Onsdag 31. mai 2006
Grasrot-kamp mot hiv/aids
– Det sivile samfunn og hivpositive selv må få sin rettmessige plass i arbeidet mot hiv/aids, sier Anne Merete Bull i Norges Røde Kors. Denne uka deltar hun på FNs toppmøte om hiv/aidsepidemien.

I jobben som rådgiver i Norges Røde Kors har Anne Merete Bull sett hvordan folk på grasrotnivå mobiliserer mot den fryktede epidemien. Det gjør inntrykk.

– I juli i fjor var jeg sammen med frivillige fra Røde Kors på besøk hos to aidssyke søstre i Mosambik. I januar samme år var begge sengeliggende, utstøtt fra landsbyen og forvist til en liten hytte. De frivillige hadde besøkt dem daglig, passet på at de fikk mat og medisiner, jobbet med å bygge nettverk rundt dem i landsbyen og bekjempe frykt og fordommer. Da jeg møtte dem var den ene oppegående og tok seg av den andre, som sleit med bivirkninger fra medisinene. De hadde kontakt med flere i landsbyen. Uten innsatsen fra de frivillige hadde begge vært døde, forteller Bull.

– Det er imponerende å se hva som kan gjøres med små ressurser. Bull viser fram bildet av en fattigslig klinikk langt utenfor allfarvei i Mosambik. Nesten helt uten utstyr og utdanning driver seks frivillige fra Røde Kors et døgnkontinuerlig helsetilbud. Her driver de helseopplysning, behandler skader, feber/malaria og assisterer ved fødsler.

– Sykdomsbehandling og fødselshjelp er i utgangspunktet ikke Røde Kors' område, men hva gjør man når det ikke finnes helsetjenester? spør Bull.

Med 20 millioner aktive frivillige i 183 land har Røde Kors/Røde Halvmånebevegelsen arbeid mot hiv som en sentral oppgave.

Lokal kompetanse

Bull understreker at hiv-epidemien er en enorm belastning for lokalsamfunnene, både menneskelig og strukturelt. Den største gruppen smittede er den delen av befolkningen som har omsorgsansvaret for barn og eldre og som forsørger familien. I tillegg kommer de omfattende problemene knyttet til stigmatisering og diskriminering. Samtidig er det nettopp i lokalsamfunnet en finner mye av den nødvendige kompetanse for å bekjempe epidemien.

– Fra epidemiens begynnelse har det sivile samfunn på lokalnivå vært den viktigste bidragsyter når det gjelder forebygging, rådgivning, hjemmebasert pleie og omsorg, utdeling av mat, og omsorg for barn som har mistet foreldrene sine eller som har syke foreldre. Det handler om engasjerte enkeltpersoner, om lokale Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger, om trosbaserte organisasjoner og annen lokal organisering. Våre frivillige som arbeider med hiv/aids står ofte under et sterkt press, fordi de i lokalsamfunnet hjelper mennesker som i utgangspunktet ofte står dem nær. Det er naboen som dør, eller som blir kastet ut hjemmefra fordi hun har hiv. I våre programmer får disse frivillige derfor spesiell oppfølging. Mange av dem er jo også selv hivpositive.

Hun henter fram flere bilder: To purunge ungdommer i Nord-Laos viser andre unge hvordan man trer på kondom. Konseptet kalles «peer education» – likemannsopplæring.

– Her må man nå ungdommen tidlig, ikke minst fordi jenter giftes bort svært unge. Når det drives slik opplæring sitter gjerne mødre og småsøsken like ved og venter, og får da også med seg opplæringen.

På bildet fra geriljaområdene i Colombia sitter gamle og unge side ved side på enkle stoler i et stort, grønt landskap, mens et mobilt helseteam underviser om hiv/aids.

Helsepersonellkrise

Mange av de hardest rammete landene, der helsetjenestene i utgangspunktet var dårlig eller skjevt utbygget, opplever også en alvorlig helsepersonellkrise. Det skyldes både at også helsepersonell rammes av epidemien, og at mange av de best kvalifiserte reiser til vestlige land med høyere lønninger. I en situasjon der hiv/aids epidemien krever en styrking, tappes tjenestene dermed dramatisk for kvalifisert personell.

– Det er viktig at verdenssamfunnet har en bevisst holdning til dette. Å forby folk å reise er ingen løsning, men det går an å gjøre det mer attraktivt å bli i eget land. Et eksempel: I et afrikansk land får helsepersonell støtte til gratis skolegang for fire barn. Å sikre medisiner til hivsmittet helsepersonell slik at de kan fortsette i arbeid er et annet viktig tiltak.

– Men med det omfanget hivepidemien har fått i mange land ville selv ikke det beste og mest velutbyggete helsevesen kunne møte de enorme lokale behovene helt nede på husholdningsnivå. Derfor vil det alltid behøves en enorm frivillig innsats i tillegg, understreker Anne Merete Bull, og peker på at det er viktig å sikre at pengene kommer helt ut til dem som jobber på grunnplanet.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk