Lørdag 8. desember 2007
Priset av sosiologer
Magnus Marsdal mottok torsdag Norsk sosiologforenings nyopprettede formidlingspris for «Frp-koden».

I fem år nå har Norsk sosiologforening delt ut prisen Årets sosiolog. I år delte de for første gang ut Sosiologisk formidlingspris som ble tildelt tidligere Klassekampen-journalist Magnus Marsdal for boka «Frp-koden» på forlaget Manifest.


I begrunnelsen heter det blant annet: «Frp-koden er ikke skrevet av en faglært sosiolog med den institusjonaliserte kulturelle kapital i orden. Men den er en solid anvendelse av sosiologiske perspektiver til å forstå et av vårt samfunns store spørsmål, i en form som treffer flere enn lauget av profesjonelle samfunnsfortolkere.»


- Veldig positivt at jeg som journalist blir tatt på alvor, og at fagmiljøet utviser både raushet og interesse, sier Marsdal.


Sannheten


«Frp-koden» var en dugnad, fortsetter Marsdal. Han kunne aldri skrevet den, sier han, om det ikke hadde vært for alle samfunnsviterne som har hjulpet ham.


- Det hadde ikke gått uten dem. Det har på alle måter vært et samarbeid mellom journalisten og fagmiljøet. De var kanskje ekstra behjelpelige fordi Frp var angrepsmålet, jeg vet ikke. Men det er veldig viktig at journalister og forskere klarer å samarbeide i et urettferdig samfunn.


To typer


- Du kan grovt si at det fins to typer journalister i skjæringspunktet mellom politikk og samfunn. Den ene er møkkagraveren. Hun som finner fram til sannheter, interessante og skremmende, hun som graver et hull. Den andre er hun som fyller dette hullet igjen, som forteller deg det du visste fra før og tilslører mer enn avslører. På samme måte har du forskere som tror at det å delta i offentligheten gjør dem til synsere og talkshowgjester, som Frank Aarebrot. Og noen som etter å ha funnet ut noe viktig klarer å bruke journalisten og media til å få det fram.


Faren i første tilfelle, fortsetter Marsdal, er overfladisk forskning og mikrofonstativ-journalistikk. Forutsetningen for det andre er bedre arbeidsvilkår for journalisten og en rausere holdning fra forskermiljøet. Han håper både prisen og arbeidet han har gjort med «Frp koden» kan bidra til at det blir mer av det siste.


- For historien om forskning og journalistikk er egentlig en Romeo og Julie-historie, de er skapt for hverandre, men får hverandre aldri.


Marsdal ble tildelt et gavekort på 1000 kroner på Tanum Bokhandel, samt en diplom med et motiv av Eilert Sundt, ingen ringere.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 12.19
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk