Tirsdag 17. april 2007
Flengende fiskerikritikk av Ap i nord
Arbeiderpartiet i Nord-Norge svikter kystfolket og sin egen overbevisning, mener aksjonister mot regjeringens fiskeripolitikk.

En tverrpolitisk aksjonsgruppe som kaller seg «Levende kyst» ble opprettet i Tromsø søndag. Gruppas hovedmål er å få Stortinget til å avvise regjeringens forslag om å innføre strukturering - handel med fiskekvoter - for fartøygruppa mellom 11 og 15 meter.

De rødgrønne partiene i de nordnorske fylkene har vært sterkt kritiske til strukturering under 15 meter. Men etter at regjeringen foreslo slik strukturering i fiskerimeldingen som ble lagt fram i mars, er det bare SV som står fast på sin motstand.

Også Judas

– Også Judas hadde et forklaringsproblem. Lederne i Arbeiderpartiets fylkeslag i Nord-Norge har sviktet sin overbevisning for å sikre seg posisjoner. Partiledelsen legger lokk på det nord-norske partimiljøets standpunkt, sier fiskeripolitisk talsmann i Andøya SV, Johan Karolius Nordlund, til Klassekampen.

Han var blant initiativtakerne til helgas møte i Tromsø, som samlet et 30-talls deltakere fra ulike organisasjoner. Kystfiskarlaget og samiske organisasjoner var godt representert, sammen med flere LO-tillitsvalgte og utsendinger fra Kystpartiet og Rødt. Derimot møtte ingen sentrale tillitsvalgte fra de rød-grønne partiene, selv om mange var invitert.

– Alle de nordnorske fylkeslagene i Ap har vært mot strukturering i kystflåten under 15 meter. Men da meldingen kom på bordet, forstummet all motstand. Her må partipisken ha vært brukt for å unngå uro om saken på partiets landsmøte. Lederen i Troms Ap, Bjørn Inge Mo, er innstilt om nytt medlem i sentralstyret. Men dersom politikken i fiskerimeldingen blir gjennomført, får han ikke mange velgere å vende hjem til, sier Nordlund.

Alliansen mellom kystfiskerne, Fiskekjøpernes Forening, samiske organisasjoner og faglige og politiske krefter vil kreve at Stortingets næringskomité sender forslagene om strukturering under 15 meter i retur til regjeringen. Dette vil de begrunne i komiteens åpne høring neste mandag.

– Tar strømmen

De krever også at strukturkvotene som Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen gjorde evigvarende, får en tidsbegrensning på 15 år. Regjeringen foreslår 20 år for nye kvoter, og 25 år for allerede tildelte kvoter.

– Helga, du lovet lys i husan, men nå tar regjeringa strømmen, heter det i Tromsø-møtets vedtak, med adresse til fiskeriminister og påtroppende Ap-nestleder Helga Pedersen.

Blant deltakerne i aksjonen er Svein Johansen (70), som ledet Aksjon Kyst-Norge for mer enn 30 år siden, og på 1990-tallet stiftet en aksjon for folkets rett til fiskeriallmenningen.

Ludvigsens sklie

– Fartøygruppa fra 11 til 15 meter er den viktigste i kystflåten, for det kystnære fisket og for mange kystsamfunn. Ved kjøp og salg av kvoter i denne gruppa, blir det større eierkonsentrasjon og færre båter. Det har sjokkert mange langs kysten at de rødgrønne sklir videre i den sklia som Svein Ludvigsen satte opp, trass i løftene om det motsatte. Kunnskapene om konsekvensene av dette er altfor små. Det virker som om regjeringa ikke forstår sine egne paroler, sier han til Klassekampen.

Et enstemmig landsmøte i SV vedtok i mars at «det er skuffende at regjeringa har foreslått strukturering av båter mellom 11 og 15 meter», og at dette «ikke tjener kystsamfunnene». Det betyr at også partileder og finansminister Kristin Halvorsen godtok uttalelsen, som etter henstilling fra partilederen unnlot å be stortingsgruppa ta omkamp om saken.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Torsdag 21. september 2017
DOBLER: Forsvaret innrømmer at de aldri skulle kjøpt de omstridte traktorene. Likevel utløser de nå en opsjon og kjøper dobbelt så mange traktorer – stikk i strid med faglige anbefalinger.
Onsdag 20. september 2017
INTRIGAR: Fylkesordførar og Giske-venn Tore O. Sandvik meiner skuffa Ap-rådgivarar er anonyme intrigemakarar. – Nokon må tøyla rådgivarane, seier han.
Tirsdag 19. september 2017
STILLE I FJØSET: Tidlegare Ap-topp Helga Pedersen meiner partiet må innsjå at dei ikkje nådde gjennom med distrikts­politikken.
Mandag 18. september 2017
NÅR UT: Regjeringen har nådd millioner av potensielle asylsøkere med skremme­budskap via Facebook, hørespill og tegneserier. Å framstille nordmenn som rasister er ett av virkemidlene som brukes.
Lørdag 16. september 2017
PÅ STEINGRUNN: KrF må stå ved det partiet lova før valet, meiner fleire av partiets talent. No byrjar kampen om framtidas KrF.
Fredag 15. september 2017
CV: Høgare utdanning og erfaring frå offentleg sektor og organisasjonslivet kjenneteiknar det store fleirtalet av Aps stortingsrepresentantar. Politikarar frå privat sektor er ein minoritet.
Torsdag 14. september 2017
ENIGE: KrFs vippeposisjon kan bety et politisk skifte i velferds­politikken. Nå er de klare for å gå sammen med Rødt om å stanse veksten i kommersielle velferds­selskaper.
Onsdag 13. september 2017
BYGDEOPPRØR: Ap taper stort i distriktene. En rekke fylkesledere mener partiet har inngått for mange forlik med de borgerlige.
Tirsdag 12. september 2017
UENIGHET: Det blir oppvask i Arbeiderpartiet etter det dårligste valget på 16 år. Flere kilder forteller om sand i partiets valgkampmaskineri.
Mandag 11. september 2017
SV legger sperregrensespøkelset bak seg. Partiet nærmer seg seks prosent og går fra sju til elleve mandater.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk