Mandag 5. mars 2007
– La Aker Kværner bygge pilot
Aker Kværner må få bygge pilotanlegg på Kårstø, men anbudsprosessen for å bygge fullskala rensing må ikke stanse opp, mener Bellona.

– Hvis Norge skal bli tatt alvorlig, må vi videreføre den anbudsrunden vi er i gang med på Kårstø, sier Marius Holm, fagmedarbeider i Bellona.

Det pågår nå en intens dragkamp om hvem som skal få bygge et fullskala renseanlegg i tilknytning til gasskraftverket som står ferdig på Kårstø til høsten. En rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vist at renseanlegget kan stå ferdig i 2011/2012, og at japanske Mitsubishi og amerikanske Fluor er best egnet til å gjøre jobben.

Samtidig finnes det altså en norsk aktør, Aker Kværner, som ønsker og kan gjøre den – men som mener de trenger rundt ett år ekstra. Årsaken er at selskapet, med sitt Just Catch-prosjekt, først vil bygge et pilotanlegg som håndterer ti prosent av utslippene fra gasskraftverket. Det kan stå ferdig i 2009, og legge grunnlaget for fullskala rensing i 2013. Teknologiutviklingen underveis skal senke rensekostnadene dramatisk sammenliknet med dagens renseteknologi.

Kostnader

Det er en plan blant annet Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero har begrenset tro på. Han viser til at selve «innmaten» i renseanlegget, teknologibiten, bare koster rundt 250 millioner. Resten er stål og betong, og prisen på dette avhenger av de internasjonale stålprisene, ikke av Aker Kværners teknologiutvikling. Dermed blir en besparelse på 30-40 prosent på teknologibiten småpenger.

Men Marius Holm i Bellona er ikke enig. Han mener teknologiske nyvinninger kan redusere størrelsen på renseanlegget, slik at man også sparer på stål og betong, og han mener derfor besparelsene kan bli store.

– Det tjener ikke rensesaken å ikke være opptatt av å redusere kostnader. Dette handler om mer enn å rense én million tonn i Norge, sier Holm, og viser til at teknologien kan, om den er billig nok, bli solgt til andre land som et alternativ til kvotekjøp og tiltak i den tredje verden.

Parallelt

Men om Bellona og Zero er uenige om hvor mye som kan spares med ny teknologi, er de enige om at staten ikke kan drøye anbudsprosessen for å bygge rensing, og de er enige om at staten må støtte Aker Kværners pilotanlegg økonomisk, slik at man kan vinne nye erfaringer.

Marius Holm er heller ikke overbevist om at Aker Kværner er ute av dansen om regjeringen holder fast ved tidsplanen. Han tror selskapet vil anstrenge seg til det ytterste for å få være med, men han erkjenner samtidig at selskapet må bygge piloten før de bygger fullskala rensing.

– Om de skal klare å bli ferdige til 2011/2012 må ting skje litt parallelt, men det mener vi må være mulig. Men det er klart, om de sier at de ikke klarer det, får vi vel tro dem på det. I så fall kommer det flere sjanser. Nå skal det bygges på Kårstø, Mongstad og Tjeldbergodden, men det blir flere, sier han.

Bellona-medarbeideren er svært fornøyd med at CO2-rensing har blitt så pop i industrikretser, og mener denne populariteten er avgjørende for å lykkes.

– Alle presser på nå, industriorganisasjoner, fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Dette er både bra industripolitikk og bra miljøpolitikk, konstaterer Marius Holm.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Lørdag 18. november 2017
UKVALIFISERT: Bent Arne Aasli har jobbet med vann og avløp siden han var 16 år. Nå mener regjeringen han ikke er kvalifisert til å gjøre jobben sin fordi han ikke har nok studiepoeng.
Fredag 17. november 2017
HASTER: Landet rundt må det nå kuttes ved syke­husene. Årsaken er krav om stadig effektivisering. Strikken strekkes for langt, mener Legeforeningen.
Torsdag 16. november 2017
REGNSKAP: Det er forskjeller i hvor mye ulike innvandrergrupper står for av skatteinntekter. Mens iranere i snitt betaler 94.300 kroner, står polakker for 70.800 skattekroner per hode.
Onsdag 15. november 2017
SJAU: Fjellstrand verft vil ikkje nytte permitterte arbeidarar til nye oppdrag. LO fryktar at verksemda vil kvitte seg med alle fast tilsette.
Tirsdag 14. november 2017
URO: I en fersk rapport varsler Nav om økende kløfter mellom fattig og rik. Fra 2011 til 2015 gikk andelen fattige opp fra 7,7 til 9,3 prosent.
Mandag 13. november 2017
GÅR AV: Allerede i mars var Finans­departementet bekymret for omorganiseringen i SSB. Men Christine Meyer mener hun hadde mandat til å avskilte forskere. Nå fratrer hun stillingen.
Lørdag 11. november 2017
AU: Aldri før har KrF vore målt så lågt på Klassekampens barometer. Hareide håpar ny politikk skal ta KrF ut av skugganes dal.
Fredag 10. november 2017
VIL SNU: Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim vil trosse asylforliket, myke opp asylpolitikken og finne en «praktisk løsning» for å hjelpe oktoberbarna.
Torsdag 9. november 2017
FISJONSKRAFT: To av tre finnmarkingar seier nei til tvangssamanslåinga med Troms fylke, men reforma stoppar ikkje. – Sp må få kink i nakken av å sjå seg så mykje bakover, seier Sanner.
Onsdag 8. november 2017
TAR FEIL: Sylvi Listhaug og Utlendingsdirektoratet tar feil om at det er trygt å returnere «oktoberbarna» til Afghanistan, fastslår Afghanistan-ekspert Arne Strand. Listhaug skal orientere om sikkerheten i Stortinget i dag.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk