i dag, skiller Nice seg ut, sammen med de parisiske forstedene.

Det jihadistiske miljøet i Frankrike blomstret for alvor opp og slo rot rundt 2012 og 2013. Forskeren forteller at Nice er den byen med høyest andel såkalte Syria-farere.

Franske myndigheter har svart på tidligere angrep med forhøyet sikkerhetsnivå og bombinger i Syria. Micheron er kritisk til denne responsen. Han mener terrorismen først og fremst er symptom på et samfunnsproblem, ikke bare et sikkerhetsproblem.

– Vi må gå til roten og forstå hva som gjør at unge i Europa ender opp som terrorister. I Frankrike må vi forstå både hvilke kamper som kjempes innad i det franske islamske miljøet, og hva i det franske samfunnet som svikter, sier Micheron.

Angrep på franske verdier

14. juli er en merkedag for franskmennene. Nasjonaldagen kalles også Bastilledagen, og markerer «Stormen på Bastillen», en avgjørende begivenhet under den franske revolusjon.

– På nasjonaldagen feirer man den franske republikkens verdier, frihet, brorskap og likhet. Det er symboltungt at angrepet kommer under en slik feiring, sier Kjerstin Aukrust.

Aukrust er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og ekspert på fransk litteratur og samfunnsliv. Hun mener det er paradoksalt at angrepet kom så kort tid etter Europamesterskapet i fotball.

– Frankrike klarte å unngå terrorangrep under fotball-EM, så smeller det når de puster ut og feirer sin nasjonaldag.

Det høyreekstreme partiet Front National har tidligere fått økt oppslutning etter terrorangrep.

Aukrust mener partiet ønsker å skape skiller mellom folkegrupper i Frankrike.

– Front National slår politisk mynt på terrorangrepene, og spiller frykten for trekke velgerne til seg. Mange ser ikke at det er en forskjell på muslimske ekstremister og vanlige muslimer.

For statsminister François Hollande er terrorangrepet også en stor politisk utfordring. På formiddagen torsdag varslet presidenten at unntakstilstanden, som har vart siden terroraksjonen i november, skulle opphøre i slutten av juli.

– Han er tidenes mest upopulære president. Det store flertallet mener han er svak. Han må framstå som en sterk leder, om han skal ha noen sjanse i presidentvalget neste år, sier Aukrust.

Frykter flere angrep

Ekspert på internasjonal terrorisme og radikalisering Atle Mesøy mener Frankrike er ekstra utsatt for terrorfare.

– Frankrike er høyt på banen utenrikspolitisk, og står sterkt som en partner i krigen mot Den islamske staten (IS).

Samtidig som IS mister kontroll over landområder de har beleiret i Midtøsten, øker faren for aksjoner i vesten, mener Mesøy.

– Ressursene til IS er under press. Når gruppen blir slått på slagmarken, øker faren for at de vil bruke andre midler. Det gjelder også for støttespillere og tilhengere av gruppen.

Terroranalytikeren tror Frankrike vil sette inn en ytterligere større innsats mot IS og terror generelt.

– Det ene er på slagmarken, det andre er på internett som IS bruker til å spre sitt budskap, og det tredje er en kamp mot den ekstreme ideologien gjennom forebygging og deradikalisering.

johnt@klassekampen.no

yngvildt@klassekampen.no