Tirsdag 4. april 2006
1.313 sivile irakere henrettet bare i mars:
Dødsskvadroner får herje fritt i Irak
Dødsskvadroner knyttet til den irakiske regjeringen henrettet 1.313 sivile bare i mars. Torturerte ofre er funnet med drillhull i hodet.

Nær åtte ganger så mange irakere ble drept av dødsskvadroner, trolig knyttet til den USA-støttede regjeringen, enn av selvmordsbomber i mars måned. Så mange som 1.313 sivile irakere ble drept i utenomrettslige henrettelser, de fleste sannsynligvis utført av sjiamilits innenfor Iraks sikkerhetsstyrker, sammenlignet med 173 døde i selvmordsbombeangrep. Dette kommer fram i statistikk fra det amerikanske forsvaret.

Det ble i gjennomsnitt funnet 36 lik hver dag, mange bakbundet, med spor etter tortur på kroppen, og skutt i hodet på kloss hold. Flere hadde blitt drillet i hodet av overgriperne.

Badr-milits

Dødsskvadronene knyttes til Iraks innenriksdepartement. Den mest dominerende av militsene som nå utgjør en stor del av sikkerhetsstyrkene, er den såkalte Badr-organisasjonen, tidligere kjent som Badr-brigadene. Badr-brigadene er den væpnede fløyen til det ene regjeringspartiet Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (Sciri), og ble opprinnelig trent av Irans revolusjonsgarde under deres eksil i Iran da Saddam Hussein fremdeles regjerte i Irak.

Etter Saddams fall ble Badr-brigadene rekruttert til landets nye sikkerhetsstyrker. Siden har enheter i til innenriksdepartementet fungert som dødsskvadroner mot mistenkte opprørere og sympatisører, men har også blitt brukt som redskap for hevnoppgjør mellom ulike klaner. Den mest fryktede av enhetene kalles Ulvebrigaden, og ble grunnlagt av en tidligere militær og Sciri-medlem kjent som Abu Walid.

Kortsiktige hensyn

For USA har det vært nødvendig å kunne vise til at de har fått en voksende irakisk sikkerhetsstyrke på bena, selv om det innebærer å bruke militsmedlemmer. Kritikere sier nå at amerikanernes kortsiktige hensyn har fått svært alvorlige konsekvenser for befolkningen i Irak, samt ikke minst for USAs forsøk på å etablere et stabilt regime som vil være USA-lojalt også på lang sikt.

USAs tidligere øverstkommanderende i regionen, general Anthony Zinni, sier infiltrasjonen av sikkerhetsstyrkene er svært grundig, og advarer:

– Det er en 360-kilos gorilla i rommet, men ingen vil snakke om det. Ingen ser ut til å ha noen plan for å håndtere disse militsgruppene, sier Zinni.

– Ingen borgerkrig

Drapsbølgen i mars sees i sammenheng med de omfattende hevnangrepene mot sunnier etter bombingen av en sjiahelligdom i Samarra i februar, og flere politikere og kommentatorer slår fast at det nå er borgerkrig i Irak.

Irakiske opprørere avviser dette. En opprører knyttet til det avsatte Baath-partiet sier til Time at dødsskvadronene først og fremst er «redskap for utenlandske interesser», med referanse til al-Qa'ida og Iran. Han får støtte av Saed Salah i sjiamilitsen Mehdi, som ved flere anledninger også har vært i harde kamper med amerikanerne.

– Sekterisk vold er skapt av okkupasjonsstyrkene. Det er ingen borgerkrig, sier han til Time.

Abu Saif, en sunniopprører, sier at «våre døde begraves med deres, slik deres begraves med våre». En av opprører med Baath-bakgrunn som kaller seg Abu Muhammed sier følgende:

– Sjiaene er en uatskillelig del av motstanden. Vi må forene våre krefter mot inntrengerne, og derfor må vi passe på for å unngå en borgerkrig som kommer til å svekke oss.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Lørdag 24. mars 2018
KRIGSTØRST: Med hauken John Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver vil USA skru opp krigspresset på Norge, tror offiser Tormod Heier.
Fredag 23. mars 2018
DRAMA: Nicolas Sarkozy er siktet for å ha brukt penger fra Gaddafi-regimet til å vinne presidentvalget i 2007. En potensiell skandale av internasjonal størrelse rulles nå opp i Frankrike.
Torsdag 22. mars 2018
LIK OG DEL: Mark Zuckerberg truer demokratiet. ­Presset for regulering av Facebook øker etter Cambridge ­Analytica-skandalen.
Onsdag 21. mars 2018
NY STAB: Kina advarer USA mot handelskrig og vil åpne økonomien.
Tirsdag 20. mars 2018
STOR STØTTE: Vladimir Putin vant som ventet presidentvalget søndag og økte oppslutningen kraftig fra forrige valg i 2012.
Mandag 19. mars 2018
FULLT: Valglokalene i Moskva var mye fullere enn ved forrige presidentvalg. Klassekampen så en mengde russere stemme på Vladimir Putin.
Lørdag 17. mars 2018
FORPOSTFEKTING: Stormaktene forbereder nye utspill mens kamper pågår på to fronter i Syria.
Fredag 16. mars 2018
RUSSLAND-STRID: Med Irak-løgnen i bakhodet ber Labours leder Jeremy Corbyn om klarere beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Storbritannia.
Torsdag 15. mars 2018
TAR EN TRUMP: Ksenia Sobtsjak har brukt kjendisstatusen for å få oppmerksomhet i valgkampen. – Det handler om å få sannheten på tv, sier hun til Klassekampen.
Onsdag 14. mars 2018
FALMET: Kommunistpartiet i Russland har blitt en skygge av seg selv. De går til valg på sosial likhet – med en velstående jordbruksmagnat som sin kandidat.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk