Torsdag 9. mars 2006
Et glimt av borgerkrig
Det er duket for omkamp i Jörgen Gassilewskis roman om opptøyene under EU-toppmøtet i Göteborg. Politi og demonstranter møtes bokstavelig talt på sidene.

– Göteborgsdemonstrasjonene ga oss et øyeblikks innsikt i hvordan en borgerkrig ville artet seg i Sverige. Hvordan hadde mediene reagert, og myndighetene? Hvordan ville samfunnet sett ut?

Det sier forfatter Jörgen Gassilewski om de såkalte «Göteborgskravallerna»; junidagene i 2001 da demonstranter møttes for å protestere mot EU-toppmøtet i byen – men møtte et brutalt politi. Gassilewski er selv fra Göteborg og har brukt fire år på å pløye seg gjennom og bearbeide materiale fra demonstrasjonene.

I hans nye roman «Göteborgshändelserna» møter leseren demonstranter som er travelt opptatt med å moone: De drar buksene ned og snur seg mot verden for å vise hva de synes om den.

Og Gassilewski var selv en av dem.

Åpen bok

– Dette var før 11. september og tida var preget av stor framtidstro: Nettet hadde store muligheter, det var optimisme å spore, personifisert ved skribenter som Naomi Klein. Jeg skriver i romanen om den spesielle tidsånden og ideologiske tilstanden som hersket akkurat da.

I romanen skriver Gassilewski om hovedpersonen «T-Gul», som beskriver seg selv som autonom, beundrer den kritiske filosofen Michel Foucault og jubler når store multinasjonale handelsavtaler blir stoppet.

Men boka er ikke en rapport bare fra demonstrantenes leir. Gassilewski inkluderer utdrag fra blant annet rettssaksprotokoller, politirapporter, offentlige utredninger, vitnemål fra demonstranter og tidligere utgivelser om «kravallerna». Fiksjonen i romanen står side om side med ulikt dokumentarmateriale, som taler for seg:

– Det var viktig for meg at det skulle være mange stemmer i boka, som en form for åpenhet eller nøytralitet fra min side. Jeg ville vise fram ulike typer språk, fra ulike kilder: Politi, demonstranter, medier, politikere. De har både ulike maktstrukturer og ulike klassemarkører i sin språkbruk.

Og ikke minst: De har ulik virkelighetsforståelse.

– Når dokumentarstoffet blir plassert i en skjønnlitterær sammenheng, ser leserne i enda større grad hvor subjektivt hver enkelt persons perspektiv er.

Helt sant!

Siden romanen behandler faktiske hendelser, figurerer også virkelige personer i boka – blant de viktige karakterene er George W. Bush og en langt mindre kjent ung jente fra Dalarna.

– Mange av dem som har figurert i mediene, er med i romanen, med autentiske navn, sier Gassilewski.

Han peker på at nettopp det dokumentariske ofte får et sus over seg. Er dette en hendelse? Er dette en hendelse, lurer hovedpersonen i boka hver gang noe skjer, som om han er så sulten på virkelighet at han ikke ser den når den er der.

Slik sett er boka en kommentar til at forlag i Sverige – som i andre land – pryder annonser for nye bøker med merkelapper som «based on a true story», hentet fra virkeligheten. Akkurat som i amerikanske filmer med reelt forelegg.

– Jeg ville se på hva slags status det dokumentære har, hvilken status vi gir autensitet, sier Gassilewski.

Konstruert virkelighet

Men det er ikke bare forfattere som bruker materiale fra virkeligheten og setter det inn i en ny rekkefølge og en ny sammenheng – svensk politi har i etterkant av rettssakene etter demonstrasjonen vedgått at filmbevis i retten var blitt redigert og utstyrt med ny lyd.

Fordi Gassilewski har valgt en løsning som ligger nærmere journalistikken enn fiksjonen, vil kritikere og medier trolig bombardere forfatteren med spørsmål om framgangsmetoden han har brukt i arbeidet med romanen.

– Jeg har bevisst laget ikke én, men flere framstillinger av hendelsene, og lappet dem sammen. Jeg har villet forme dokumentarstoffet skjønnlitterært, men uten å endre det, sier Gassilewski.

Vil ha debatt

Gassilewski har ikke tatt for seg demonstrasjonene og hendelsesforløpet bare for å oppnå en interessant litterær effekt. I romanen innser hovedpersonen at det totalitære ikke er så fjernt fra demokratiet som vi liker å tro: Demokratiet er alltid i konflikt med seg selv – noe Göteborgskravallerna kanskje avslørte.

– Jeg håper det også blir en debatt om temaet, om det innholdsmessige i boka. Jeg håper at det ikke skal bli en rent skjønnlitterær reaksjon, men at vi skal prate om hvordan man framstiller kravallerna – og på hvilken måte de fremdeles er aktuelle, sier Gassilewski håpefullt.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Fredag 23. mars 2018
Det må være mulig å samarbeide i Mentor Medier selv om avisene er ulike, sier Dagsavisen-redaktør Eirik Hoff Lysholm.
Torsdag 22. mars 2018
Mentor Medier står i en identitetskrise, sier Vårt Land- redaktør Åshild Mathisen om eieren hun er i krass konflikt med.
Onsdag 21. mars 2018
Petter Stordalen får tenning av bransjer med dype røtter. Det er dårlig nytt for alle som håper at hans opphold i bokbransjen blir kortvarig.
Tirsdag 20. mars 2018
Sylvi Listhaugs tilhengere mobiliserte med blomster. Motstanderne svarer med å donere penger. Er kampanjene to sider av samme lik og del-retorikk?
Mandag 19. mars 2018
Det er fremdeles full strid blant naboene som bor nærmest Utøya, over ett år etter at nytt forslag til plassering av minne­sted ble lansert.
Lørdag 17. mars 2018
Fortjener trakassørene en ny sjanse, eller må de finne seg i å bytte jobb? Feminister, jurister og medie­folk er uenige.
Fredag 16. mars 2018
Begrepet «norsk kultur» er tømt for innhold, mener forfatter Kaj Skagen. Skylda legger han på seksti­åtterne.
Torsdag 15. mars 2018
I «Dette livet eller det neste» fortelles historien til fremmed­krigeren Tariq. Juryen til Ungdommens kritikerpris mener romanen hjelper oss å forstå det uforståelige.
Onsdag 14. mars 2018
I en ny rapport fra Europaparlamentet ropes det varsko om høyre­orienterte nett­sider som presenterer seg som leksikon.
Tirsdag 13. mars 2018
Norske medier estetiserer forbrytelsen mot Kim Wall, mener NRK-journalist Anne Dorte Lunås.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk