Mandag 5. mars 2007
– La Aker Kværner bygge pilot
Aker Kværner må få bygge pilotanlegg på Kårstø, men anbudsprosessen for å bygge fullskala rensing må ikke stanse opp, mener Bellona.

– Hvis Norge skal bli tatt alvorlig, må vi videreføre den anbudsrunden vi er i gang med på Kårstø, sier Marius Holm, fagmedarbeider i Bellona.

Det pågår nå en intens dragkamp om hvem som skal få bygge et fullskala renseanlegg i tilknytning til gasskraftverket som står ferdig på Kårstø til høsten. En rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vist at renseanlegget kan stå ferdig i 2011/2012, og at japanske Mitsubishi og amerikanske Fluor er best egnet til å gjøre jobben.

Samtidig finnes det altså en norsk aktør, Aker Kværner, som ønsker og kan gjøre den – men som mener de trenger rundt ett år ekstra. Årsaken er at selskapet, med sitt Just Catch-prosjekt, først vil bygge et pilotanlegg som håndterer ti prosent av utslippene fra gasskraftverket. Det kan stå ferdig i 2009, og legge grunnlaget for fullskala rensing i 2013. Teknologiutviklingen underveis skal senke rensekostnadene dramatisk sammenliknet med dagens renseteknologi.

Kostnader

Det er en plan blant annet Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero har begrenset tro på. Han viser til at selve «innmaten» i renseanlegget, teknologibiten, bare koster rundt 250 millioner. Resten er stål og betong, og prisen på dette avhenger av de internasjonale stålprisene, ikke av Aker Kværners teknologiutvikling. Dermed blir en besparelse på 30-40 prosent på teknologibiten småpenger.

Men Marius Holm i Bellona er ikke enig. Han mener teknologiske nyvinninger kan redusere størrelsen på renseanlegget, slik at man også sparer på stål og betong, og han mener derfor besparelsene kan bli store.

– Det tjener ikke rensesaken å ikke være opptatt av å redusere kostnader. Dette handler om mer enn å rense én million tonn i Norge, sier Holm, og viser til at teknologien kan, om den er billig nok, bli solgt til andre land som et alternativ til kvotekjøp og tiltak i den tredje verden.

Parallelt

Men om Bellona og Zero er uenige om hvor mye som kan spares med ny teknologi, er de enige om at staten ikke kan drøye anbudsprosessen for å bygge rensing, og de er enige om at staten må støtte Aker Kværners pilotanlegg økonomisk, slik at man kan vinne nye erfaringer.

Marius Holm er heller ikke overbevist om at Aker Kværner er ute av dansen om regjeringen holder fast ved tidsplanen. Han tror selskapet vil anstrenge seg til det ytterste for å få være med, men han erkjenner samtidig at selskapet må bygge piloten før de bygger fullskala rensing.

– Om de skal klare å bli ferdige til 2011/2012 må ting skje litt parallelt, men det mener vi må være mulig. Men det er klart, om de sier at de ikke klarer det, får vi vel tro dem på det. I så fall kommer det flere sjanser. Nå skal det bygges på Kårstø, Mongstad og Tjeldbergodden, men det blir flere, sier han.

Bellona-medarbeideren er svært fornøyd med at CO2-rensing har blitt så pop i industrikretser, og mener denne populariteten er avgjørende for å lykkes.

– Alle presser på nå, industriorganisasjoner, fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Dette er både bra industripolitikk og bra miljøpolitikk, konstaterer Marius Holm.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Fredag 23. juni 2017
NY GIV: Dagrun Eriksen ble vraket som KrF-nestleder. Nå går hun inn i Agenda-styret og omtaler et mulig samarbeid mellom KrF og venstresida som «forlokkende».
Torsdag 22. juni 2017
TRE: Når Elkem no gjer det grøne skiftet frå fossilt kol til trekol, reiser dei ut i verda for å finna skog. Norsk skognæring er for lite utvikla, seier selskapet. Dei vil ha statleg støtte til skogimporten.
Onsdag 21. juni 2017
KUTT: Landmaktutredningen vil kutte 350 vervede soldater for å frigjøre ressurser. Robert Mood mener forslaget vil gjøre det vanskeligere og farligere å sende norske soldater til utlandet.
Tirsdag 20. juni 2017
JA, JA: På fem år har EØS-støtta auka 10 prosentpoeng. – Eg er overraska over at argumenta frå fagrørsla ikkje slår meir inn, seier Liv Signe Navarsete.
Mandag 19. juni 2017
NY PLAN: Kjell Grandhagen mener dagens forsvar er for lite. Han ønsker en plan for hva som skal gjøres dersom Norge skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på Forsvaret.
Lørdag 17. juni 2017
KVOTERING: Også i ikke-kvotepliktig sektor vil regjeringen bruke klima­kvoter for å nå klimamålene. Fordi det er kostnadseffektivt.
Fredag 16. juni 2017
BEKYMRET: Liv Signe Navarsete mener Donald Trump ikke er en god nok grunn til at Norge skal tenke annerledes om Nato. Hun advarer mot planene om et EU-ledet forsvarssamarbeid.
Torsdag 15. juni 2017
VENNEJAKT: Espen Barth Eide mener Norge må knytte tettere bånd til Tyskland og Norden, og at Europa må stå stødigere på egne bein så lenge Donald Trump er president i USA.
Onsdag 14. juni 2017
JUSS: Kommuner som favoriserer ideelle barnehager uten profitt, bryter loven, mener Kunnskapsdepartementet (KD). Ap i Trondheim hevder KD driver ideologisk strid for kommersielle.
Tirsdag 13. juni 2017
HASTVERK: Jan Tore Sanner (H) bed alle kommunane som skal slå seg saman om å haste seg gjennom viktige avgjerder midt i fellesferien.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk