Fredag 2. november 2012
Trenger HMS for musikere
Rockeartister dør tidligere enn andre og har langt høyere forekomst av psykiske lidelser enn andre yrkesgrupper. Men det er lite hjelp å få for dem som sliter.

- Arbeidshelse og HMS blir ikke vektlagt i kreative yrker slik det gjør i resten av arbeidslivet, og det finnes lite kunnskap på området. Vi er 75.000 som jobber i bransjen, men går man til fastlegen med arbeidsrelaterte plager, vet de lite om det. Idrettsutøvere har derimot mange steder å oppsøke hjelp, sier Terje Tranaas, prosjektleder for Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (NUMI).


- Flere er feiltrent


Organisasjonen står bak Nordens første seminar om artisthelse, som åpnet på Rock City i Namsos i går. Seminaret tar for seg helse og arbeidsmiljø i opplevelsesindustrien. Musiker Åge Aleksandersen er blant dem som skal snakke om karrierens pris.


- Som artist møter man på mange helsemessige problemstillinger, spesielt når man turnerer. Det kan dreie seg om dårlig mat og søvnforhold, å være lenge borte fra familien og ha stor tilgang på alkohol, sier Åsmund Prytz, daglig leder for Rock City.


De fleste store sykehus i Norge har arbeidsmedisinske avdelinger, men Terje Tranaas sier det er lite å hente for underholdningsbransjen. Han begynte å jobbe med helse for artister i 2008, og vil ha på plass flere tilbud for yrkesgruppa. NUMI samarbeider i dag med et team av leger og psykologer som kan gi en skreddersydd helsesjekk til artister, og de holder også kurs for framtidige utøvere. På sikt er målet å få på plass et eget kompetansesenter for artisthelse.


- Kunnskapen om hvordan man unngår skader er altfor lav. Jeg kjenner flere som er feiltrent som unge, og for eksempel ikke vet hvordan man skal holde håndleddet riktig når man spiller gitar. Konsekvensen blir ofte at karrieren stopper altfor tidlig, sier Tranaas, som selv har lang erfaring som musiker.


Han ser også tegn til at psykiske plager er vel så vanlige som fysiske i underholdningsbransjen.


- Flere sliter med prestasjonsangst, forventningsbrudd og problemer med familie og samliv, sier han.


Forsker på musikerhelsa


En britisk undersøkelse viser at rockemusikere har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre. I Norge er kunstnere den yrkesgruppa med høyest forekomst av angst og depresjon, i følge Statistisk sentralbyrå sin siste levevilkårsundersøkelse. Jonas Vaag arbeider i disse dager med en doktorgrad om psykososial helse blant norske musikere.


- Vi vet lite om musikerhelse i dag, og trenger en grunnleggende kartlegging av hva som er spesielt for denne yrkesgruppa. Målet er at undersøkelsen skal komme bransjen til gode, slik at man kan vite hvilke tjenester man kan tilby, sier Vaag.


Foreslår kollegahjelp


På bakgrunn av dybdeintervjuer med tolv erfarne artister, har han utarbeidet et spørreskjema som 4.500 medlemmer av Musikernes Fellesorganisasjon skal svare på denne høsten.


- Jeg er opptatt av å finne ut av hva de selv mener er beskyttende faktorer for å opprettholde en musikkarriere, sier han.


I påvente av forskningsresultatene, vil også Rock City ta initiativ til å hjelpe. De ser til Norske Lastebileieres forbund sin «kollegahjelp», der medlemmer kan ringe og snakke med kolleger hvis de har vært utsatt for en ulykke. Nå vurderer rockesenteret å opprette en liknende telefontjeneste for artister.


- Som turnerende musiker slites man ofte mellom familieliv og jobbliv, og kan møte på mange situasjoner langs veien som det kan være greit å snakke om. Kollegahjelp er et godt utgangspunkt, fordi det kan være enklere å snakke med noen som har liknende erfaringer, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Tirsdag 21. november 2017
Nettstedet Medier24 navngir en overgrepsanklaget Schibsted-topp med innvandrerbakgrunn. Redaktør Gard L. Michalsen synes det er «påfallende» at svenske medier anonymiserer ham.
Mandag 20. november 2017
På nyåret lanserer Det norske akademi landets mest omfattende ordbok for bokmål på nett. Men akademiet får ingen pengestøtte til å vedlikeholde ordboka, som har kostet 100 millioner kroner å lage.
Lørdag 18. november 2017
Ansatte i akademia får ingen spørsmål om seksuell trakassering i arbeids­miljøundersøkelse. Det kan bidra til at slike saker går under radaren, frykter fagforeningsleder Ellen Dalen.
Fredag 17. november 2017
For ett år siden varslet en rapport at flere ansatte skal ha sluttet ved Det juridiske fakultet i Oslo som følge av seksuell trakassering. Dekanen vil heller «se framover» enn å granske saken.
Torsdag 16. november 2017
Midlertidig ansatte er mer utsatt for seksuell trakassering enn faste, viser rapport. I NRK opplever klubbleder Richard Aune at det spesielt er vikarene som vegrer seg for å melde fra.
Onsdag 15. november 2017
«Smålig.» «Kulturfiendtlig.» Det er noen av reaksjonene på at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ikke vil dele ut et eneste stats­stipend i år.
Tirsdag 14. november 2017
I september i år hadde ikke VG og Dagbladet en eneste kunstanmeldelse på trykk. – Det svekker refleksjonen rundt kunst, advarer Hilde Tørdal i Norske Billedkunstnere.
Mandag 13. november 2017
EUs personvern­lov er godt nytt for den enkeltes personvern, sier Attac-leder Petter S. Titland. Men han frykter at Tisa-avtalen kan komme i veien for loven.
Lørdag 11. november 2017
Antallet anmeldelser i norske aviser er mer enn halvert på ti år. – Et demokratisk problem, mener lederen av Kritikerlaget.
Fredag 10. november 2017
I en ny søknad foreslår arkitektfirmaet Snøhetta en rekke endringer for å få det omdiskuterte prosjektet «A House to Die In» godkjent. Byantikvaren i Oslo er positiv til endringene.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk