Fredag 14. september 2007
– Bysten må ned
– Halden kan ikke være bekjent av å ha Sven Elvestad på sokkel, sier haldenser og musikkjournalist Tom Skjeklesæther. Den nye biografien om krimforfatteren dokumenterer at Elvestad, alias Riverton, var pedofil.

– Jeg mener vi må ha rom for at mennesker er forskjellige. Til dels ekstremt forskjellige. Men det finnes ett område vi må ha nulltoleranse for, og det er pedofili. Sven Elvestads plass i Halden må få nytt navn, og bysten av ham må ned. Det må kommunen sørge for.
Det sier haldenser og musikkjournalist Tom Skjeklesæther. Han er opprørt etter å ha lest flere avisartikler om Bernt Rougthvedts nye biografi om krimforfatter Sven Elvestad (1884–1934), som skrev under pseudonymet Stein Riverton.
Elvestad var i sin tid Norges største krimforfatter og har i dag fått kriminalforfatternes egen klubb, Riverton-klubben, oppkalt etter seg. I tillegg er han altså hedret med byste av billedhuggeren Nils Aas og egen plass, sentralt i hjembyen Halden.
– Bysten står like ved kinoen, kulturskolen og biblioteket – på en plass der det går mange barn hver dag. Her kan vi ikke vise romslighet – selv om mannen er en haldenserne har vært stolte av, sier Skjeklesæther, som skal gi seg i kast med Rougthvedts biografi med det samme.

Nytt stoff

Elvestads nazisympatier har vært kjent – han beundret både Hitler og Mussolini, selv om han ikke var antisemitt. Han levde ikke lenge nok til å oppleve krigen og holocaust. Men at han i den italienske landsbyen Positano betalte gutter for seksuelle tjenester, er noe Rougthvedts biografi avslører. Elvestads venner visste om overgrepene og skrev åpent om det, men ingen reagerte.
– Kanskje så man annerledes på pedofili den gang. Og nettopp derfor må statuen ned, mener Skjeklesæther.
– I gårsdagens Klassekampen sier Jon Michelet, formann i Riverton-klubben, og Riverton-prisvinnerne Frode Grytten og Tom Kristensen at de nye opplysningene ikke bør få noen konsekvenser for Riverton-klubben. Hva mener du om det?
– I noen tilfeller vil det være riktig å skille mellom kunst og kunstner. Men ikke her. At overgrepene skjedde i utlandet, at en økonomisk selvstendig, voksen mann, utnytter fattigere gutter, kan ikke bortforklares. Man bør absolutt vurdere å gi Riverton-klubben nytt navn.
Sven Elvestad rakket ned på folkeopplysning og hyllet analfebetismen. Selv om han var en fattiggutt fra Halden, foraktet han allmuen og beundret plankeadelen i byen, uttalte biograf Rougthvedt i gårsdagens Klassekampen.
– Det er jo heller ikke noe plusspoeng. Halden er en radikal arbeiderby med lange historiske røtter. Sven Elvestad var forsøksvis en intellektuell, ingen ignorant, sier Skjeklesæther.

Vil reise debatt

Jan Tore Harlyng, leder i Rødt Halden, mener de nye opplysningene må føre til en ny debatt om Elvestad-bystens framtid:
– Dette er helt nytt, og vi har ikke diskutert det i partiet, men personlig synes jeg det er vanskelig å skille mellom kulturperson og privatperson. Får RV plass i Utvalget for kultur og idrett, vil vi reise en debatt der for å se om det er politisk vilje til å gjøre noe med det, sier Harlyng.
Selv har ikke Harlyng konkludert med hensyn til hva som bør gjøres med bysten:
– Jeg vil ikke si i dag at det er nødvendig å fjerne bysten, men dersom den blir stående, er det viktig at denne kunnskapen om Elvestad ikke blir tiet ihjel, men blir en del av den offentlige informasjonen om forfatteren.
Tidligere bokhandler i Halden, Bjørn Andersen, var mannen som i 1999 avduket bysten. Han har kjent til Elvestads politiske rulleblad, men ikke den pedofile legningen:
– Som bohem og alkoholiker har Elvestad aldri vært regnet som søndagsskolens beste barn, men akkurat dette har ikke vært kjent tidligere. Men personlig vil jeg i første omgang mene at det ikke skulle ha noe å si for forfatterskapet hans, sier Andersen.
Andersen er nå pensjonist, og datteren har overtatt hans gamle bokhandel. Datteren har allerede besluttet at Elvestad-biograf Bernt Rougthvedt skal inviteres til bokhandelen for å snakke om biografien:
– Dette er ikke noe å stikke under en stol, selv om vi ikke trenger å ta ham ned fra sokkelen.

Reiser ikke debatt

Bjørn Andersen var styreformann i Halden Sparebank da banken på 1990-tallet besluttet å gi penger til å reise bysten av Elvestad.
– Ville du ha støttet tiltaket om dette var kjent den gangen?
– Jeg tror nesten ikke jeg tør svare på det. Jeg vet ikke. Saken ligger så langt tilbake i tid at det kanskje kunne ha hvilt.
Åsmund Bråtekas, konstituert kommunalsjef i Halden, kommenterer Elvestads saken slik:
– Dersom Halden kommunes omgivelser ønsker en debatt om Elvestad eller om bysten, vil den komme av seg selv. Det er ikke min rolle som kommunalsjef å reise den diskusjonen. Pedofilibeskyldninger mot mennesker er et meget alvorlig tema som jeg ikke deltar i uten å sette meg grundig inn i saken.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.47
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk