Onsdag 12. mai 2010
Tjen Folkets «Smørbukk»
I den hemmelige kommunistiske gruppa Tjen Folket omtales SOS Rasisme bare som Smørbukk.

«Det er 55 år sidan Stalin døydde den 5. mars i år. Nokre idear til kva med kan gjera for å markere dette?»


«Åj, kult. Et passe kort hefte med utdrag fra de beste av Stalins skrifter kanskje, det hadde i hvert fall jeg satt pris på. Eller en løpis, plakat, lage et gigantisk banner med tekst og Stalins ansikt som man henger for eksempel fra bygget på Youngstorget»


Slik går diskusjonen på den interne e-postlista til den hemmelige kommunistiske grupperingen Tjen Folket i perioden november 2007 til januar 2008, som er lekket til Klassekampen.


Det framgår også av e-postutvekslingen at statlig støtte til SOS Rasisme med dekknavnet «Smørbukk» har gått til å dekke utgifter i forbindelse med arrangementer i regi av Tjen Folket.


Reisedekning


«Hvis dere ønsker reisedekning må dere ta kontakt med økonomifolkene i Smørbukk» heter det i en e-post datert 16. januar 2008 i et informasjonsskriv om et seminar i regi av Tjen Folket.


«det er jo lagt opp som et Smørbukk-arrangement, så søk om det kan du vel i Frifond.» heter det videre i e-postutvekslingen.


Frifond er en statlig støtteordning for ungdomsorganisasjoner forvaltet av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, som nylig krevde 9,7 millioner tilbakebetalt fra SOS Rasisme.


«Om noen spør er det Arbeiderlaget av Smørbukk her i byen som arrangerer et seminar om lokallagsorganisering mm» heter det videre før det egentlige målet med seminaret presenteres: «Konsollidere oss som Tjen Folket»


SOS alias «Smørbukk»


At SOS Rasisme går under dekknavnet «Smørbukk» på den interne e-postlista kommer fram i en e-post fra «Tor Haugen» datert 6. desember til debatt@tjen-folket. no: hvor det er limt inn en e-post som er identisk med en e-post Klassekampens debattredaksjon mottok samme dag, med et leserinnlegg fra SOS Rasismes 1. nestleder Ola Melbye Pettersen. Innlegget, som ble trykket med signaturen Ola Melbye Pettersen, 1. nestleder SOS Rasisme, er justert i den interne Tjen Folket-mailutvekslingen. Her er signaturen endret til «XXX 1. nestleder /leder Antinaziutvalget Smørbukk i Norge». Men mobilnummeret som står oppført i e-posten fra «Tor Haugen» fører oss fram til Ola Melbye Pettersen. Med en gang vi presenterer oss, sier han at han ikke er interessert i å snakke med Klassekampen. Når vi forteller om e-posten som avslører dekknavnet til SOS Rasisme, hevder han at den er fabrikkert.


Larsen alias «Joe S»


Medlemskap i Tjen Folket er hemmelig, og alle som er med i den kommunistiske gruppen har dekknavn. I går avslørte Dagbladet identiteten til ni sentrale medlemmer av Tjen Folket og deres ungdomsorganisasjon Revolusjonær kommunistisk ungdom (RKU), og viste at disse også står på lønningslista til SOS Rasisme. Deriblant hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen, leder av SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen og leder i Tjen Folket Henrik Ormåsen. Ifølge Dagbladet har alle tre en årsinntekt på 330.000.


Hovedkasserer i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen (56), som også leder valgkomiteen og ansettelsesutvalget i organisasjonen, i tillegg til å være styreleder for selskapet Aktivisteiendom AS, som SOS Rasisme har brukt til å investere eiendom, er også sentralt plassert i Tjen Folket, hvor han ifølge offentlige registre er registrert som styrenestleder.


Etter det Klassekampen erfarer går han under dekknavnet «Joe S» på Tjen Folkets interne e-postliste. Et navn som henspiller på vestlig medias kallenavn på Stalin under og etter andre verdenskrig.


Operasjon Tyngdepunkt


Kjell Gunnar Larsen (56) og de andre toppene i SOS Rasisme er under stort press for tiden. En rekke statlige forvaltere har åpnet kontrollsaker mot organisasjonen, og de holder tilbake og krever tilbake rundt 18 millioner kroner.


Noe av det LNU har i søkelyset er hvordan Frifondmidler er brukt til det SOS Rasisme kaller «Operasjon Tyngdepunkt», som er en vervekampanje som har hatt egne ansatte.


Ifølge SOS Rasismes egne dokumenter, som de har lagt ut på sine hjemmesider, har lokallag tilknyttet Operasjon Tyngdepunkt mottatt 902.000 kroner i tillegg til den lagspesifikke støtten på 3.483.974 i 2008. Personene som Dagbladet knytter til Tjen Folket er aktive i flere av disse lokallagene.


Bygget opp over flere år


- Vi ønsker revolusjon i Norge. Veien til frihetens rike går gjennom et demokratisk diktatur for arbeiderklassen, skriver Tjen Folkets talsperson Henrik Ormåsen i en e-post til Dagbladet. Ormåsen deler ifølge avisa kontor med Kjell Gunnar Larsen i Haugesund. Ormåsens lillebror, Hogne Ormåsen, som har hoppet av fra Tjen Folket sier til Dagbladet at Tjen Folket er limet i organisasjonen og Kjell Gunnar Larsen skal ha mye av æren for å bygge opp SOS Rasisme til den bevegelsen den er i dag.


Det har Larsen jobbet med siden 90-tallet.


Fraksjonsleder


Før Kjell Gunnar Larsen begynte å vie tiden til Tjen Folket var han aktiv i partiet AKP-ml. Men han ble ekskludert i 1997 på grunn av ukameratslig opptreden overfor andre partimedlemmer med utgangspunkt i en maktkamp i SOS Rasisme.


- Han ble ekskludert på grunn av forsøk på å manipulere i en maktkamp i SOS Rasisme. Det var noe økonomisk rot med en reiseregning han ville skyve på en partikamerat. Vedkommende ville ordne opp for seg, men det ville ikke Kjell Gunnar, sier Arnljot Ask, internasjonal sekretær i Rødt (tidligere AKP). Ask sto midt oppe i striden den gangen.


Partikameraten var Kjell Børge Øgård, som på den tiden var leder i SOS Rasisme. Han uttalte følgende til Dagbladet i forbindelse med maktkampen i SOS Rasisme:


«Min filosofi har vært at SOS Rasisme skal være en ungdomsorganisasjon som bekjemper rasisme. Virkeligheten har vært at enkeltpersoner har manipulert og forsøkt å lage et hemmelig kommunistisk eliteparti.»


Ask er enig i en slik framstilling.


- Kjell Gunnar prøvde å få kontroll over organisasjonen for å bruke SOS Rasisme til partibyggende virksomhet. Vi grep inn mot å operere i SOS Rasisme på det viset. Det var en del av eksklusjonsgrunnlaget, sier Ask og forteller at Larsen oppnevnte seg som en fraksjonsleder for en fløy i AKP som hadde egne møter innenfor det antirasistiske miljøet, som ledelsen ikke visste om.


- Det var ikke for Akps hovedlinje han rekrutterte, men for sin egen fløy, sier Ask.


Kort tid etter at Larsen ble ekskludert fra AKP var han sentral i å danne Tjen Folket.


- Tjen Folket ble dannet på det ideologiske vrakgodset som han prøvde å trekke folk til, sier Ask.


- Hva mener du med ideologisk vrakgods? Dyrking av Stalin for eksempel?


- Ja, de yndet jo han også. Vi mente at slik de organiserte seg, var ikke måten å organisere et parti på, sier Ask.


Det lyktes ikke Klassekampen å få tak i leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen i går. Hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen nektet å svare på Klassekampens henvendelse per telefon i går. Men han besvarte vår henvendelse om at frifondmidler har gått til Tjen Folket via e-post slik: «Frifondmidlene går til våre lokallag. Våre lokallag har stor aktivitet på sine forskjellige arbeidsområder. Fra sentralleddet i SOS Rasisme har vi alltid vært helt klar på at Frifondmidler skal brukes til lokallagenes egen virksomhet. Vi har aldri hørt om at noe sånt har skjedd og det er ingenting som tyder på dette.»


- Når det gjelder forhold i andre organisasjoner så får du ta dette opp med dem, jeg svarer i denne sammenheng for SOS Rasisme og ingen andre, skriver Kjell Gunnar Larsen.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.35
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.
Fredag 5. oktober 2018
KUTT: Utdeling av overdosemotgiften Nalokson kan ryke hvis ikke overdosearbeidet får mer penger, advarer Helsedirektoratet. Helsearbeidere, rusorganisasjoner og brukere mener liv vil gå tapt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk