Lørdag 13. august 2011
Ap nær flertall i Trondheim
Rosebølge: De rødgrønne leder klart i Trondheim på Klassekampens ferske partibarometer. Ap er nær reint flertall i trønderhovedstaden, men avviser at de vil styre byen alene etter valget.

- Vi kommer til å søke samarbeid med SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, og kanskje også flere partier etter valget uavhengig av valgresultatet, sier leder i Trondheim Ap Rune Olsø.


Ap er nær reint flertall på Klassekampens ferske partibarometer for Trondheim. Partiet får en oppslutning på 45,8 prosent. Det er enda bedre enn kanonvalget i 2007, da venstresida beholdt makten i byen med klar margin.


I sommer har Høyre øynet muligheten for å overta makten i trønderhovedstaden etter åtte år med rødgrønt styre. Men tragedien på Utøya har fått Aps hjemmesittere opp av sofaen.


Dermed tyder alt på alt løpet er kjørt for de borgerlige i den rødgrønne bastionen.


Krisemåling for SV


Høye tall til tross, Aps går mindre fram i Trondheim enn de gjør på landsbasis etter terrorangrepene 22. juli. Det skyldes i all hovedsak Aps kanonvalg i 2007, der partiet fikk 43,9 prosent av stemmene.


Alt tyder derfor på at det er nå er partiets egne velgere som nå mobiliseres, heller enn en tilstrømning av sympativelgere fra andre partier.


Det er særlig SV som taper på Aps framgang etter terrorangrepene, viser målingen som er tatt opp av Sentio for Klassekampen.


Partiet ble halvert ved forrige kommunevalg, og fortsetter den negative trenden i Trondheim med en oppslutning på 5,9 prosent.


Men Ap avviser at de vil forlate den rødgrønne koalisjonen med SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne uansett hvor godt de gjør det i høstens valg.


- Vi opplever det som verdifullt å samle så breie flertall som mulig bak de politiske vedtakene vi gjør. Om noe søker vi å utvide det rødgrønne samarbeidet, sier Olsø.


Tendens over hele landet


Arve Østgaard i analysebyrået Sentio forteller at Ap gjør det sterkt over hele landet etter terrorangrepene 22. juli.


- Dramaet i norsk politikk er komplett etter 22. juli. Først opplevde vi en høyrebølge av historiske dimensjoner. Nå ser vi at Ap tar tilbake det tapte og vel så det, sier Østgaard.


Han forteller om flere lokale målinger med rekordhøye nivåer for Ap. Partiet ligger blant annet an til å gjøre et brakvalg i Kristiansund med 54 prosent.


Men Østgaard er ikke mindre imponert over Aps kjempemåling i Trondheim av den grunn.


- Hvis dette holder seg, kan Trondheims-ordfører Rita Ottervik går på sin tredje seier på rad. Det vil i så fall være spektakulært, sier han.


Det er særlig sofavelgerne som flokker seg til Ap, forteller Østgaard.


- Ap tar nå velgere fra alle partier, men størstedelen av framgangen skyldes at tilsig av velgere som tidligere var usikre på hva de skulle stemme, sier han.


Advarer mot skattekutt


I Trondheim Arbeiderparti er man nå opptatt av å få flest mulig til å stemme den 12. september.


- Min drømmeforside dagen etter valget er at alle førstekandidatene i Trondheim sammen kan si at «vi vant». Nå handler det om å få flest mulig til stemmeurnene, sier Rune Olsø.


Trondheim har de siste åtte årene vært det viktigste utstillingsvinduet for rødgrønn politikk. Det var her den rødgrønne alliansen først så dagens lys før kommunevalget i 2003.


Derfor har Høyre satset tungt på å vinne tilbake makten i trønderhovedstaden. Nå ser det i stedet ut til at de rødgrønne får fire nye år i Trondheim.


- Den dagen vi ikke er ydmyke nok til å fornye og forandre oss, fortjener vi å bli byttet ut. Men den dagen har ennå ikke kommet, sier Olsø.


Eiendomsskatt seiler opp til å bli en av hovedsakene i valgkampen i Trondheim. Mens Høyre og Frp vil fjerne eiendomsskatten, står Ap fast på at byen trenger pengene for å fortsette satsingen på velferd.


- Høyre og Frp vil fjerne eiendomsskatten og frata byen 430 millioner i inntekter. Det tilsvarer syv hundre årsverk i kommunen, sier Olsø.


Han berømmer Trondheims befolkning for å ha bidratt til at byen de siste årene har kunnet gjennomføre et veritabelt velferdsløft.


- Gjennom eiendomsskatten deltar Trondheims befolkning i en stor dugnad for å opprettholde velferden i byen. Selv om denne dugnaden er ledet av Arbeiderpartiet, må vi i all ydmykhet gi befolkningen honnør for at de bidrar både gjennom stemmeseddelen og skatteseddelen, sier Olsø.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.42
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk