Torsdag 28. juni 2007
Den store kunnskaps-dugnaden
– Norsk Wikipedia er for svak på naturvitenskap og populærkultur, mener forfatter Eirik Newth. Han er juryleder når bokmålsutgaven av nettleksikonet utlyser en konkurranse om å skrive den beste artikkelen.

– Nordmenn er kjent for sin dugnadsånd, men de er nok fortsatt flinkere til å rake gress enn å bidra til felles kunnskapsproduksjon, sier Eirik Newth, forfatter og leder for juryen som skal vurdere bidragene til en artikkelkonkurranse i regi av det brukerdrevne nettleksikonet Wikipedia.

– Det finnes en del veldig gode artikler på Wikipedia allerede. De beste av dem er langt bedre enn hva vi kan finne i noe trykt leksikon på norsk. Men det finnes fortsatt mange områder hvor vi trenger flere bedre artikler, sier Newth.

Blant disse områdene kan han nevne naturvitenskap og vitenskapshistorie, hvor artiklene ofte er korte og slurvete, av typen «Vi må jo han noe om dette temaet».

– Men vi har jo for eksempel en helt fantastisk artikkel om Nepal; den var det jo Tron Øgrim som sto for, sier Newth, før han trekker fram geografi og historie som områder norske brukere har vært spesielt opptatt av å skrive om.

Sveits, Korea, Kongsberg

Det er allerede flere påmeldte bidrag til artikkelkonkurransen. Blant de innsendte bidragene finner vi temaordene Sveits, morrpølse, Koreakrigen, Kongsberg Våpenfabrikk, polyamori, samt bandet Korn. Konkurransen er åpen for alle, både rutinerte wikipedianere og uerfarne.

De påmeldte kan vinne premier som doneres av velvillige. Hvem som helst kan donere, og derfor vites det ennå ikke hva den gjeveste premien blir. Newth har donert bøker han selv har skrevet, og forlagene Damm, Aschehoug og Cappelen har gitt én bok hver til konkurransen.

Man kan konkurrere i klassene «historie, geografi og samfunn», «naturvitenskap» og «kunst- og kulturfag», som vil bli vurdert av hver sin jury. Det finnes også en egen klasse for skoleelever under 18 år, og Newth håper at skoleverket vil engasjere seg i konkurransen etter sommerferien.

– Det er veldig lite populærkultur på norsk Wikipedia, i motsetning til den engelskspråklige. Et moderne brukerdrevet leksikon bør speile hva folk er opptatt av, og jeg håper at vi kan trekke flere unge artikkelforfattere til oss ved å oppfordre til å skrive om dette temaet, sier Newth.

Valutainteressert

Jon Torger Hetland Salte gjorde seg nettopp ferdig med siste året på Riska ungdomsskole i Sandnes. Han deltar i konkurransen med en artikkel om det britiske pundet. Men han er ingen nybegynner, og har tidligere skrevet om temaer som protestantisme, bandet Evanesence og det afghanske sosialdemokratiske partiet Afghan Mellat.

– Da jeg begynte å skrive artikler på Wikipedia gikk det mye i filmer og band, og jeg ser at andre nye brukere også gjerne skriver om sånt. Det er mange som ikke helt forstår hvordan de skal skrive artiklene, men de blir veldig godt tatt vare på av de mer erfarne brukerne, sier Salte.

Han kan fortelle at han har et sterkt konkurranseinstinkt, og at det motiverer ham til å delta.

– Jeg bruker Wikipedia mye i skolesammenheng, både som kilde til kunnskap og til skrivetrening. Dessuten lærer jeg å skrive fortere på dataen.

– Hvordan ser dine jevnaldrende på denne hobbyen?

– De synes nok det er ganske rart, men det er ikke sånn at jeg ikke klarer å rive meg fra, og jeg bruker tid på å være sammen med venner også. Når folk kaller meg en nerd, sier jeg at det ikke er noe bedre å sitte å glo på tv.

Tyskland

Konkurransen er inspirert av den tyske utgaven av Wikipedia, som har arrangert lignende konkurranser ved en rekke anledninger, med godt resultat.

Tyske Wikipedia er dessuten den første utgaven i verden som ble tildelt statsstøtte for å produsere artikler, kunne nettstedet Heise.de melde i går. Pengene, et hittil ukjent beløp, mottar leksikonet fra det tyske Nærings-, jordbruks- og forbrukerrettighetsdepartementet. Midlene skal gå til å produsere artikler om fornybar energi. Tidligere har all økonomisk støtte til Wikipedia kommet fra frivillige donasjoner.

Men Newth mener ikke at penger er nødvendig for å få folk til å skrive artikler.

– Dette handler om genuin interesse og entusiasme for kunnskapsproduksjon. Wikipedia-miljøet ønsker seg ikke offentlig støtte, og trenger ikke penger fra Fritt Ord. Det er en grunn til at så godt som alle norske forlag holder til i Oslo, de trenger å være i nærheten av Trond Giske, for de er til enhver tid prisgitt hva han måtte finne på. Vi er på vår side spredt over hele landet, sier Newth.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.42
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk