Fredag 2. november 2012
Trenger HMS for musikere
Rockeartister dør tidligere enn andre og har langt høyere forekomst av psykiske lidelser enn andre yrkesgrupper. Men det er lite hjelp å få for dem som sliter.

- Arbeidshelse og HMS blir ikke vektlagt i kreative yrker slik det gjør i resten av arbeidslivet, og det finnes lite kunnskap på området. Vi er 75.000 som jobber i bransjen, men går man til fastlegen med arbeidsrelaterte plager, vet de lite om det. Idrettsutøvere har derimot mange steder å oppsøke hjelp, sier Terje Tranaas, prosjektleder for Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (NUMI).


- Flere er feiltrent


Organisasjonen står bak Nordens første seminar om artisthelse, som åpnet på Rock City i Namsos i går. Seminaret tar for seg helse og arbeidsmiljø i opplevelsesindustrien. Musiker Åge Aleksandersen er blant dem som skal snakke om karrierens pris.


- Som artist møter man på mange helsemessige problemstillinger, spesielt når man turnerer. Det kan dreie seg om dårlig mat og søvnforhold, å være lenge borte fra familien og ha stor tilgang på alkohol, sier Åsmund Prytz, daglig leder for Rock City.


De fleste store sykehus i Norge har arbeidsmedisinske avdelinger, men Terje Tranaas sier det er lite å hente for underholdningsbransjen. Han begynte å jobbe med helse for artister i 2008, og vil ha på plass flere tilbud for yrkesgruppa. NUMI samarbeider i dag med et team av leger og psykologer som kan gi en skreddersydd helsesjekk til artister, og de holder også kurs for framtidige utøvere. På sikt er målet å få på plass et eget kompetansesenter for artisthelse.


- Kunnskapen om hvordan man unngår skader er altfor lav. Jeg kjenner flere som er feiltrent som unge, og for eksempel ikke vet hvordan man skal holde håndleddet riktig når man spiller gitar. Konsekvensen blir ofte at karrieren stopper altfor tidlig, sier Tranaas, som selv har lang erfaring som musiker.


Han ser også tegn til at psykiske plager er vel så vanlige som fysiske i underholdningsbransjen.


- Flere sliter med prestasjonsangst, forventningsbrudd og problemer med familie og samliv, sier han.


Forsker på musikerhelsa


En britisk undersøkelse viser at rockemusikere har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre. I Norge er kunstnere den yrkesgruppa med høyest forekomst av angst og depresjon, i følge Statistisk sentralbyrå sin siste levevilkårsundersøkelse. Jonas Vaag arbeider i disse dager med en doktorgrad om psykososial helse blant norske musikere.


- Vi vet lite om musikerhelse i dag, og trenger en grunnleggende kartlegging av hva som er spesielt for denne yrkesgruppa. Målet er at undersøkelsen skal komme bransjen til gode, slik at man kan vite hvilke tjenester man kan tilby, sier Vaag.


Foreslår kollegahjelp


På bakgrunn av dybdeintervjuer med tolv erfarne artister, har han utarbeidet et spørreskjema som 4.500 medlemmer av Musikernes Fellesorganisasjon skal svare på denne høsten.


- Jeg er opptatt av å finne ut av hva de selv mener er beskyttende faktorer for å opprettholde en musikkarriere, sier han.


I påvente av forskningsresultatene, vil også Rock City ta initiativ til å hjelpe. De ser til Norske Lastebileieres forbund sin «kollegahjelp», der medlemmer kan ringe og snakke med kolleger hvis de har vært utsatt for en ulykke. Nå vurderer rockesenteret å opprette en liknende telefontjeneste for artister.


- Som turnerende musiker slites man ofte mellom familieliv og jobbliv, og kan møte på mange situasjoner langs veien som det kan være greit å snakke om. Kollegahjelp er et godt utgangspunkt, fordi det kan være enklere å snakke med noen som har liknende erfaringer, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Tirsdag 17. juli 2018
Utenriksreporter Kadafi Zaman er løslatt fra fengsel i Pakistan. – Pressekortet er ikke lenger et hvitt flagg, sier TV 2s klubb­leder.
Mandag 16. juli 2018
Omlegging av nytt frekvensbånd for trådløse mikrofoner kan føre til store utgifter for kulturaktører over hele landet.
Lørdag 14. juli 2018
Det privateide Astrup Fearnley Museet fikk sju millioner kroner i overskudd fra en lukket auksjonsmiddag for spesielt inviterte samlere og kunst-topper.
Fredag 13. juli 2018
På Dilling i Østfold er arkeologer i gang med det største utgravnings­prosjektet i Norge. Funnene viser at det også i jern­alderen eksisterte sosial lagdeling.
Torsdag 12. juli 2018
TV 2 er ikke for­pliktet til å sende kultur-, vitenskaps- og minoritetsprogrammer når kanalen blir allmennkringkaster igjen.
Onsdag 11. juli 2018
Viljen til det kompliserte er et av Hamsunsenterets mest interessante trekk.
Tirsdag 10. juli 2018
Akademiske forlag tjener milliarder på at forskningsartikler forblir bak en betalingsmur. Nå jobber Norge for nye lisensavtaler.
Mandag 9. juli 2018
Norsk barnebok­institutt arbeider for å få på plass en masterutdanning innen skrivekunst.
Lørdag 7. juli 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, etter at Kulturrådet har avslått alle søknader om støtte.
Fredag 6. juli 2018
Regjeringen er i gang med å fornye fag­ene i norsk skole. Nå mener flere skoleforskere at fagfornyelsen kan være på kollisjonskurs med opplæringsloven.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk