Mandag 18. desember 2006
Anga SV-topper til Pot
Fridtjof Frank Gundersen anga på 60-tallet SV-toppene Dag Seierstad og Hilde Bojer til overvåkningspolitiet.

Sosialistisk Venstreparti-toppen Dag Seierstad har fått tilgang til mappa si fra Overvåkningspolitiet. Den viser at både han og Hilde Bojer ble overvåket. Mappa viser også hvem det var som fungerte som overvåkningspolitiets informanter, blant disse er nåværende jussprofessor og tidligere Frp-topp Fridtjof Frank Gundersen.

På 1950- og 1960-tallet var Seierstad flere ganger til stede på ulike festivaler i Øst-Europa. Med i reisefølgene var andre nordmenn, flere av disse rapporterte om hvordan Seierstad oppførte seg og framsto.

Sommeren 1961 var Seierstad sammen med tidligere nestleder i SV, Hilde Bojer, observatør for Sosialistisk Studentlag på et ungdomsforum i Moskva. I rapporten til overvåkingspolitiet står følgende: «Disse to gjorde et sympatisk inntrykk. Begge er godt over middels intelligente, og ga uttrykk for en våken kritisk innstilling overfor det som foregikk. Sejerstad (sic) har vært stipendiat ett år i Moskva, og oppholdet syntes ikke å ha påvirket ham i pro-sovjetisk retning. Sejerstad (sic) er intellektuelt kritisk av natur og har svært vanskelig for å finne en sikker løsning på mange problemer. Særlig gjaldt dette pasifisme og forsvaret. Han ser ut til å være en skarp politisk iakttager.»

Informanten var altså Fridtjof Frank Gundersen, én av de fem norske på forumet.

Rar ressursbruk

Til tross for det gode skussmålet undrer Seierstad seg noe over at Gundersen var villig til å angi ham til overvåkningspolitiet.

– Jeg finner det også interessant at overvåkningen brukte ressurser på å sende folk bort til et slikt arrangement. Det er åpenbart at de ville kartlegge de som reiste i østerled.

Med på turen var to ungkommunister i tillegg til Bojer, Seierstad og Gundersen.

– Gundersen presenterte seg på forumet som såkalt uavhengig konservativ.

Men Gundersen var ikke mer uavhengig enn at han altså gikk til Overvåkningspolitiet og informerte om hva han hadde sett.

– Slik var klimaet på den tiden. Sjefen for Overvåkningspolitiet, Asbjørn Bryhn hadde blant annet noe før gått ut i Oslo-avisene og sagt at de som var motstandere av norsk medlemskap i EF, var potensielle landsforrædere. Dette var også like før Sosialistisk Folkeparti stilte til valg for første gang. Overvåkningen mente at vi som var SF-medlemmer, var kryptokommunister som hadde funnet en lurere måte å være kommunist på enn de som var med i NKP.

Russiskkyndig

Seierstad husker at den russiskkyndige Gundersen var svært aktiv under oppholdet. Han deltok med interesse i de politiske diskusjonene og knyttet mange kontakter. De lengste samtalene mellom Gundersen og Seierstad var på båten fra Leningrad til Stockholm.

– Jeg har et godt forhold til Gundersen. Hans politiske standpunkter gir jeg ikke mye for, men han er en dyktig fagmann. Da jeg var ansatt på Høgskolen i Lillehammer, brukte jeg han fast som foreleser for studentene. Han er en dyktig professor i juss og har en intellektuell redelighet.

Grunnen til at Gundersen kunne russisk, var at han avtjente verneplikten på forsvarets russiskkurs. Gundersen deltok på det første kullet som ble arrangert. Det var i 1954-55. En av de andre elevene på det kullet, var Francis Sejersted. Han sier at det ikke var forventet av elevene at de skulle drive med overvåkning. Sejersted var selv stipendiat i Moskva, men ble ikke bedt av verken den sivile eller militære norske overvåkningstjenesten å rapportere fra oppholdet. Heller ikke Ap-toppen Ingjald Ørbeck Sørheim, som gikk det samme kurset året etter og var stipendiat i Moskva sammen med Serjested, kan huske at det var noen slike forventninger.

– Kurset var rent militært. Man skal også huske at den militære etterretningen og den sivile overvåkningen, var som hund og katt på 1950- og 60-tallet. Den sivile overvåkningen hadde ingen adgang på russiskkurset til forsvaret, sier Ørbeck Sørheim.

Ikke indignert

Hilde Bojer er ikke overrasket over Gundersens aktiviteter.

– Jeg blir heller ikke moralsk indignert. Og det er ikke alle som har attest på at de er over middels intelligent og fornuftig fra selveste Fridtjof Frank Gundersen. Den mannen er en interessant biografi.

Klassekampen har i flere dager prøvd å få en kommentar fra Gundersen, han har ikke svart på telefon og ikke ringt tilbake.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.38
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk