Tirsdag 4. april 2006
1.313 sivile irakere henrettet bare i mars:
Dødsskvadroner får herje fritt i Irak
Dødsskvadroner knyttet til den irakiske regjeringen henrettet 1.313 sivile bare i mars. Torturerte ofre er funnet med drillhull i hodet.

Nær åtte ganger så mange irakere ble drept av dødsskvadroner, trolig knyttet til den USA-støttede regjeringen, enn av selvmordsbomber i mars måned. Så mange som 1.313 sivile irakere ble drept i utenomrettslige henrettelser, de fleste sannsynligvis utført av sjiamilits innenfor Iraks sikkerhetsstyrker, sammenlignet med 173 døde i selvmordsbombeangrep. Dette kommer fram i statistikk fra det amerikanske forsvaret.

Det ble i gjennomsnitt funnet 36 lik hver dag, mange bakbundet, med spor etter tortur på kroppen, og skutt i hodet på kloss hold. Flere hadde blitt drillet i hodet av overgriperne.

Badr-milits

Dødsskvadronene knyttes til Iraks innenriksdepartement. Den mest dominerende av militsene som nå utgjør en stor del av sikkerhetsstyrkene, er den såkalte Badr-organisasjonen, tidligere kjent som Badr-brigadene. Badr-brigadene er den væpnede fløyen til det ene regjeringspartiet Det øverste rådet for islamsk revolusjon i Irak (Sciri), og ble opprinnelig trent av Irans revolusjonsgarde under deres eksil i Iran da Saddam Hussein fremdeles regjerte i Irak.

Etter Saddams fall ble Badr-brigadene rekruttert til landets nye sikkerhetsstyrker. Siden har enheter i til innenriksdepartementet fungert som dødsskvadroner mot mistenkte opprørere og sympatisører, men har også blitt brukt som redskap for hevnoppgjør mellom ulike klaner. Den mest fryktede av enhetene kalles Ulvebrigaden, og ble grunnlagt av en tidligere militær og Sciri-medlem kjent som Abu Walid.

Kortsiktige hensyn

For USA har det vært nødvendig å kunne vise til at de har fått en voksende irakisk sikkerhetsstyrke på bena, selv om det innebærer å bruke militsmedlemmer. Kritikere sier nå at amerikanernes kortsiktige hensyn har fått svært alvorlige konsekvenser for befolkningen i Irak, samt ikke minst for USAs forsøk på å etablere et stabilt regime som vil være USA-lojalt også på lang sikt.

USAs tidligere øverstkommanderende i regionen, general Anthony Zinni, sier infiltrasjonen av sikkerhetsstyrkene er svært grundig, og advarer:

– Det er en 360-kilos gorilla i rommet, men ingen vil snakke om det. Ingen ser ut til å ha noen plan for å håndtere disse militsgruppene, sier Zinni.

– Ingen borgerkrig

Drapsbølgen i mars sees i sammenheng med de omfattende hevnangrepene mot sunnier etter bombingen av en sjiahelligdom i Samarra i februar, og flere politikere og kommentatorer slår fast at det nå er borgerkrig i Irak.

Irakiske opprørere avviser dette. En opprører knyttet til det avsatte Baath-partiet sier til Time at dødsskvadronene først og fremst er «redskap for utenlandske interesser», med referanse til al-Qa'ida og Iran. Han får støtte av Saed Salah i sjiamilitsen Mehdi, som ved flere anledninger også har vært i harde kamper med amerikanerne.

– Sekterisk vold er skapt av okkupasjonsstyrkene. Det er ingen borgerkrig, sier han til Time.

Abu Saif, en sunniopprører, sier at «våre døde begraves med deres, slik deres begraves med våre». En av opprører med Baath-bakgrunn som kaller seg Abu Muhammed sier følgende:

– Sjiaene er en uatskillelig del av motstanden. Vi må forene våre krefter mot inntrengerne, og derfor må vi passe på for å unngå en borgerkrig som kommer til å svekke oss.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.35
Torsdag 18. oktober 2018
OLJE: Om to uker planlegger USA å stanse all olje­eksport fra Iran. Planen er avhengig av støtte fra Saudi-Arabia. Det kan nå bli vanskelig.
Onsdag 17. oktober 2018
LÅST: Theresa May hevder å se «reell framgang», men trues med en avtaleløs brexit. Flere briter foretrekker imidlertid en «no deal»-løsning foran andre alternativer.
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk