Fredag 2. november 2012
Trenger HMS for musikere
Rockeartister dør tidligere enn andre og har langt høyere forekomst av psykiske lidelser enn andre yrkesgrupper. Men det er lite hjelp å få for dem som sliter.

- Arbeidshelse og HMS blir ikke vektlagt i kreative yrker slik det gjør i resten av arbeidslivet, og det finnes lite kunnskap på området. Vi er 75.000 som jobber i bransjen, men går man til fastlegen med arbeidsrelaterte plager, vet de lite om det. Idrettsutøvere har derimot mange steder å oppsøke hjelp, sier Terje Tranaas, prosjektleder for Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (NUMI).


- Flere er feiltrent


Organisasjonen står bak Nordens første seminar om artisthelse, som åpnet på Rock City i Namsos i går. Seminaret tar for seg helse og arbeidsmiljø i opplevelsesindustrien. Musiker Åge Aleksandersen er blant dem som skal snakke om karrierens pris.


- Som artist møter man på mange helsemessige problemstillinger, spesielt når man turnerer. Det kan dreie seg om dårlig mat og søvnforhold, å være lenge borte fra familien og ha stor tilgang på alkohol, sier Åsmund Prytz, daglig leder for Rock City.


De fleste store sykehus i Norge har arbeidsmedisinske avdelinger, men Terje Tranaas sier det er lite å hente for underholdningsbransjen. Han begynte å jobbe med helse for artister i 2008, og vil ha på plass flere tilbud for yrkesgruppa. NUMI samarbeider i dag med et team av leger og psykologer som kan gi en skreddersydd helsesjekk til artister, og de holder også kurs for framtidige utøvere. På sikt er målet å få på plass et eget kompetansesenter for artisthelse.


- Kunnskapen om hvordan man unngår skader er altfor lav. Jeg kjenner flere som er feiltrent som unge, og for eksempel ikke vet hvordan man skal holde håndleddet riktig når man spiller gitar. Konsekvensen blir ofte at karrieren stopper altfor tidlig, sier Tranaas, som selv har lang erfaring som musiker.


Han ser også tegn til at psykiske plager er vel så vanlige som fysiske i underholdningsbransjen.


- Flere sliter med prestasjonsangst, forventningsbrudd og problemer med familie og samliv, sier han.


Forsker på musikerhelsa


En britisk undersøkelse viser at rockemusikere har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre. I Norge er kunstnere den yrkesgruppa med høyest forekomst av angst og depresjon, i følge Statistisk sentralbyrå sin siste levevilkårsundersøkelse. Jonas Vaag arbeider i disse dager med en doktorgrad om psykososial helse blant norske musikere.


- Vi vet lite om musikerhelse i dag, og trenger en grunnleggende kartlegging av hva som er spesielt for denne yrkesgruppa. Målet er at undersøkelsen skal komme bransjen til gode, slik at man kan vite hvilke tjenester man kan tilby, sier Vaag.


Foreslår kollegahjelp


På bakgrunn av dybdeintervjuer med tolv erfarne artister, har han utarbeidet et spørreskjema som 4.500 medlemmer av Musikernes Fellesorganisasjon skal svare på denne høsten.


- Jeg er opptatt av å finne ut av hva de selv mener er beskyttende faktorer for å opprettholde en musikkarriere, sier han.


I påvente av forskningsresultatene, vil også Rock City ta initiativ til å hjelpe. De ser til Norske Lastebileieres forbund sin «kollegahjelp», der medlemmer kan ringe og snakke med kolleger hvis de har vært utsatt for en ulykke. Nå vurderer rockesenteret å opprette en liknende telefontjeneste for artister.


- Som turnerende musiker slites man ofte mellom familieliv og jobbliv, og kan møte på mange situasjoner langs veien som det kan være greit å snakke om. Kollegahjelp er et godt utgangspunkt, fordi det kan være enklere å snakke med noen som har liknende erfaringer, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Lørdag 19. august 2017
Sommerens store kulturdebatt har handlet om brunost og bunad. Idéhistoriker Fredrik Wilhelmsen håper en ny bokserie om samtidsfilosofi kan løfte identitets­debatten. Fredrik Wilhelmsen, idéhistoriker
Fredag 18. august 2017
SV og Ap mener NRKs utfrysing av fagorganiserte regissører er uholdbar og i strid med Stortingets krav.
Torsdag 17. august 2017
NRK sier opp tariffavtale med regissører og nekter å ansette fagorganiserte i Norsk sceneinstruktørforening. – NRK bedriver fagforenings­knusing, tordner fagforeningene.
Onsdag 16. august 2017
Arbeiderpartiet vil gjenoppta arbeidet med den skrotede bokloven dersom det blir regjeringsskifte. – Bransjen roper etter forutsigbarhet, sier Arild Grande (Ap).
Tirsdag 15. august 2017
I dag stiller Linda Hofstad Helleland (H) til kulturdebatt under Arendalsuka. Ap og KrF på Stortinget mener kulturministeren må ta noe av skylden for at kulturpolitikken havner i bakevja.
Mandag 14. august 2017
Til forskjell fra nordmenn kan dansker og svensker lytte til tusenvis av e-lydbøker gratis via biblioteket. Men praksisen provoserer forlag og kommersielle strømmetjenester.
Lørdag 12. august 2017
Forskere på Veterinærhøgskolen slåss for å få eget kontor i de nye lokalene som skal bygges på Ås.
Fredag 11. august 2017
Seniorkurator Ellen Lerberg fortviler over at de ansatte på Nasjonalmuseset ikke får eget kontor i det nye museet. – Respektløst, mener hun.
Torsdag 10. august 2017
Helga Hjorths roman svekker den såkalte virkelighetslitteraturens krav på å bli lest som ren fiksjon, hevder litteratur­eksperter.
Onsdag 9. august 2017
Romanen «Fri vilje» skal være et oppgjør med den familiehistorien søsteren skildrer i romanen «Arv og miljø».

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk