Fredag 5. april 2013
Usikkert for ordbøkene
Nordmenn er storbrukere av Norsk Ordboks digitale utgaver. Etter 2014 kan hele prosjektet bli skrotet.

Nordmenn er svært flittige brukere av Norsk Ordboks satsing på nett. Bare mandag denne uka ble tjenesten brukt 120.000 ganger til bokmålssøk og 61.000 ganger til nynorsksøk. I mars måned fikk vi hjelp av Norsk Ordbok 6,5 millioner ganger.


Bak Norsk Ordbok står et lag bestående av mer enn 30 forskere, filologer og leksikografer ved Universitetet i Oslo (UiO) som skriver ordartikler, svarer på spørsmål fra allmennheten, forsker på ordenes betydning og leter fram eksempler på bruk, i tillegg til å holde programvaren og databasesystemet ved like. Forskerne mottar lønnsmidler fra Stortinget og driftsmidler fra UiO.


Ingen tar over


Men tida for prosjektet Norsk Ordbok 2014 er i ferd med å løpe ut. I 2014 utkommer siste bind av tolvbindsverket «Norsk Ordbok. Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet», og dermed tar også pengene slutt. Da kan både arbeidet med å vedlikeholde Norsk Ordbok-sidene på nett og å håndtere selve språksamlingene som ordbokarbeidet bygger på, bli kassert.


- Absurd, skriver hovedredaktør for Norsk Ordbok 2014 Oddrun Grønvik i en kronikk i Klassekampen i dag.


Hun hadde forventet at framtidsplanene for ordbokprosjektet ville komme på plass i løpet av Språkåret 2013, men forskningsmiljøet som er blitt bygget opp gjennom Norsk Ordbok går i stedet en usikker framtid i møte.


- Hva skjer med Norsk Ordbok på nett etter 2014?


- Det er ingen som vil skru av bryteren eller ta den vekk. Men det vil ikke være noe vedlikehold av opplagsverket. Idet programvaren må oppdateres eller noe må gjøres med vedlikeholdet, er ikke filologene der lenger til å ta den prosessen.


- Hvilken betydning har disse to oppslagsverkene?


- Ved avgangseksamen ved videregående skole i mai har alle adgang til å bruke nynorskordboka på nett, og da merker vi at trykket er enormt. Vi må ha 24 timers vakt for å sørge for at maskinen ikke brenner opp. Vi vet at folk også ellers har disse sidene oppe gjennom dagene og bruker dem som en del av sine hverdagslige redskaper. Jeg vet ikke om folk er klar over at dette faktisk kan forsvinne.


Hjemløse språksamlinger


Det er ikke bare ordbokpublikummet som vil merke at midlene forsvinner, understreker Grønvik.


- Det som virkelig er dramatisk for språkforskningen i Norge, er at ingen tar ansvar for å drive språksamlingene videre, som omfatter hele dokumentasjonen av norsk skrift og tale de siste 150 årene.


Dersom ingen overtar ansvaret for språksamlingene, frykter Grønvik at de blir overført til Riksarkivet.


- En slik samling dør når ingen filologer eller leksikografer tar i den. Det blir bare snakk om oppbevaring. Språkforskningen behøver et råmateriale å forske fra, det er elementær vitenskapelig metode. Man kan ikke spekulere seg fram til noe i arbeidet med språkforskning.


Det som trengs nå, er et politisk initiativ til å skape et nasjonalt arkivverk for de norske språksamlingene, mener Grønvik. Men universitetet vil ikke gå inn med flere midler etter prosjektets slutt i 2014.


- Taperen blir det norske språksamfunnet, som mister et stort og veldig effektivt arbeidsmiljø, sier Grønvik.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Mandag 15. januar 2018
Kunsthøgskolen i Oslo er preget av fryktkultur og usunne maktforhold, sier tidligere student Inés Belli. Hun mener yrkesetikk må inn i alle kunstfagene.
Lørdag 13. januar 2018
I dag er det stiftelsesmøte for den nye forfatterforeningen Norske forfattere. Initiativtaker Jan Ove Ekeberg varsler at de vil kreve en del av vederlagsmidlene fra bibliotekutlån.
Fredag 12. januar 2018
Kjønnsperspektiver er nesten fraværende på jusstudiet i Oslo, viser en ny rapport. Vold mot kvinner er blant temaene som ikke står på pensum.
Torsdag 11. januar 2018
Flere aktører i kulturlivet håper Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny kulturminister. Også opposisjonen tror at en Venstre-statsråd vil gi bedre kår for kulturlivet.
Onsdag 10. januar 2018
Språkrådet frykter at manglende norskkrav til nyansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil gjøre det vanskelig å sikre norsk fagspråk.
Tirsdag 9. januar 2018
Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo har gjennom flere tiår fått høre at en ansatt skal ha drevet seksuell trakassering. Det første varselet skal ha kommet ­allerede i 1995.
Mandag 8. januar 2018
Det er smertefullt å få avslag fra For­fatterforeningen. Likevel må terskelen for medlemskap forbli høy, sier Hanne Ørstavik.
Lørdag 6. januar 2018
Politikerskandaler er en viktig del av demokratiet, men de stiller sterke krav til presseetikk, sier medievitere.
Fredag 5. januar 2018
Morgenbladet ruster opp på nett med hjelp fra sju nye ansatte. Det kan utløse rundt tolv millioner kroner i pressestøtte.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk