Onsdag 19. juni 2013
De Grønne inn på tinget
Inviterer: Skillet i norsk politikk går ikke mellom rødt og blått, men grønt og grått, mener De Grønne. Nå inviterer partiet SV, Sp, Venstre og KrF til en miljøallianse.

- Folk begynner å se at konvensjonell miljøpolitikk ikke gjør noen forskjell. Det vi foreslår er et nytt samfunnsprosjekt, sier Rasmus Hansson, førstekandidat på Miljøpartiet De Grønnes (MDG) stortingsvalgliste i Oslo.


Om få måneder vil han, dersom Klassekampens nye partimåling fra Oslo slår til, bli representant på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne. I undersøkelsen, utført av Sentio, får MDG 4 prosent oppslutning. Det er nær en dobling fra mai og gir partiet ett stortingsmandat.


De siste ukene har tre andre undersøkelser vist liknende resultater.


- Dette er en trend, og det er veldig hyggelig, sier Une Aina Bastholm, andrekandidat for De Grønne i hovedstaden.


Høyre er største parti på målingen med 34,5 prosent. På andre plass kommer Arbeiderpartiet med 26 prosent.


Spiser av hverandre


Klassekampen møter Bastholm og Hansson på partiets kontor midt i sentrum, hvor forberedelser til valgkampen er i gang.


Dersom partiet kommer inn på Stortinget, vil det blant annet jobbe for en overgang fra oljebasert til fornybarbasert energi- og økonomipolitikk.


MDG håper å kapre velgere fra de store partiene.


- Det er et dilemma at de grønne partiene stjeler velgere av hverandre, sier Hansson.


29 prosent av de som sier de vil stemme MDG i år stemte SV ved forrige stortingsvalg, viser Klassekampens måling. Dersom målingen slår til får MDG og SV ett mandat hver fra Oslo.


- Men hovedproblemet til de andre miljøpartiene er ikke De Grønne, men at de har låst seg til en blokk, sier Bastholm.


Vil ha grønn allianse


MDG har nå invitert SV, Sp, Venstre og KrF til en blokkuavhengig miljøfraksjon. Responsen har så langt uteblitt.


- De andre miljøpartiene har låst seg fast i en høyre-venstre-akse som ble snekret for hundre år siden. Men den ene eller andre ideologien har ikke vist seg å løse miljøproblemene, sier Hansson.


- Slik vi ser det går ikke skillet mellom rødt og blått, men mellom grønt og grått, sier Bastholm.


- Hvilke av blokkene vil dere samarbeide med etter valget?


- Vårt utgangspunkt er at Høyre og Arbeiderpartiet er kliss likt når det kommer til miljøpolitikk. Etter valget vil vi stille steinharde krav til begge partiene og inngå samarbeid med de som har gode nok svar. Hadde vi vært i en allianse med de andre miljøpartiene, ville vi selvfølgelig stått mye sterkere i slike forhandlinger, sier Hansson.


Målingen viser for øvrig at Høyre holder seg stabilt høyt, opp hele 12,9 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Arbeiderpartiet ligger ni prosentpoeng under forrige valgresultat. Partiet gikk ned 3,5 prosentpoeng fra Oslo-målingen i mai. Partiet taper mange velgere til Høyre og Venstre.


Rødt, som ved maimålingen lå noen få stemmer unna stortingsplass, har gått noe tilbake og har en oppslutning på tre prosent.


Frp ligger stabilt på 13,5 prosent.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.53
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk