Onsdag 16. januar 2013
Dette er velgergrupp Ap-sekretæren vil ha
FLYTER: Ap har elendig oppslutning blant sine egne kjernetropper i fagbevegelsen. Likevel er det velgerne som står mellom Ap og Høyre som skal sikre fire nye år for Stoltenberg & Co.

- De er opptatt av sosialdemokratiske verdier. Problemet er bare at de ikke er sikre på om de skal stemme på oss, sier Aps Raymond Johansen.


Partisekretæren kikker ned på menneskene som flyter rundt på gata utenfor Arbeiderpartiet-borgen på Youngstorget.


Selv om Ap sliter tungt med oppslutningen blant sine egne i fagbevegelsen, er det en annen velgergruppe Johansen tenker mest på om dagen.


For der Ap i valgkampene i 2005 og 2009 satset på å mobilisere sine kjernevelgere i fagbevegelsen og på venstresida, er det nå de 300.000 «flytvelgerne» som skal fenges.


De skiller seg gjennomgående fra tradisjonelle Ap-velgere på flere måter:


* De vurderer å stemme både Høyre og Ap.


* Har over gjennomsnittet god økonomi.


* Er lite interessert i ideologi og politikk, men er opptatt av kvalitet på velferdstjenestene.


* Bekymret for det urolige økonomiske klimaet.


* Bekymret for effektene av innvandringen og mener folks sosiale pliktfølelse bør styrkes.


Strategene i Ap har det siste året brukt svært mye ressurser på å finne ut mer om disse attraktive velgerne.


Voksende gruppe


Ifølge Aps partistrateger besto flytergruppen av knapt 100.000 mennesker i 2009. Men i takt med Høyres framgang på målingene, har antall velgere som står mellom Erna og Jens vokst til nesten 300.000 personer.


- Det er en ny situasjon, men det betyr ikke at vi skal legge om politikken vår, sier Johansen.


Ifølge partisekretæren er det nemlig ikke Høyres politikk som gjør Erna Solberg til en populær statsministerkandidat blant «flyterne».


Snarere er det en kombinasjon misnøye over det som ikke fungerer i Velferds-Norge og utenompolitisk rot i regjeringspartiene.


- I tillegg til at saker som Øygard-saken tar utrolig mye tid og krefter fra partiet, har de en demobiliserende effekt ute blant velgerne. Det ser vi ikke minst blant flytvelgerne, sier Johansen.


Trøbbel i LO


Etter et år med opprivende EØS-strid er de rødgrønnes oppslutning blant LO-organiserte på rundt 40 prosent, ifølge de seineste målingene. Johansen mener tallet må opp på 55 for at de rødgrønne skal ha noen sjanse til gjenvalg.


- Er det ikke en motsetning mellom å fri til flytvelgerne og å fri til kjernevelgerne i LO?


- Nei. Disse gruppene har i stor grad de samme verdiene. Flytvelgerne er opptatt av at Norge fortsatt skal være et spleiselag, at skolen og helsetjenestene fortsatt skal være offentlig, sier han.


Også i Johansens egne rekker har Aps strategiendring møtt motbør. Flere i partiet har uttrykt bekymring over at frieriet til flyterne vil bety at Ap går til høyre politisk.


- Det er det ingen grunn til at Arbeiderpartiet skal gå til høyre. Flytvelgerne er overhodet ikke opptatt av privatisering eller skattekutt. De vil bare ha kvalitet på tjenestene og trygg styring av økonomien. Vår oppgave er å vise at det er en rødgrønn regjering som kan gi dette og at alternativet er en Høyre/Frp-regjering som vil prioritere skattekutt foran velferd.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.51
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.
Onsdag 13. juni 2018
INNTOG: Amerikanske marinesoldater skal til Indre Troms – og blir der i fem år. Opposisjonen reagerer på regjeringens forsvarspolitikk.
Tirsdag 12. juni 2018
ADVARTE: Allerede i 2016 advarte ­Statsadvokaten mot gjenger og alvorlige konflikter i Oslo. Nå er situasjonen forverret, heter det i en fersk tilsyns­rapport.
Mandag 11. juni 2018
NYE TIDER: Framtidsutsiktene for bemanningsbransjen er dystre etter at opposisjonen tvang gjennom inn­stramminger. I Trøndelag har elektro­bransjen funnet en modell som gjør byråene overflødige.
Lørdag 9. juni 2018
SENTRUM: Høyre snuser på 30-tallet på Klassekampens juni-måling, men er fortsatt av­hengig av kriserammede KrF for flertall.
Lørdag 9. juni 2018
EN TID FOR ALT: Bjørgulv Braanen s­lutter som ansvarlig redaktør i Klasse­kampen, men han har ingen planer om å for­svinne fra spaltene.
Fredag 8. juni 2018
I SKUFFA: Valdtektssaker med kjent gjerningsmann blir liggande, og politiet slit med å prioritera mellom saker, syner ein fersk tilsynsrapport.
Torsdag 7. juni 2018
$$$: BI-professor Petter Gottschalk kallar tidlegare Vimpelcom-sjef Jo Lunders erstatningskrav på nær ein halv milliard forkasteleg. Han synst Økokrim burde tatt saka til retten.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk