Mandag 5. mars 2007
– La Aker Kværner bygge pilot
Aker Kværner må få bygge pilotanlegg på Kårstø, men anbudsprosessen for å bygge fullskala rensing må ikke stanse opp, mener Bellona.

– Hvis Norge skal bli tatt alvorlig, må vi videreføre den anbudsrunden vi er i gang med på Kårstø, sier Marius Holm, fagmedarbeider i Bellona.

Det pågår nå en intens dragkamp om hvem som skal få bygge et fullskala renseanlegg i tilknytning til gasskraftverket som står ferdig på Kårstø til høsten. En rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vist at renseanlegget kan stå ferdig i 2011/2012, og at japanske Mitsubishi og amerikanske Fluor er best egnet til å gjøre jobben.

Samtidig finnes det altså en norsk aktør, Aker Kværner, som ønsker og kan gjøre den – men som mener de trenger rundt ett år ekstra. Årsaken er at selskapet, med sitt Just Catch-prosjekt, først vil bygge et pilotanlegg som håndterer ti prosent av utslippene fra gasskraftverket. Det kan stå ferdig i 2009, og legge grunnlaget for fullskala rensing i 2013. Teknologiutviklingen underveis skal senke rensekostnadene dramatisk sammenliknet med dagens renseteknologi.

Kostnader

Det er en plan blant annet Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero har begrenset tro på. Han viser til at selve «innmaten» i renseanlegget, teknologibiten, bare koster rundt 250 millioner. Resten er stål og betong, og prisen på dette avhenger av de internasjonale stålprisene, ikke av Aker Kværners teknologiutvikling. Dermed blir en besparelse på 30-40 prosent på teknologibiten småpenger.

Men Marius Holm i Bellona er ikke enig. Han mener teknologiske nyvinninger kan redusere størrelsen på renseanlegget, slik at man også sparer på stål og betong, og han mener derfor besparelsene kan bli store.

– Det tjener ikke rensesaken å ikke være opptatt av å redusere kostnader. Dette handler om mer enn å rense én million tonn i Norge, sier Holm, og viser til at teknologien kan, om den er billig nok, bli solgt til andre land som et alternativ til kvotekjøp og tiltak i den tredje verden.

Parallelt

Men om Bellona og Zero er uenige om hvor mye som kan spares med ny teknologi, er de enige om at staten ikke kan drøye anbudsprosessen for å bygge rensing, og de er enige om at staten må støtte Aker Kværners pilotanlegg økonomisk, slik at man kan vinne nye erfaringer.

Marius Holm er heller ikke overbevist om at Aker Kværner er ute av dansen om regjeringen holder fast ved tidsplanen. Han tror selskapet vil anstrenge seg til det ytterste for å få være med, men han erkjenner samtidig at selskapet må bygge piloten før de bygger fullskala rensing.

– Om de skal klare å bli ferdige til 2011/2012 må ting skje litt parallelt, men det mener vi må være mulig. Men det er klart, om de sier at de ikke klarer det, får vi vel tro dem på det. I så fall kommer det flere sjanser. Nå skal det bygges på Kårstø, Mongstad og Tjeldbergodden, men det blir flere, sier han.

Bellona-medarbeideren er svært fornøyd med at CO2-rensing har blitt så pop i industrikretser, og mener denne populariteten er avgjørende for å lykkes.

– Alle presser på nå, industriorganisasjoner, fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Dette er både bra industripolitikk og bra miljøpolitikk, konstaterer Marius Holm.


Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Tirsdag 21. mars 2017
URO: Unge i arbeidslivet frykter de får for lav pensjon. Fagbevegelsen girer seg til kamp for en bedre tidligpensjons­ordning.
Mandag 20. mars 2017
UKULTUR: Audun Lysbakkens plan er å tvinge Frp til å diskutere økonomi framfor kultur. – Valgkampen skal ikke handle om Kvikklunsj og juletrær, men om de økende sosiale forskjellene, sier SV-lederen.
Lørdag 18. mars 2017
SPRENGKRAFT: Ei rekkje delegatar arbeider no for at SV skal utvide si liste over hovudkrav med eitt punkt: kamp for atomvåpenforbod. SV-leiinga avviser ikkje kravet.
Fredag 17. mars 2017
BOOST: Elevene på yrkesfag klarer overgangen til videregående skole langt bedre enn sine jevnaldrende på allmennfag, viser ny forskning fra NTNU.
Torsdag 16. mars 2017
KAMP: SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski vil forby omskjæring av guttebarn. Lederduoen Audun Lysbakken og Snorre Valen advarer mot forslaget.
Onsdag 15. mars 2017
ULIKT: I dag legg Audun Lysbakken fram «35 tiltak for et rettferdig Norge». Han innrømmer at Noreg ikkje blir rettferdig, sjølv om han får gjennomslag for alle 35.
Tirsdag 14. mars 2017
SPENT: Staten må ikkje vera næringsnøytral, seier bransjeorganisasjonen Norsk Industri. – Ein kino, ei pølsebu og industrien må ikkje bli behandla likt, seier Stein Lier- Hansen.
Mandag 13. mars 2017
EGGLØYSING: KrF fekk eit meir verdikonservativt Høgre i helga. KrF-topp meiner Høgre gjer seg klar for blågrøn regjering.
Lørdag 11. mars 2017
PYRRHOS: Ei fersk måling stadfestar trenden: Høgresida ligg dårlegast an til å vinne haustens val. Nøkkelen ligg i at Venstre klarer sperre­grensa.
Fredag 10. mars 2017
Då kiloa forsvann, kom lysta attende. Men det var NRK-serien «Skam» som gav Rune Sæbønes (53) mot til å bryte opp skapdøra.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk