Torsdag 15. desember 2011
Ytre høyre sprer frykt i Italia
MØRKT MILJØ: Drapsmannen Gianluca Casseri tilhørte en høyreradikal gruppe som skaffer seg støtte ved å gi unge og fattige italienere husrom og stolthet.

Tirsdag ettermiddag parkerte italieneren Gianluca Casseri bilen sin på et torg i den italienske byen Firenze. Han gikk ut av bilen og bort til et marked.


Der skjøt og drepte han to senegalesiske gateselgere. En tredje ble alvorlig skadet. Deretter kjørte Casseri videre til et nytt marked hvor han skjøt og skadet ytterligere to afrikanere. Til slutt tok ifølge politiet Casseri sitt eget liv.


Over hele Europa er ytre høyre på frammarsj. Angrepet i Firenze er det siste i en lang rekke rasistisk motiverte angrep i Italia.


- Som med Anders Behring Breivik snakkes det nå med en gang om at han må ha vært syk. Men det var ikke hvite italienere han skjøt. Han har hatt en agenda, Det snakkes mer om individuelle egenskaper når terroristene er hvite. Men hvilket miljø han har oppholdt seg i spiller også inn, sier Lisa Bjurwald, forfatter av «Europas skam - Rasister på frammarsj», til Klassekampen.


Gianluca Casseri tilhørte den høyreradikale grupperingen Casa Pound, som har tatt avstand fra drapene og gjør det de kan for å distansere seg fra Casseri. Casa Pound, som sier de ikke støtter noen form for vold, representerer et «nytt sosialt ytre høyre» i Italia, som blander progressive agendaer med fascistisk tankegods. Bjurwald mener at selv om gruppa forsøker å framstille seg som stuereine, så har den bidratt til å radikalisere drapsmannen.


- Ideologien i seg selv er aggressiv og militant. De hyller åpent fascismen og dens ideal om det «reine» og «ekte» italienske. Det er en høyreekstrem gruppe, sier Bjurwald.


Bevegelsen ble startet i Roma på slutten av 1990-tallet, men har siden vokst i omfang og spredd seg til hele landet.


Tilbyr fattige husrom


Casa Pound har vunnet oppslutning gjennom å tilby husrom til hjemløse i okkuperte bygninger. Idag har gruppa rundt 2000 medlemmer. De kritiserer nyliberale verdensbilder og forfekter arbeideres rettigheter innenfor rammen av nasjonalstaten.


Blant Casa Pounds viktigste politiske saker er retten til å eie hus, kamp mot økte levekostnader og forsvar av den tradisjonelle familien. Gruppen konsentrerer innsatsen mot temaer som har størst potensial til å engasjere hvite italienere fra samfunnets fattigste klasser.


Casa Pound arbeider blant annet for å få på plass en lov som vil sikre «alle hvite italienske arbeidere rett til å eie eiendom».


Casa Pound kaller seg «tredje millenniums fascister» og har Benito Mussolini blant sine store forbilder. Navnet har gruppen fra den amerikanske forfatteren Ezra Pound (1885-1972) som støttet Mussolinis fascistregime under 2. verdenskrig.


Italia har det siste halvåret havnet midt i eurokrisa og har fått rollen som landet som kan utløse en økonomisk tsunami dersom det ikke klarer å betjene sin voksende statsgjeld. Stadig flere unge italienere er desillusjonerte og har lite tro på framtida i et land som preges av økonomisk krise, voksende arbeidsledighet og økende sosial nød.


Fascistisk arv


Samtidig har fascismen aldri blitt tabu i Italia. Ifølge Bjurwald bidrar dette til oppslutningen til nyfascistiske grupper som Casa Pound.


- Italia har ikke håndtert sin fascistiske historie. Til og med Berlusconi har hyllet Mussolini og fascistiske og rasistiske trekk går til topps i det politiske systemet. Det er avgjørende for å forstå fascismens popularitet. I kombinasjon med dagens sosioøkonomiske klima er det slik miljøet på den radikale høyrefløyen får næring, sier Bjurwald.


Bevegelser som Casa Pound fanger opp deler av misnøyen blant unge og fattige. Gruppa samler og engasjerer mange unge mennesker gjennom musikkarrangementer, sportsaktiviteter og studiesirkler.


Casa Pounds president Giannluca Iannone er også frontfigur i bandet ZetaZeroAlfa som har vært sentralt i musikkmiljøet som har tiltrukket mange unge til bevegelsen. Iannone har lenge vært en sentral figur på Italias radikale høyrefløy.


De siste årene har båndene mellom organisasjoner fra det radikale høyre som Casa Pound og flere av de politiske partiene på italiensk høyrefløy blitt sterkere. Representanter fra det radikale høyre figurerer på valglister til Popolo della Liberta, alliansen mellom Berlusconis Forza Italia og Allianza National.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44
Lørdag 19. mai 2018
SNUDDE: Populismeforsker Cas Mudde er EU-skeptikeren som i dag mener EU-integrasjonen er pent nødt til å øke.
Fredag 18. mai 2018
PRESS: Mens Trump overkjørte sine allierte og skrotet atomavtalen med Iran i forrige uke, ser det ut til at haukene i hans administrasjon saboterer forhandlingene med Nord-Korea før de har begynt.
Onsdag 16. mai 2018
SKYLD: Israels drap på palestinske demonstranter er Hamas’ skyld, mener USA, som blokkerte et forslag om en FN-gransking av massakren.
Tirsdag 15. mai 2018
MØRK DAG: Mens Israel feiret åpningen av USAs ambassade i Jerusalem, skal minst 40 palestinerne ha blitt drept i protester på Gazastripen. – Deres kuler skremmer oss ikke, sier flyktningen Om Ashraf (70).
Mandag 14. mai 2018
BRUSSEL-PLAN: EU frykter Jeremy Corbyns sosialisme så mye at de lage en brexit-avtale som hindrer venstrepolitikken han kjemper for.
Lørdag 12. mai 2018
NY KRAFT: Konservative i Iran og krigshaukene i USA jubler over Donald Trumps atomavtalebrudd. Nå ligger Iran-avtalens framtid i europeiske regjeringskontor og styrerom.
Fredag 11. mai 2018
KRIGSFARE: Konflikten mellom Israel og Iran i Syria har eskalert kraftig etter at USA trakk seg fra atomavtalen. Flere frykter at USA nå vil angripe Iran.
Onsdag 9. mai 2018
FRUSTRASJON: – Politikerne må forstå at løftebrudd og feilslått økonomisk politikk hindrer den demokratiske utviklingen i Tunisia, sier tidligere fag­foreningstopp.
Tirsdag 8. mai 2018
VISJONÆR: Emmanuel Macron skulle få Angela Merkel med på storstilt EU-reform. Men ifølge økonom og Macron-tilhenger Patrick Artus har presidenten allerede gitt opp.
Mandag 7. mai 2018
JUBILANT: Titusener av demonstranter markerte ett år med president Emmanuel Macron ved å angripe hans økonomiske politikk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk