Mandag 24. april 2006
Føler seg oversett
Oversetterne har brutt forhandlingene med Forleggerforeningen. – Skal du betale ned studielån og komme deg inn på boligmarkedet, holder det ikke med 200.000 i året, sier oversetter og litteraturforsker Jon Rognlien.

Norske oversettere er misfornøyde med betalingen de får fra norske forlag. Nå er det brudd i forhandlingene om en ny avtale mellom Den Norske Forleggerforening og de to oversetterforeningene Norsk Oversetterforening og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Oversetterne skriver i en pressemelding at de i dag må oversette 294 sider mer per år enn for ti år siden, for å oppnå samme årslønn. Lønna for det oversetterne selv mener er et forsvarlig årsverk, ligger like over 200.000 kroner i året.

Siden bruddet i forhandlingene med Forleggerforeningen har det stått stille, og forleggerne mener det nå er oversetterne som må komme på banen med et nytt forslag.

Ga opp

Jon Rognlien er oversetter og litteraturforsker tilknyttet Kader-prosjektet. For et par år siden sluttet han med skjønnlitterær oversettelse, og oversetter nå bare kinofilmer: Betalingen for de skjønnlitterære prosjektene ble for dårlig. Han mener honorarene er for lave, og at dette går ut over kvaliteten på oversetterarbeidet.

– Det er en gjenganger i anmeldelser av oversatt litteratur at «her har det gått for fort», fordi det påpekes feil og mangler. Det er merkelig at forlagene ikke tar dette innover seg, sier Rognlien.

Han mener oversetting er en type jobb der kvantitet og kvalitet er knyttet tett sammen; man kan ikke sette opp produksjonshastigheten uten at det går utover kvaliteten på produktet. Og med dagens satser føler mange oversettere at det er nødvendig å sette opp tempoet for å få det til å gå rundt.

Henger etter

Oversetternes honorar har blitt justert i forhold til konsumprisindeksen, men i forhold til lønnsveksten hos andre yrkesgrupper henger de etter.

– Skal du betale ned studielån og komme deg inn på boligmarkedet holder det ikke med 200.000 kroner i årslønn, sier Rognlien.

Han mener det er uholdbart at oversetterne subsidierer store, kommersielle forlag gjennom å jobbe billig.

– Forlagsverden klarer ikke bestemme seg. Hvis vi oversettere er kunstnere, skal vi ha opphavsrett og royalty. Hvis ikke, skal vi ha skikkelig betaling, sier han.

Rognlien mener dårlige økonomiske vilkår bidrar til at få unge tør å satse på oversetteryrket.

– I Norsk Oversetterforening er gjennomsnittsalderen 62 år, og svært mange som prøver seg på oversetteryrket, er bare innom i noen få år. Jeg vil ikke jobbe for norske forlag, for forholdene er for dårlige, sier han.

Presses

Geir Berdahl er leder i Den Norske Forleggerforeningen og forlagssjef i Oktober. Han mener det vil være vanskelig å møte oversetternes krav om bedre betaling.

– Gode utenlandske romaner selger som regel bare 2-600 eksemplarer, og kommer vi over 1000 eksemplarer, er vi lykkelige, sier han.

Han forteller at Oktober ga ut en bok av Hunter S. Thompson som de tapte 60.000 kroner på, mens en bok av Noam Chomsky førte til 80.000 kroner i tap. Berdahl understreker at det er viktig for forlagene å ha disse bøkene.

– Også er det en del bøker vi tjener mye på, som er lettere å oversette. Men vi mener at betalingen per side er bra, oversetterne i Norge får best betalt i Europa, sier han.

– Blir presset

Likevel sier Berdahl at forleggerne har forståelse for kravene og situasjonen til en del oversettere, men at forleggerne opplever et press fra alle kanter akkurat nå.

– Vi blir pressa av bokhandlerne, av oversetterne og av forfatterne, og i det siste av agentene som selger rettigheter til internasjonal litteratur. Alt kommer på en gang. Vi unner folk å ha det bra, men med oversetternes krav står vi i fare for at de mest utsatte oversettelsene blir rammet, sier han.

Han understreker at de høye prisene for rettighetene til utenlandske bokmanus også handler om at forfatterne skal ha mer penger, ikke bare agentene.

– Kan få konsekvenser

Jon Rognlien mener det ville vært lettere å forholde seg til forlagenes argumentasjon hvis økonomien i den oversatte litteraturen var offentlig tilgjengelig. Berdahl mener en slik offentliggjøring ville være uheldig for det enkelte forlag.

– Det går på konkurransen mellom forlagene, og vil si for mye om hvordan vi driver, sier han.

– Er det viktig for dere forleggere å ha oversettere som stort sett bare jobber med oversettelse?

– Ja, det må vi ha, sier Berdahl, men mener selv han ikke merker noe til problemer verken med antallet oversettere eller med rekruttering av nye til yrket.

– I de 25 årene jeg har vært i forleggerbransjen, er det mange av oversetterne som har vært med hele tida, sier han.

Foreløpig merker ikke forleggerne noe til bruddet i forhandlingene, fordi mange avtaler som er bindende i tiden framover allerede er skrevet.

– Men på sikt kan protestene fra oversetterne få konsekvenser, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Fredag 19. januar 2018
VED VEIS ENDE
Fredag 19. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonalgalleriet. Nå mener kunsteksperter at Nasjonalmuseet må gjenoppta dialogen med Stein Erik Hagen om Canica-samlingen.
Torsdag 18. januar 2018
Aftenposten og VG viet i går forsidene til en sak basert på rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande. – Noe nytt, mener medieviter Gunn Enli.
Onsdag 17. januar 2018
Tore Renberg har aldri deltatt på møter i Forfatter­foreningen. Poet Endre Ruset meldte seg ut i protest. Debatten om medlemskriteriene i forfatternes organisasjon fortsetter.
Tirsdag 16. januar 2018
Regjeringen vil bevare Nasjonal­galleriet som visningssted for kunst. Arkitekt Fredrik Torp mener bygget bør vies til eldre kunst.
Mandag 15. januar 2018
Kunsthøgskolen i Oslo er preget av fryktkultur og usunne maktforhold, sier tidligere student Inés Belli. Hun mener yrkesetikk må inn i alle kunstfagene.
Lørdag 13. januar 2018
I dag er det stiftelsesmøte for den nye forfatterforeningen Norske forfattere. Initiativtaker Jan Ove Ekeberg varsler at de vil kreve en del av vederlagsmidlene fra bibliotekutlån.
Fredag 12. januar 2018
Kjønnsperspektiver er nesten fraværende på jusstudiet i Oslo, viser en ny rapport. Vold mot kvinner er blant temaene som ikke står på pensum.
Torsdag 11. januar 2018
Flere aktører i kulturlivet håper Venstre-leder Trine Skei Grande blir ny kulturminister. Også opposisjonen tror at en Venstre-statsråd vil gi bedre kår for kulturlivet.
Onsdag 10. januar 2018
Språkrådet frykter at manglende norskkrav til nyansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil gjøre det vanskelig å sikre norsk fagspråk.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk