Onsdag 12. mai 2010
Culcom legges ned
Det tverrfaglige forskningsprosjektet Culcom får ikke fornyet støtte, og legges ned etter knappe seks år.

- I en viss forstand er dette udramatisk. Culcom var i utgangspunktet en tidsavgrenset satsning, som vi i tillegg hadde fått et halvt år ekstra på. Men vi hadde jobbet en stund med å få forlenget prosjektet og hadde gjort en grundig evaluering av prosjektet. Etter at jeg i tillegg hadde notert med en viss goodwill og oppmuntrende signaler fra høyere hold, er det jo litt skuffende.


Det sier Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, i en kommentar til at forskningsprosjektet han har ledet i knappe seks år, nå legges ned. Siden oppstarten i 2005 har mellom 120 og 130 personer vært innom prosjektet - mange som masterstudenter, andre som doktorgradsstipendiater eller seniorforskere.


- Universitetet i Oslo kunne godt ha holdt seg med en enhet som forsket på flerkulturalitet. Vi befinner oss tross alt i en by hvor en av fire har flerkulturell bakgrunn, sier professoren.


- Politisk ressurskamp


- Hva tror du er årsaken til at prosjektmidlene ikke ble fornyet?


- Det har jo med politikk å gjøre. I en akademisk virkelighet hvor det foregår en konstant kamp om knappe ressurser, handler det ikke alltid om hvem som har de beste prosjektene - men hvem som er flinkest politisk. Vi har jo også en ny rektor, som jeg oppfatter som mer prinsipiell med hensyn til tidsavgrensede satsninger. Frykten for at midlertidige prosjekter skal ende med å bli faste, har jeg forståelse for. Men når du ser på substansen i forskningen, mener jeg jo det er dumt å legge ned det som virker.


- Hva er det viktigste dere har fått til?


- Innad på universitetet har vi bidratt til oversetting og formidling mellom faggreinene. Vi har fått musikkvitere til å snakke med lingvister og har vært genuint tverrfaglige. Å bygge opp en slik tverrfaglig dialog tar lang tid, og at vi har lyktes der mener jeg helt klart er viktig. Når det gjelder det forskningsmessige, er jeg fornøyd med at vi har bidratt til å flytte oss bort fra den generelle oppfatningen om at minoritetsspørsmål bare handler om integrering, og til en forståelse for at transnasjonalisme og globalisering er vel så viktige perspektiver.


Festtaler


- Hvordan står det til med tverrfagligheten på UiO?


- Vi hører jo mange festtaler om tverrfaglighet, og jeg tror det generelt er mye velvilje. Men i praksis skjer det mye mindre, noe som blant annet skyldes et for sterkt publiseringspress. De disiplinære tidsskriftene har mye høyere prestisje og gir høyere uttelling forskningsmessig enn de tverrfaglige, og det gjør tverrfagligheten vanskelig. I tillegg er det mye revirmarkering og karrierebygging innen disiplinene. Så det står nok ikke så veldig bra til.


Culcom har vært mer enn gjennomsnittet opptatt av formidling. Til Uniforum, som er Universitetet i Oslos egen nettavis, sier prosjektlederen at det ikke har vært bare lett å formidle forskning om det flerkulturelle til den breie offentligheten, ettersom man som forsker ofte blir tolket inn i en politisert medievirkelighet.


- Ditt liv preger deg dessuten som forsker, og noen av oss ønsker uten tvil å påvirke samfunnet. Det går nok an å si at Culcom i det store og hele står nærmere kronprinsen og Jonas Gahr Støre med hensyn til virkelighetsforståelse, enn for eksempel Siv Jensen. Men vi har ikke drevet med aksjonsforskning, selv om det sikkert er noen som tror det, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.35
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk