Tirsdag 4. april 2006
1.313 sivile irakere henrettet bare i mars:
Dødsskvadroner får herje fritt i Irak
Dødsskvadroner knyttet til den irakiske regjeringen henrettet 1.313 sivile bare i mars. Torturerte ofre er funnet med drillhull i hodet.

Nær åtte ganger så mange irakere ble drept av dødsskvadroner, trolig knyttet til den USA-støttede regjeringen, enn av selvmordsbomber i mars måned. Så mange som 1.313 sivile irakere ble drept i utenomrettslige henrettelser, de fleste sannsynligvis utført av sjiamilits innenfor Iraks sikkerhetsstyrker, sammenlignet med 173 døde i selvmordsbombeangrep. Dette kommer fram i statistikk fra det amerikanske forsvaret.

Det ble i gjennomsnitt funnet 36 lik hver dag, mange bakbundet, med spor etter tortur på kroppen, og skutt i hodet på kloss hold. Flere hadde blitt drillet i hodet av overgriperne.

Badr-milits

Dødsskvadronene knyttes til Iraks innenriksdepartement. Den mest dominerende av militsene som nå utgjør en stor del av sikkerhetsstyrkene, er den såkalte Badr-organisasjonen, tidligere kjent som Badr-brigadene. Badr-brigadene er den væpnede fløyen til det ene regjeringspartiet Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (Sciri), og ble opprinnelig trent av Irans revolusjonsgarde under deres eksil i Iran da Saddam Hussein fremdeles regjerte i Irak.

Etter Saddams fall ble Badr-brigadene rekruttert til landets nye sikkerhetsstyrker. Siden har enheter i til innenriksdepartementet fungert som dødsskvadroner mot mistenkte opprørere og sympatisører, men har også blitt brukt som redskap for hevnoppgjør mellom ulike klaner. Den mest fryktede av enhetene kalles Ulvebrigaden, og ble grunnlagt av en tidligere militær og Sciri-medlem kjent som Abu Walid.

Kortsiktige hensyn

For USA har det vært nødvendig å kunne vise til at de har fått en voksende irakisk sikkerhetsstyrke på bena, selv om det innebærer å bruke militsmedlemmer. Kritikere sier nå at amerikanernes kortsiktige hensyn har fått svært alvorlige konsekvenser for befolkningen i Irak, samt ikke minst for USAs forsøk på å etablere et stabilt regime som vil være USA-lojalt også på lang sikt.

USAs tidligere øverstkommanderende i regionen, general Anthony Zinni, sier infiltrasjonen av sikkerhetsstyrkene er svært grundig, og advarer:

– Det er en 360-kilos gorilla i rommet, men ingen vil snakke om det. Ingen ser ut til å ha noen plan for å håndtere disse militsgruppene, sier Zinni.

– Ingen borgerkrig

Drapsbølgen i mars sees i sammenheng med de omfattende hevnangrepene mot sunnier etter bombingen av en sjiahelligdom i Samarra i februar, og flere politikere og kommentatorer slår fast at det nå er borgerkrig i Irak.

Irakiske opprørere avviser dette. En opprører knyttet til det avsatte Baath-partiet sier til Time at dødsskvadronene først og fremst er «redskap for utenlandske interesser», med referanse til al-Qa'ida og Iran. Han får støtte av Saed Salah i sjiamilitsen Mehdi, som ved flere anledninger også har vært i harde kamper med amerikanerne.

– Sekterisk vold er skapt av okkupasjonsstyrkene. Det er ingen borgerkrig, sier han til Time.

Abu Saif, en sunniopprører, sier at «våre døde begraves med deres, slik deres begraves med våre». En av opprører med Baath-bakgrunn som kaller seg Abu Muhammed sier følgende:

– Sjiaene er en uatskillelig del av motstanden. Vi må forene våre krefter mot inntrengerne, og derfor må vi passe på for å unngå en borgerkrig som kommer til å svekke oss.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Torsdag 21. september 2017
SKYGGESIDA: Det blir stadig flere hjemløse i Berlin. Den ekstreme fattigdommen øker i den tyske hovedstaden.
Onsdag 20. september 2017
TABU: Spenningen i valget handler ikke om regjeringsmakt, men om et tabu i tysk politikk: innvandring.
Tirsdag 19. september 2017
VALG: Nesten tolv år etter valget som Hamas vant og som splittet palestinerne, kan det nå bli en ny sjanse for palestinske valg.
Mandag 18. september 2017
MAKT: Parlamentsmedlemmene i Kurdistan stemte for å holde folkeavstemning om løsrivelse, slik president Masoud Barzani ville. Samtidig mener mange av dem at han er en illegitim president.
Lørdag 16. september 2017
KAMP: Irakiske sikkerhetsstyrker gjør seg klare til å kaste IS ut av deres siste tilfluktssted. Spenning mellom Kurdistans selv­styremyndigheter og den irakis­ke regjeringen skaper problemer.
Fredag 15. september 2017
USIKKERT: Demokratene hevdet de har blitt enige med presidenten om framtida til 800.000 ulovlige innvandrere. Trump avviser avtalen, men åpner samtidig for å la innvandrerne bli.
Torsdag 14. september 2017
STØ KURS: Emmanuel Macron akter å få gjennom sin omstridte arbeidslov, tross kraftige protester.
Onsdag 13. september 2017
TAR GREP: Regjeringens omstridte brexit-lovforslag har kommet gjennom første avstemning i det britiske underhuset. Opposisjonen mener forslaget er et maktovertramp.
Tirsdag 12. september 2017
SAMME MÅL: Både syriske regjeringsstyrker og en amerikanskstøttet milits rykker fram mot IS-byen Deir az-Zor. Men talspersonen for militsen avviser muligheten for sammenstøt.
Mandag 11. september 2017
VERRE: Orkanene blir ikke flere på grunn av klimaendringene, men de blir kraftigere, sier forsknings-direktør Gunnar Myhre ved Cicero.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk