Fredag 20. januar 2006
«Arbeids-Hanssen» ber Aetat skjerme de eldste:
Slipper gulvvask
Lars Bleken (63) reagerte med vantro da Aetat ba ham jobbe som renholder. Nå får Aetat beskjed av arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen om å slutte å sette de eldste arbeidsledige til tungt kroppsarbeid.

Klassekampens artikler om de eldste arbeidsløse har vakt betydelig oppsikt, og nå blir arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen tvunget ut på banen for å svare på spørsmål fra opposisjonen på Stortinget.

KrFs stortingspolitiker Åse Gunhild Woie Duesund sendte spørsmål til Hanssen etter å ha lest om Aetats behandling av de eldste arbeidssøkerne, og tirsdag denne uka kom svaret.

Der slår Hanssen blant annet fast at Aetat normalt ikke skal tilby eldre arbeidssøkere «tungt manuelt arbeid». Dette gleder Lars Bleken (63) i «Aksjon Arbeid Aetat».

Han er ikke bekymret for selve arbeidsbelastningen, men reagerer på at Aetat ikke tilbyr arbeid som står i forhold til søkernes kompetanse.

Bleken har vært arbeidsløs i over fem år, etter å ha jobbet mange år i Forsvaret og seinere som både markedsdirektør og administrerende direktør. I fjor sommer syntes Bleken Aetat gikk over til å trakassere ham med stadige pålegg og krav. Da Bleken til slutt ble bedt om å vaske gulv på en skole hvis han fortsatt skulle få ventestønad, sprakk det. Og han tok til slutt initiativ til en aksjonsgruppe for eldre arbeidssøkere.

– Det er svært positivt at artikler i avisene endelig har medført at ministeren får konkrete spørsmål fra Stortinget som han må svare på. Tidligere har tilbakemeldingene til oss hovedsakelig vært runde formuleringer fra Arbeidsdirektoratet og Arbeidsdepartementet om at arbeidsmarkedet blir bedre og at aktivitet fra arbeidssøkerne gir arbeid, sier Bleken.

Han oppfatter at Aetat jobber seriøst med å få bukt med det han oppfatter som negativ behandling av de eldste arbeidssøkerne og håper dette snart er et tilbakelagt stadium.

Individuell behandling

Stortingsrepresentant Woie Duesund (KrF) er glad for at Hanssen nå ønsker mer individuell oppfølging av de arbeidsløse.

– Vi er enige i at det skal være krav til aktivitet fra arbeidssøkerne, men det må være differensierte krav, påpeker KrF-representanten.

Hanssen viser blant annet til at Aetat har foretatt en grundig vurdering av aktivitetskravene, og at de går gjennom rutinene for kommunikasjon med brukerne.

Arbeidsministeren opplyser videre i sitt svar at han jobber med en stortingsmelding om seniorpolitikk. Den skal «forsterke fokuset på utfordringene og mulighetene for eldre arbeidssøkere og arbeidstakere».

– Alt dette er positive signaler, men problemet ligger først og fremst i at politikerne har gitt Aetat en umulig oppgave når det gjelder de eldste arbeidssøkerne. Hvis vi vurderer Hanssens svar opp mot den virkeligheten vi lever i, så er utfordringene med å skaffe de eldste arbeidssøkerne arbeid svært mange, og mulighetene svært få, mener Bleken.

Flere spørsmål

Bleken ser få konkrete forpliktelser i Hanssens svar bortsett fra løfter om arbeid med seniorpolitikk, inkluderende arbeidsliv, Ny arbeids- og velferdsforvaltning og motivasjon av arbeidsgivere.

Han merker seg at Hanssen skriver at regjeringen ønsker en god alderspensjon og gode ordninger for dem som ikke kan arbeide. Men i tillegg skriver Hanssen at velferdsordningene ikke må utformes slik at den enkelte vinner lite eller ingenting på å velge arbeid framfor pensjon.

– Hanssen må huske at det ikke bare er pengene som gjør at folk ønsker å jobbe. Det er like mye det sosiale nettverket de ønsker, minner Bleken om.

Arbeidsministeren skriver videre at arbeidsgiverne må motiveres til å rekruttere eldre arbeidsløse, men det tror ikke Bleken mye på.

– Jeg skulle gjerne likt å se hva som kan motivere arbeidsgiverne til å rekruttere de aller eldste, sier han.

Aetat har mulighet til å gi lønnstilskudd til bedrifter som tar inn arbeidsløse, men Bleken hevder flere virksomheter utnytter dette uten at det gir flere fast jobb.

– Lønnstilskuddet er ikke noen stor motivasjonsfaktor for bedriftene. Jeg har hørt at kjente bedrifter har tatt inn folk på lønnstilskudd fra Aetat, og da perioden med lønnstilskudd var over ville ikke bedriften ha dem lenger, sier Bleken.

Hanssen har også forventninger til den nye arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) som etableres fra juli i år, og tror den kan føre folk raskere tilbake til jobb. Men Bleken vil ikke ta gleden på forskudd:

– Jeg har vært med på mange fusjoner i næringslivet og det er ikke alltid resultatet blir bedre av å slå sammen flere virksomheter som ikke går så godt. Ofte blir resultatet det stikk motsatte av det man hadde håpet, uttaler han.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.34
Mandag 25. juni 2018
STOPP: Aps Masud Gharahkhani lar seg ikke skremme av asylliberalerne i eget parti. – Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier han.
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
NARKO: Dei kriminelle gjengane i Oslo distribuerer narkotika ut i landet. – Me er uroa for utviklinga i Oslo, seier politiinspektør Are Sangolt i Vest politidistrikt.
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk