Fredag 5. april 2013
Usikkert for ordbøkene
Nordmenn er storbrukere av Norsk Ordboks digitale utgaver. Etter 2014 kan hele prosjektet bli skrotet.

Nordmenn er svært flittige brukere av Norsk Ordboks satsing på nett. Bare mandag denne uka ble tjenesten brukt 120.000 ganger til bokmålssøk og 61.000 ganger til nynorsksøk. I mars måned fikk vi hjelp av Norsk Ordbok 6,5 millioner ganger.


Bak Norsk Ordbok står et lag bestående av mer enn 30 forskere, filologer og leksikografer ved Universitetet i Oslo (UiO) som skriver ordartikler, svarer på spørsmål fra allmennheten, forsker på ordenes betydning og leter fram eksempler på bruk, i tillegg til å holde programvaren og databasesystemet ved like. Forskerne mottar lønnsmidler fra Stortinget og driftsmidler fra UiO.


Ingen tar over


Men tida for prosjektet Norsk Ordbok 2014 er i ferd med å løpe ut. I 2014 utkommer siste bind av tolvbindsverket «Norsk Ordbok. Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet», og dermed tar også pengene slutt. Da kan både arbeidet med å vedlikeholde Norsk Ordbok-sidene på nett og å håndtere selve språksamlingene som ordbokarbeidet bygger på, bli kassert.


- Absurd, skriver hovedredaktør for Norsk Ordbok 2014 Oddrun Grønvik i en kronikk i Klassekampen i dag.


Hun hadde forventet at framtidsplanene for ordbokprosjektet ville komme på plass i løpet av Språkåret 2013, men forskningsmiljøet som er blitt bygget opp gjennom Norsk Ordbok går i stedet en usikker framtid i møte.


- Hva skjer med Norsk Ordbok på nett etter 2014?


- Det er ingen som vil skru av bryteren eller ta den vekk. Men det vil ikke være noe vedlikehold av opplagsverket. Idet programvaren må oppdateres eller noe må gjøres med vedlikeholdet, er ikke filologene der lenger til å ta den prosessen.


- Hvilken betydning har disse to oppslagsverkene?


- Ved avgangseksamen ved videregående skole i mai har alle adgang til å bruke nynorskordboka på nett, og da merker vi at trykket er enormt. Vi må ha 24 timers vakt for å sørge for at maskinen ikke brenner opp. Vi vet at folk også ellers har disse sidene oppe gjennom dagene og bruker dem som en del av sine hverdagslige redskaper. Jeg vet ikke om folk er klar over at dette faktisk kan forsvinne.


Hjemløse språksamlinger


Det er ikke bare ordbokpublikummet som vil merke at midlene forsvinner, understreker Grønvik.


- Det som virkelig er dramatisk for språkforskningen i Norge, er at ingen tar ansvar for å drive språksamlingene videre, som omfatter hele dokumentasjonen av norsk skrift og tale de siste 150 årene.


Dersom ingen overtar ansvaret for språksamlingene, frykter Grønvik at de blir overført til Riksarkivet.


- En slik samling dør når ingen filologer eller leksikografer tar i den. Det blir bare snakk om oppbevaring. Språkforskningen behøver et råmateriale å forske fra, det er elementær vitenskapelig metode. Man kan ikke spekulere seg fram til noe i arbeidet med språkforskning.


Det som trengs nå, er et politisk initiativ til å skape et nasjonalt arkivverk for de norske språksamlingene, mener Grønvik. Men universitetet vil ikke gå inn med flere midler etter prosjektets slutt i 2014.


- Taperen blir det norske språksamfunnet, som mister et stort og veldig effektivt arbeidsmiljø, sier Grønvik.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Lørdag 17. mars 2018
Fortjener trakassørene en ny sjanse, eller må de finne seg i å bytte jobb? Feminister, jurister og medie­folk er uenige.
Fredag 16. mars 2018
Begrepet «norsk kultur» er tømt for innhold, mener forfatter Kaj Skagen. Skylda legger han på seksti­åtterne.
Torsdag 15. mars 2018
I «Dette livet eller det neste» fortelles historien til fremmed­krigeren Tariq. Juryen til Ungdommens kritikerpris mener romanen hjelper oss å forstå det uforståelige.
Onsdag 14. mars 2018
I en ny rapport fra Europaparlamentet ropes det varsko om høyre­orienterte nett­sider som presenterer seg som leksikon.
Tirsdag 13. mars 2018
Norske medier estetiserer forbrytelsen mot Kim Wall, mener NRK-journalist Anne Dorte Lunås.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk