Lørdag 8. april 2006
Skauge står fram
Dette er en uting, sier Hallvard Skauge, når han bryter sine prinsipper og stiller opp til fotografering. Møt Klassekampens tegner gjennom mer enn 30 år.

Hallvard Skauge (60) står motstrebende fram fra en anonym tilværelse som en av landets mest skarpskodde tegnere, fordi han i dag åpner egen utstilling i avistegnernes Mekka: Fredrik Stabel & Avistegnernes Hus i Stabels hjemby Drøbak. Kollega Jan O. Henriksen fra Adresseavisen skal åpne ballet. Utstillingen er åpen helt fram til 7. mai.

Dette må feires, og hovedpersonens varsomme forslag om å gjøre det uten bilde blir vennlig, men bestemt avslått.

– Det er prinsipielt en uting at vi som fyller mediene med innhold, også skal opptre offentlig i mediene. En kunne med like god grunn presentere dem som jobber på desken i Klassekampen, eller andre steder, erklærer han.

Skauge undertegner gjerne sine e-poster med «dype skoger», og er så langt fra en selvopptatt og urban mediekjendis som det går an å komme. Han har bodd i Elverum i 30 år etter oppvekst i et lærerhjem på Eidsvoll, «som krysning av lektor og adjunkt».

– Det var lærer jeg skulle blitt.

Doldis

Klassekampen har fostret, som det heter, mange gode journalister siden den spede start i 1969, noen også med brukbar kjendisfaktor. Men Skauge er den fødte doldis («ukjent person i viktig stilling», ifølge Bokmålsordboka).

Han jobber for oppdragsgivere som ikke aner hvordan han ser ut, og det gikk mange år før han utstyrte tegningene med fullt navn.

Leserne kjente ham lenge som «M», som fortsatt er hans dekknavn i lystig lag. Det er på tide å få en forklaring.

– «M» står for Meg. Jeg satte det på tegningene sammen med opphavsrettssymbolet, da jeg på 70-tallet oppdaget at Frankfurter Allgemeine og slike drev og sakset tegninger uten signatur til fri bruk. Slik ble jeg «M».

Skauges karriere begynte i det små, da han illustrerte løpesedler og veggaviser på Blindern rundt 1970. Han ble del av en gjeng tegnere som bidro til Klassekampen i gründerfasen fram mot dagsavis, og har fra 1978 hatt et større eller mindre ansettelsesforhold – fra heltid til ett fast bidrag i uka, slik det er i dag. Hans eneste pause ble tatt under turbulensen rundt avisa i 1997.

Han var en nøkkelperson i utvikling og drift av Klassekampens moroside, Tidens Fylde, fra starten i 1979 til den gikk inn midt på 1990-tallet. Han er selvskreven vert for de årlige julebord, fortsatt under mottoet «Tier når det trengs». Den som lever av ironi, må også ha sans for selvironi.

Høyre og venstre

Nå er han i tillegg fast bidragsyter i Nationen, Computerworld, LO-Aktuelt og stunttegner i Dagens Næringsliv. Dessuten ble han nylig vervet av Memos redaktør, hvis dømmekraft øyensynlig er bedre enn sitt rykte.

– Jeg var redaksjonell tegner for Dagens Næringsliv i flere år, og spurte en gang Kåre Valebrokk hvordan han kunne finne på å ansette en revolusjonær tegner. «Vi er liberalistiske på lederplass og liberale i spaltene», svarte han.

For Skauge er tegnerens maktkritiske blikk og ståstedet på venstresida to sider av samme sak. Men han er smertelig klar over at noen av hans kolleger er solid plantet på høyre fløy. Det kan gå ganske friskt for seg under tegnertreffene i Drøbak.

Strålende tid

I Avistegnernes hus finner vi også en samling av ulike norske tegneres framstilling av karikaturstriden. Her legger Skauge vekten på Israels undertrykking av palestinerne, med ganske friske beskrivelser av Ariel Sharon og den nye Muren. Dermed skiller hans bidrag seg fra flertallet, for å si det forsiktig.

– Flere av Jyllands-Postens tegninger var på eller over grensen for rasisme. Det ser en tydelig hvis en setter inn ansiktet til en jødisk rabbi i stedet for den skumle araberen. Jeg forsvarer retten til å trykke slike tegninger, men syns ikke det er noe problem for ytringsfriheten at norske aviser har latt være å trykke dem. Det er et mye større ytringsfrihetsproblem at NRK stopper Erling Borgens film om norsk dobbeltmoral.

– Går du etter alle disse åra aldri tom for ideer?

– Ustanselig. Jeg er i perioder ganske utkjørt. Jeg misunner kollega Inge Grødum i Aftenposten, som slutter å være tegner når han går fra jobben om ettermiddagen, og tar fatt igjen neste morgen. Jeg er tegner 24 timer i døgnet. Det blir som å være sammen med disse irriterende småbarnsforeldrene i selskap, som ikke hører ordentlig etter, fordi de hele tida lurer om avkommet forgriper seg på vertens barskap. Jeg tumler hele tida med ideer som kommer og går. Jeg har Elverums mest løvetannfrie plen, fordi jeg kobler av med å gjøre noe uten å tenke. Som å fjerne løvetann. Det er verre om vinteren. Da går jeg rundt meg sjøl.

Den underfundige innlendingen med de dypsindige resonnementene har ingen sans for dem som legger skyld på ml-bevegelsen for ungdommelige villfarelser.

– Jeg var medlem av Blindern SUF (m-l) tidlig på 70-tallet, og det var ei strålende tid. Blindern SUF (m-l) var en lærerik, inkluderende, spennende, givende og slitsom organisasjon. Faktisk svært slitsom. Men ingen ble lurt inn i SUF på falske premisser. Premissene var overtydelige. Vi som var med, visste hva vi gjorde, og vi måtte kvalifisere oss for å få være med. Det er en ærlig sak å skifte mening eller angre på ting en sa eller gjorde, men ikke å skylde på andre. Mennesket har fri vilje og må sjøl ta ansvar for sine handlinger, sier M.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk