Lørdag 3. september 2005
Ja til homo-ekteskap
Bør homofile kunne inngå ekteskap på lik linje med heterofile? Ja, mener et flertall på 63 prosent.

Stine elsker Siri. Og Siri elsker Stine. I likhet med en rekke andre par som elsker hverandre ønsker de to å inngå ekteskap.
- Jeg ønsker å gifte meg med Siri av samme grunner som andre vil gifte seg, vi er glade i hverandre og ønsker en seremoni som viser det, sier Stine Helena Svendsen til Klassekampen.

På tross av dette har de to i henhold til norsk lov ikke lov til å gifte seg, siden de begge er jenter kan de kun inngå partnerskap. Dette vil nå et stort flertall i Norge ha en slutt på.

I en meningsmåling utført av Sentio for Klassekampen sier 63 prosent at de mener det bør innføres en kjønnsnøytral ekteskapslov i Norge, hvilket betyr at homofile kan gifte seg på lik linje med heterofile.

- Mitt inntrykk er at støtten er utrolig mye større blant vanlige folk enn på Stortinget, så i denne saken ville det gått raskere om det hadde blitt gjennomført en folkeavstemning enn om det hadde blitt avgjort på Stortinget, sier Svendsen.

Unge mest positive
Det er flertall for innføring av en kjønnsnøytral ekteskapslov blant begge kjønn. Det er også flertall for det i alle landsdeler og aldersgrupper. Flertallet er størst blant de yngste. Av de under 30 år sier 79,5 prosent ja til en slik lov, blant de over 50 sier 51,6 prosent ja.
Innføring av en kjønnsnøytral ekteskapslov har lenge vært et sentralt krav fra blant andre Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH), og foreningens leder Jon Reidar øyan er godt fornøyd med tallene som kommer fram.

- Jeg vil ikke si det er sjokkerende, men det er ekstremt hyggelige tall. Dette viser at holdningen blant den norske befolkningen er i endring, sier øyan til Klassekampen.

- Folk er såpass oppegående at de forstår at vi ikke kan opprettholde en fortsatt statlig diskriminering mellom heterofile og homofile. Som regel er det slik at myndigheter og politikere skal være et skritt foran i forhold til menneskerettigheter, her er de på kollisjonskurs med befolkningen, legger han til.
Mater est
Stine Helena Svendsen er medlem av Sosialistisk Venstreparti. Det er også kjæresten Siri Hall Arnøy, som sitter som representant på Stortinget for partiet. I mars 2004 fremmet Hall Arnøy et forslag på Stortinget for innføring av en slik lov. Forslaget ble trukket etter at Arbeiderpartiet hadde bedt SV om å få behandlet saken på sitt eget landsmøte før det ble behandlet i Stortinget.

Landsmøtet i Ap endte med en støtte til forslaget, som i tillegg er programfestet av SV, Venstre og Rød Valgallianse.
Dersom en slik lov blir innført vil det få konsekvenser for diskrimineringen av homofile på en rekke områder.
I tillegg til at homofile med en slik lov kan gifte seg i statskirka og bli vurdert som adopsjonsforeldre ønsker Hall Arnøy at den skal medføre en mater est-regel. Dette betyr at dersom et lesbisk par får barn vil kona til den kvinnen som er biologisk mor automatisk bli regnet som forelder for barnet, slik regelen i dag er for heterofile par gjennom pater est-regelen.

KrF mot
Det er flertall for en ny lov blant velgerne til alle partiene bortsett fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Flertallet mot er størst blant KrFs velgere, 79 prosent sier nei mot tolv prosent som sier ja.
I begge regjeringsalternativene er det strid om saken. I en eventuell ny regjering vil Ap og SV møte motstand fra Senterpartiet. I dagens regjering ønsker Venstre en ny lov, mens Høyre støtter kravet om adopsjonsrett for homofile. KrF er motstandere også mot en slik rett.
Høyre for

71 prosent av Høyres velgere ønsker innføring av en slik lov.
- Alt i alt leser jeg dette som en overraskende positiv måling.
Dette sier Erling Lae til Klassekampen. Han er byrådsleder for Høyre i Oslo og har markert seg som homofil politiker. Han mener den høye støtten blant Høyres velgere blant annet henger sammen med geografi og utdanning.

- Personlig er jeg en tilhenger av dette, men jeg må være så sær å si at hvis man endrer adopsjonsloven koker det ned til et spørsmål om navn, forskjellen mellom partnerskap og ekteskap vil være navnet, ikke innholdet.

- Det er vel også snakk om å få innført mater est-regelen?
- Det er mulig det også vil være en forskjell, men for de aller fleste homofile vil det ikke ha praktisk betydning. Men uansett vil det være en lovforenkling, hvorfor ha hver sin lov når de er like, sier Lae.

På tide
Forslaget Hall Arnøy i sin tid fremmet kan altså komme opp igjen på Stortinget etter valget.
- Grunnen til at vi fremmet dette forslaget er enkelt og greit at vi mener det er på tide å gi folk like rettigheter hele veien, uavhengig av seksualitet. Dette handler om mer enn bare adopsjon, det er ingen saklig grunn til at homofile ikke skal ha like retter som heterofile på alle områder, sier Hall Arnøy.

Både Hall Arnøy og Svendsen mener det er på tide å skjære gjennom og fjerne all diskriminering på lovverket, en gang for alle.

- Jeg vil gifte med Stine, rett og slett fordi jeg elsker henne, sier Siri.

Siri elsker altså Stine. Og Stine elsker altså Siri.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.25
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk