Tirsdag 26. februar 2013
Ny giv for nettdebatt
Det nye nettstedet Radikal Portal skal bidra til venstreorientert idéutvikling.

- Internett i Norge er høyredominert, og det er problematisk. Spesielt unge folk skaffer seg sannheter og analyser på nett, og høyresida har forstått at de må bruke ressurser på dette. Det samme har ikke venstresida tatt innover seg.


Det hevder Vegard Velle, redaktør for det nyetablerte nettstedet Radikal Portal. Nå håper han at siden skal bli et viktig møtested for radikale miljøer på internett. Redaksjonen har som mål å ta stilling for sosiale bevegelser, utfordre makthavere og stå opp for marginaliserte grupper.


Velle påpeker at medier som E24, Hegnar Online og Dagens Næringsliv har sterke posisjoner i det norske nettlandskapet, og at de sammen med debattforum som Minervanett og document.no taler høyresidas sak.


- Det er et problem for utviklingen av ideer i Norge at det ikke er noen sterke venstresidemedier på nett. Klassekampen legger for eksempel ut fryktelig lite. Det finnes radikale blogger og nettsteder med radikalt fortegn, som Manifest Tidsskrift og Maddam, men denne informasjonen er sporadisk og tilfeldig, hevder Velle.


Vil vekke gamle ideer


Derfor skal Radikal Portal samle radikale stemmer i samfunnsdebatten. Redaksjonen består av personer tilknyttet venstresida i norsk politikk, ulike forskningsmiljøer og miljø- og fredsorganisasjoner. Medlemmene publiserer innlegg selv, og nettstedet har også trukket til seg faste bidragsytere, som den egyptiske økonomen Samir Amin og tidligere SV-leder Theo Koritzinsky. Velle mener at behovet for forumet er påtrengende.


- Vi lever i en verden med voksende klasseforskjeller, fattigdom og arbeidsløshet, og det er et samfunn vi ikke bør være fornøyd med. Vår tanke er at det å nå fram til folk med ideer kan gjøre en forskjell, sier redaktøren, som selv sitter i arbeidsutvalget til Rødt.


Portal til sosialismen


Han forteller at prosjektet tar særlig utgangspunkt i ideer fra antiglobaliseringsbevegelsen på begynnelsen av 2000-tallet, som han mener har blitt svekket de siste årene.


- For ti år siden hadde vi en sterk antikrigsbevegelse i Norge, der 60.000 møtte opp på Youngstorget for å demonstrere mot krig i Irak. Denne har ikke gjenoppstått med samme styrke. Vi vil ivareta ideer fra tidligere sosiale bevegelser i Norge, og samtidig gripe inn i aktuelle debatter, sier han.


Etter én og en halv måned i aktivitet, har nettstedet lyktes med å skape bølger. I januar ble et innlegg fra Radikal Portal, som gikk hardt ut mot testing av elever i Oslo-skolene, det mest populære på Aftenposten.no. Forrige uke gikk Olav Elgvin sin kronikk «Tore Tvedt, afrikaner-kritiker» sin rundgang på sosiale medier.


- Vi vil øke interessen for viktige sosiale spørsmål hos mange flere enn dem venstresida klarer å nå fram til med dagens papirmedier. Vi kan være en portal inn til et annet syn på verden enn det som blir resirkulert av de dominerende mediene.


Så langt har den franske intervensjonen i Mali og Israel-Palestina-konflikten vært tilbakevendende tema.


- I en tid der det skjer utrolig mye spennende politisk, opplever vi en trang til å få utviklingen ut til mange flere mennesker. Det er heller ikke så mange medier som åpent tar stilling for palestinernes sak. Vi skal være en kanal for marginaliserte grupper. Et prosjekt for oss nå er å få romfolk til å skrive om sin virkelighet, sier han.


Portalen publiserer nå ett innlegg daglig, men målet er å bygge seg gradvis større. Foreløpig jobber de 11 medvirkende i redaksjonen frivillig, og bidragsytere mottar ikke betaling.


- I USA har man kommet mye lenger med denne type nettsider, for eksempel Democracy Now, som blir finansiert gjennom veldedighet og støtte. Media kan ikke erstatte kamper i gatene eller på arbeidsplassene, men vi håper at vi kan hjelpe kampene framover og gå hånd i hånd med dem.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.
Fredag 5. oktober 2018
På Finnskogen i Hedmark er det store forventninger til statsbudsjettet som legges fram på mandag. Håpet er at Norsk Skogfinsk Museum skal få penger til nytt museumsbygg.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk