Lørdag 26. februar 2011
Norsk atomavfall til utlandet
Brudd: Transporten av atomavfallet kan bli tidenes mest spektakulære sjøtransport ut av landet. Miljøbevegelsen er opprørt.

I 1995 boikottet hele Norge fransk vin, i protest mot franske atomprøvesprengninger. Nå kan norsk atomavfall havne i den franske tidligere våpenfabrikken La Hague. I hvert fall om den tidligere strålevernansatte Erling Stranden får det som det som han vil. Som leder for et regjeringsoppnevnt utvalg anbefaler han at ti tonn norsk atomavfall sendes til det franske atomanlegget.


- Ja, vi har foreslått å sende avfallet til Frankrike, sier Stranden til Klassekampen.


Rapporten til Stranden-utvalget er nå lagt ut til høring. Det er ventet at saken går til videre behandling i regjeringen til høsten.


Anlegget Stranden og hans regjeringsutvalg nå vil sende atomavfall til, er det samme som i sin tid produserte våpenplutonium til franske atombomber. I dag behandler La Hague atomavfall fra tyske og franske reaktorer. Resultatet er store utslipp av radioaktivt avfall til naturen.


- Utslippene fra La Hauge er 1000 ganger høyere enn fra vanlige atomkraftverk, sier franske Mycle Schneider. Han har arbeidet mot La Hague i over 30 år, og opplyser at en samlet fransk miljøbevegelse jobber for å få stengt anlegget. Han er ikke særlig fornøyd når han får høre at norsk atomavfall kan havne i La Hauge.


- I Norge snakker dere bare om Sellafield. Dere glemmer at La Hague er akkurat samme type anlegg, sier Schneider til Klassekampen.


Norske protester


Den norske regjeringen har protestert høylytt mot det britiske atomanlegget Sellafield. At det nå kan bli aktuelt for Norge å sende avfall til La Hague, kommer derfor som en overraskelse på Greenpeace International.


- Forskjellene på La Hague og Sellafield er marginale. Det er samme type teknologi og utslippene er store, sier kampanjeleder Jan Haverkamp i Greenpeace.


- Reprosessering av brukt atombrensel er en skitten prosess, som fører til store radioaktive utslipp både til luft og til sjø, sier han,


- Om Norge velger denne løsningen, hva betyr det for arbeidet mot Sellafield?


- Norge har vært flinke til å utarbeide gode argumenter mot Sellafield. De samme argumentene gjelder for La Hague, sier Haverkamp.


Også Norges Naturvernforbund er imot reprosessering.


- Selv om vi berøres mer direkte av Sellafield, er det andre som berøres av forurensing fra La Hague, sier Lars Haltbrekken. leder i Norges Naturvernforbund.


Han mener forslaget bryter med tidligere norsk politikk.


Mange får kreft


Forslaget om å sende atomavfallet til La Hauge ble lagt på bordet i midten av februar. Til sammen er det snakk om å sende ti til tolv tonn brukt atombrensel fra Haldenreaktoren til det franske reprosesseringsanlegget. Restproduktene sendes tilbake til Norge for framtidig deponering, men utslipp blir det uansett.


- Reprosesseringen her i La Hague fører til utslipp av både plutonium og uran. I tillegg er det store utslipp av radioaktivt jod og tritium, sier Mycle Schneider.


Han sier det radioaktive tritiumet oppfører seg som hydrogen, og kan tas opp i både dyr og mennesker, når vi drikker vann. Schneider forteller at tilfellene av kreft blant befolkningen som lever i området rundt anlegget er langt høyere enn ellers i landet.


Et problem med det norske avfallet er at det er såkalt metallisk. Blant annet løser det seg lettere opp i vann enn vanlig atombrensel, noe som betyr at det må lagres helt tørt. Dette er årsaken til at operatøren for de norske atomreaktorene, Institutt for Energiteknikk (IFE) i fjor foreslo å sende avfallet til reprosessering. Det er dette rådet Stranden-utvalget har lyttet til. Erling Stranden innrømmer at hans utvalg ikke har gjort noen selvstendig vurdering utover det IFE har gjort.


- Nei, her følger vi anbefalingen fra ekspertutvalget, sier Stranden. Det mener Lars Haltbrekken er et problem.


- IFE er eier og operatør av Haldenreaktoren, og er åpenbart interessert i å finne en enkel løsning på dette problemet. Alternative lagringsløsninger bør utredes av uavhengige eksperter, sier Haltbrekken.


I Greenpeace er man enige.


- Alternativet til reprosessering er lagring, sier Haverkamp, og peker på at avfallet allerede har vært lagret trygt i førti år.


Venstre kritisk


Hos partiet Venstre vekker kritikken fra miljøbevegelsen gjenklang. Nestleder Ola Elvestuen sier til Klassekampen at alternativene til reprosessering må utredes.


- Det kan åpenbart stilles spørsmål ved miljøsituasjonen ved La Hague. Derfor trenger vi å få utredet alternativene, sier Elvestuen til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.39
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 21. januar 2019
NY VEG: Regjeringa ventar på Statens vegvesen si eiga vurdering av kva oppgåver private kan få. – Me har ei oppleving om at Vegvesenet blir riven i bitar, seier tillitsvald Alf Edvard Masternes.
Lørdag 19. januar 2019
BYENS MANN: Eliten er ikke vegetarianere som sykler til jobb i Oslo, men rikinger som påvirker regjeringen, sier SV-leder Audun Lysbakken i sitt svar til Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 18. januar 2019
NEDTUR: Bare 4 prosent av de ansatte i politiet mener de er mer tilgjengelige for folk nå enn før nær­politireformen.
Torsdag 17. januar 2019
FÅ FØDSLER: Barn av innvandrere har lavere fruktbarhet enn øvrig befolkning, viser ferske tall. Norsk­pakistanske Umar Ashraf opplever ikke barnepress.
Onsdag 16. januar 2019
UNNGÅR: Høyesterett viser politisk motvilje mot å behandle Svalbard-trakten, mener forsvarer Hallvard Østgård.
Tirsdag 15. januar 2019
DØVE: Alle miljøfaglege råd som er gitt før utlysing av nye oljeblokker dei fem siste åra, er ignorerte. Det viser ein gjennomgang frå Naturvernforbundet.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 11. januar 2019
FALL: For ti år siden var Finnmark landets mest fruktbare fylke. Nå føder kvinnene der nesten like få barn som i Oslo.