Lørdag 26. august 2006
Samles mot islam
Israel-vennen Hans Rustad, Fritt Ord-vinner Nina Witoszek og standup-komiker Shabana Rehman tar initiativet til å danne et anti-islamsk nettverk under navnet «Selskapet».

Onsdag i neste uke åpner den tidligere vinneren av Fritt Ord-prisen Nina Witoszek sitt hjem i Oscars gate i Oslo for det første møte i det anti-islamske forumet «Selskapet». Sammen med henne som initiativtaker står den tidligere NTB-journalisten Hans Rustad og stand-up-komikeren Shabana Rehman.

Rustad driver nettstedet Document.no, som primært er viet utenrikspolitiske nyheter og kommentarer, med en sterk pro-israelsk og pro-amerikansk brodd. Shabana Rehman, som også er tidligere vinner av Fritt Ord-prisen, har gjort seg bemerket gjennom sitt oppgjør med deler av det pakistanske og muslimske miljøet i Norge, mens mange husker Nina Witoszek for hennes forsvar for krigen i Irak.

Jihad i Europa

I innbydelsen til det første møtet heter det at Rustad, Rehman og Witoszek ønsker å «skape et forum hvor engasjerte mennesker møtes», fordi «verden trenger seg på: Midtøsten, Jihad i Europa og møte mellom kulturer. Vi mangler et politisk begrepsapparat for å diskutere fenomener som ikke lenger bare er 'der', men også her».

Tema for det første møtet er «Antisemittisme på norsk». I innbydelsen spørres det om hvor Jostein Gaarders ideer kommer fra, og om det har «skjedd noe med synet på staten Israel, jøder og jødedom? Og hvem er det som leverer premissene for denne debatten?»

Religionshistoriker Bente Groth skal holde innledning om temaet, men overfor Klassekampen presiserer hun at hun ikke har noe å gjøre med organiseringen av møtet å gjøre. Hun ble bare kontaktet på bakgrunn av hennes kunnskaper om jødedommen og Israel.

Dansk idé

Ideen om å skape et forum for ytringsfrihet oppsto i en diskusjon mellom Shabana Rehman og Hans Rustad, på bakgrunn av den danske debatten. I Danmark er det en mye tøffere tone i forhold til islam og muslimer enn i Norge, og mediene er også mer islam-kritiske.

– Vi bør la oss inspirere av danskene, sier Hans Rustad.

– Å legge lokk på debatten, betyr ofte å gi rom for svært usunne syn ytterst til høyre.

Han mener at vi nordmenn fremstår som altfor ensporete, og at dette bunner i at vi ikke vet hvordan vi skal forholde oss til en hel rekke dagligdagse situasjoner som oppstår i et multikulturelt samfunn.

– Det er viktig å bevisstgjøre. Ellers risikerer vi at et multikulturelt samfunn blir til et apartheid-samfunn, sier han.

Medietyranni

Nina Witoszek sier til Klassekampen at dette er et spontant arrangement, og at det ikke er bestemt om man skal organisere flere møter. Hun avviser bestemt at hun selv, Hans Rustad og Shabana Rehman har en bestemt ideologi, eller vil gå i spissen for en viss agenda.

– Men offentlighetens rom er begrenset gjennom et visst medietyranni. Det er behov for et sted hvor man kan snakke ut, og gå lenger både i dybde og bredde, sier hun til Klassekampen, og legget til at hun tror at slike selskaper, inspirert av de franske «salons» på 1700- og 1800-tallet, er et sunnhetstegn.

– Jo flere arenaer, jo sunnere samfunn, sier hun.

Det lyktes ikke Klassekampen å komme i kontakt med Shabana Rehman i går.

– Skremmende

Hans Rustad sier til Klassekampen at det er i kjølvannet av Gaarder-debatten at de nå velger å fokusere på antisemittisme.

– Jeg er ikke i tvil om at Gaarders kronikk er antisemittisk, sier han, og fortsetter:

– Det er skremmende hvis vi nå helt skal skyve fra oss problemstillingen rundt Europas skyld i Holocaust.

Reaksjonene som har kommet i etterkant av kronikken, reagerer han minst like sterkt på.

– Når folk sier at «det må jo være lov» å si dette, så er det tre muligheter: Enten forstår man det ikke, eller så vil man ikke forstå, eller så er man antisemitt.

Bente Groth er enig i at den norske mediedekningen av Midtøsten-konflikten er for ensidig, og at nordmenn generelt sett har lite kunnskaper om Israels befolkning.

– Jeg etterlyser litt flere faktakunnskaper, for eksempel om det israelske samfunnet, sier hun til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.36
Mandag 20. august 2018
BLØFF: I en ny forskningsartikkel viser Sindre Farstad at det ikke stemmer at de yrkesaktive må forsørge stadig flere uten jobb. Professor kaller forestillingen om eldrebølge en bløff.
Lørdag 18. august 2018
DYRT: 40.000 kroner i året. Det er forskjellen på foreldrebetalingen ved den aller billigste og den aller dyreste SFO-en i landet. – Uakseptabelt, mener foreldre­utvalg.
Fredag 17. august 2018
OFFENSIVE: Heroinbehandling er bare starten. Nå krever rusorganisasjoner straffefrihet for narkotikabruk samt rusbehandling med narkotika for alle grupper tunge rusavhengige.
Torsdag 16. august 2018
STAB: Linn Beathe Esborg var i den norske staben som klargjorde F-16-jagarfly til tokt over Libya. No krev ho fleire svar om kva ho var med på.
Onsdag 15. august 2018
VERRE: En fersk forskningsrapport viser at innvandrere er langt mer utsatt for opphopning av levekårsproblemer. Men de som bor i distriktene, klarer seg jevnt over bedre.
Tirsdag 14. august 2018
ADVARER: Frps Jon Helgheim sier rommet for hva som er greit å si som politiker blir mer snevert. I går måtte enda en frittalende Frp-statsråd gå av.
Mandag 13. august 2018
SINNA: Den russiske ambassaden er djupt misnøgd med forsvarsministerens grunn for at Vladimir Putin ikkje er invitert til Finnmark i 2019.
Lørdag 11. august 2018
AP STØRST: Jonas Gahr Støre (Ap) trur sharia-bråket rundt Per Sandberg er ein hovudgrunn til at Frp går tilbake på dagens måling.
Fredag 10. august 2018
BLI HJEMME: Hege Storhaug i Human Rights Service og Hans Rustad i Document er forferdet over Per Sandbergs feiring av den iranske nasjonaldagen.
Torsdag 9. august 2018
REFS: Frank Bakke-Jensen vil utsette 22. juli-komiteens terrorsikringsfrist for Forsvaret med ti år, uten å spørre Stortinget. Nå får han refs av komiteens leder, KrFs Knut Arild Hareide.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk