Mandag 22. april 2013
Den nye folkeopplysningen
Eyvind Hellstrøm hjelper deg å lage middag, Kari Jacquesson hjelper deg å bli slank, Luksusfellen rydder opp i økonomien din: Med atferdsterapi skal kommersielt fjernsyn bygge landet.

Med tårer i øynene ser Moriz inn i kameraet. Den unge tyskeren, som etter å ha flyttet til Norge havnet på utelivskjøret og raskt opparbeidet seg en kredittkortgjeld på 400.000 kroner, angrer. På de seks kredittkortene han har skaffet seg, men også på regningene han har latt være å betale, vinduskonvoluttene han ikke har åpnet.


Nå har han bestemt seg for å ta tak i problemene - og til å hjelpe seg har han fått TV3s Luksusfellen. Det betyr støtte både til å ordne opp med kreditorer, skaffe seg mer inntekt, og sette opp et budsjett for fremtiden. Men det betyr også å dele problemene sine, nederlagene og de vanskelige valgene, med flere hundre tusen seere - slik at de kan unngå å gå i den samme fellen som ham.


Treffer bredt


Denne typen terapifjernsyn - eller oppdragerfjernsyn, alt etter hvordan man ser det - har eksplodert de siste årene. I tillegg til Luksusfellen, kan TV3 skilte med «Hellstrøm rydder opp hjemme», i tillegg til flere liknende programserier innkjøpt fra utlandet. TV Norge har på sin side bidratt med «Sinnasnekker’n» som hjelper deg ut av håpløse oppussingsprosjekter, «En ny start» som får overvektige ned i vekt, og «Blanke ark», hvor tidligere skoletapere får en ny sjanse.


Yvonne Fritze, førsteamanuensis ved Høyskolen i Lillehammer, sier det er mer underholdning enn informasjon i disse programmene. Men hun avviser ikke at publikum kan lære en del av dem.


- Vi har alle et eller annet forhold til økonomi, oppdragelse og mat. Derfor treffer de bredt, sier hun.


Fritze mener programmene på sitt beste er i stand til å synliggjøre problemstillinger som kan være skam- eller tabubelagte. Ut av det kan man få gode diskusjoner, tror hun.


- Men programmene som inkluderer barn, eller andre som må beskyttes mot seg selv, trer over en etisk grense, uttaler hun.


Atferdsterapi


I «Luksusfellen» får deltakerne ofte en belønning av programlederne mot slutten av programmet, både for å vise hvor flinke de har vært, og for å anerkjenne de tøffe valgene som ligger i å møtte holde seg til et svært stramt budsjett - gjerne i mange år. Dette ligger det behavioristisk læringsteori bak, mener Fritze.


- Dette er atferdsterapi, som belønner og straffer passende og upassende atferd. Dette kan virke på en del ting, de fleste belønner og straffer ubevisst barna sine for å regulere oppførselen deres, sier hun.


- Hva slags verdensbilde er det dette formidler?


- Dette er en modifisering av atferden som forsøker å gjøre alle mer like. Prinsippet er veldig menneskelig, og veldig enkelt: vi foretrekker det behagelige framfor straff. Om du velger å spise sunnere, ha orden på økonomien, bli slankere, får du det bedre.


- Mange av disse problemene er også utbredte samfunnsproblemer. Privatiserer programmene problemer som egentlig er bredere enn som så?


- På en måte, de sier i hvert fall at folk er skyld i egen situasjon. Problemet er at om du lager et debattprogram om sunn mat, når du ikke fram, selv om det kanskje er mer lærerikt og interessant. Disse programmene lager narrasjoner og personifiserer samfunnsproblemer. Men jeg tror det er først og fremst seere og underholdning man søker.


Fordømt festlig


Professor ved Institutt for kunst og medievitenskap ved NTNU, Bjørn Sørenssen, mener at framveksten av slike programmer skriver seg inn i den såkalte «infotainment»-tendensen.


- Til og med opplysningsprogrammene på NRK likner mer og mer på reality. Jeg skjønner ikke at man ikke skal kunne se på et opplysningsprogram uten at det skal gjøres så fordømt festlig. Men jeg er vel bare en gammel, sur gubbe, sier han.


- Har de overtatt den oppdragende funksjonen til NRK?


- Nei, men de blir mer like. Man er så livredd for at folk skal kjede seg, det utvikler seg en redsel for en fornuftig samtale, slik filmskaperen Roy Andersson skriver om i boka «Vår tids rädsla för allvar». Men det er en kritikk man kan reise - uten at det gjør det så lett å gjøre noe med. For egen del synes jeg disse programmene er triste og kjedelige.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk