Tirsdag 17. april 2007
Flengende fiskerikritikk av Ap i nord
Arbeiderpartiet i Nord-Norge svikter kystfolket og sin egen overbevisning, mener aksjonister mot regjeringens fiskeripolitikk.

En tverrpolitisk aksjonsgruppe som kaller seg «Levende kyst» ble opprettet i Tromsø søndag. Gruppas hovedmål er å få Stortinget til å avvise regjeringens forslag om å innføre strukturering - handel med fiskekvoter - for fartøygruppa mellom 11 og 15 meter.

De rødgrønne partiene i de nordnorske fylkene har vært sterkt kritiske til strukturering under 15 meter. Men etter at regjeringen foreslo slik strukturering i fiskerimeldingen som ble lagt fram i mars, er det bare SV som står fast på sin motstand.

Også Judas

– Også Judas hadde et forklaringsproblem. Lederne i Arbeiderpartiets fylkeslag i Nord-Norge har sviktet sin overbevisning for å sikre seg posisjoner. Partiledelsen legger lokk på det nord-norske partimiljøets standpunkt, sier fiskeripolitisk talsmann i Andøya SV, Johan Karolius Nordlund, til Klassekampen.

Han var blant initiativtakerne til helgas møte i Tromsø, som samlet et 30-talls deltakere fra ulike organisasjoner. Kystfiskarlaget og samiske organisasjoner var godt representert, sammen med flere LO-tillitsvalgte og utsendinger fra Kystpartiet og Rødt. Derimot møtte ingen sentrale tillitsvalgte fra de rød-grønne partiene, selv om mange var invitert.

– Alle de nordnorske fylkeslagene i Ap har vært mot strukturering i kystflåten under 15 meter. Men da meldingen kom på bordet, forstummet all motstand. Her må partipisken ha vært brukt for å unngå uro om saken på partiets landsmøte. Lederen i Troms Ap, Bjørn Inge Mo, er innstilt om nytt medlem i sentralstyret. Men dersom politikken i fiskerimeldingen blir gjennomført, får han ikke mange velgere å vende hjem til, sier Nordlund.

Alliansen mellom kystfiskerne, Fiskekjøpernes Forening, samiske organisasjoner og faglige og politiske krefter vil kreve at Stortingets næringskomité sender forslagene om strukturering under 15 meter i retur til regjeringen. Dette vil de begrunne i komiteens åpne høring neste mandag.

– Tar strømmen

De krever også at strukturkvotene som Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen gjorde evigvarende, får en tidsbegrensning på 15 år. Regjeringen foreslår 20 år for nye kvoter, og 25 år for allerede tildelte kvoter.

– Helga, du lovet lys i husan, men nå tar regjeringa strømmen, heter det i Tromsø-møtets vedtak, med adresse til fiskeriminister og påtroppende Ap-nestleder Helga Pedersen.

Blant deltakerne i aksjonen er Svein Johansen (70), som ledet Aksjon Kyst-Norge for mer enn 30 år siden, og på 1990-tallet stiftet en aksjon for folkets rett til fiskeriallmenningen.

Ludvigsens sklie

– Fartøygruppa fra 11 til 15 meter er den viktigste i kystflåten, for det kystnære fisket og for mange kystsamfunn. Ved kjøp og salg av kvoter i denne gruppa, blir det større eierkonsentrasjon og færre båter. Det har sjokkert mange langs kysten at de rødgrønne sklir videre i den sklia som Svein Ludvigsen satte opp, trass i løftene om det motsatte. Kunnskapene om konsekvensene av dette er altfor små. Det virker som om regjeringa ikke forstår sine egne paroler, sier han til Klassekampen.

Et enstemmig landsmøte i SV vedtok i mars at «det er skuffende at regjeringa har foreslått strukturering av båter mellom 11 og 15 meter», og at dette «ikke tjener kystsamfunnene». Det betyr at også partileder og finansminister Kristin Halvorsen godtok uttalelsen, som etter henstilling fra partilederen unnlot å be stortingsgruppa ta omkamp om saken.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Lørdag 24. mars 2018
ETTERTANKE: LO-rådgiver Jonas Bals angriper sin tidligere sjef for hånd­teringen av Acer-saken. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier saken er mer opp­rivende for partiet enn EU-striden.
Fredag 23. mars 2018
TRUET: Mange overlevende etter 22. juli har blitt eller føler seg truet etter de siste ukenes debatt. – Ingen av dem har dratt 22. juli-kortet, sier Tonje Brenna.
Torsdag 22. mars 2018
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.
Onsdag 21. mars 2018
SLÅR TILBAKE: – Hvis opposisjonen tror det skal bli lettere framover nå, tar de feil, sier Mazyar Keshvari. Han er en av flere Frp-topper som lover debatt om 22. juli.
Tirsdag 20. mars 2018
LØSNING: Stortinget godtar Acer, og Statnett skal eie alle utenlands­forbindelser, ifølge Klassekampens opplysninger. AUF ber likevel om utsettelse av saken.
Mandag 19. mars 2018
DYR SKYSS: Skuleskyss kostar nær fire milliardar kroner i året – ein tredel av det barnetrygda kostar.Den dyraste skuleskyssen kostar ein million per elev.
Lørdag 17. mars 2018
MOTPOLER: Uenigheten om EUs energiunion går helt til topps i Ap. Mens Jonas Gahr Støre har advart mot å si nei, har parti­sekretær Kjersti Stenseng i interne møter advart mot å si ja.
Fredag 16. mars 2018
VISSTE IKKE: Samtidig som Hydro bevisst slapp ut forurenset vann, opplyste selskapet til næringsdepartementet at de ikke hadde noen grunn til å tro at det forekom lekkasjer i Brasil.
Torsdag 15. mars 2018
KABELKNUTE: KrF meiner suvereniteten er viktigare enn Acer – og bed Høgsterett vurdere saka. Knut Arild Hareide seier norske interesser er meir enn økonomi.
Onsdag 14. mars 2018
VASER OM ACER: Jonas Gahr Støre meiner han ikkje undervurderte Acer-motstanden i eige parti.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk