Torsdag 29. desember 2005
Kjønnsroller og mediemakt
I år sto kampen om feminismen i Sverige: Tiina Rosenberg ville inn i politikken og utfordre heteroseksuelle normer i Feministisk Initiativ – men ga opp politikken etter en mediestorm.

Den 47 år gamle professoren Tiina Rosenberg har i år personifisert det nystiftede partiet Feministisk Initiativs oppstartsproblemer. Er Rosenberg for kontroversiell for svenskene? For når den svenske avisa Aftonbladet spør Rosenberg – med glimt i øyet, får vi tro – hva hun setter høyest, «Barbie eller Ken?», så svarer Rosenberg: «Barbie i Kens kläder.»

Debatten dreier seg om queerfeminisme, der HBT-spørsmål – Homo-, bi- og transspørsmål – supplerer kvinnekampen. Feminisme skal ikke bare være en millimeterfeminisme der husarbeid og lønn skal fordeles likt mellom menn og kvinner. Selve heteronormativiteten skal utfordres: Samfunnets prioritering av og oppdelingen i kategoriene kvinne og mann. Det holder ikke bare å kjempe for homofiles rettigheter, er argumentet: Det er selve troen på stabile seksuelle identiteter som «kvinne» og «mann» som skal kullkastes.

Større backlash

Tiina Rosenberg – og flere av hennes partifeller – har møtt kritikk for hvor mye plass queerfeminismen vies i partiet, men har også mottatt dødstrusler. Til tider har også Securitas-vakter holdt vakt når Rosenberg har holdt sine forelesninger, og Rosenberg har blitt anklaget for å bedrive plagiat i sin forskning. I det presset ble for stort, allerede i oktober, trykte Rosenberg et innlegg i Dagens Nyheter med en erklæring om å trekke seg tilbake fra politikken.

Det harde debattklimaet Rosenberg ved flere anledninger har fortvilt over, har sammenheng med Svensk TVs mye omtalte dokumentar «Könskriget», der lederen for den svenske krisesenterorganisasjonen uttalte de katastrofale ordene «Alla män är djur» under en samtale om Valerie Solanas SCUM-manifest [Society for Cutting up Men]. I likhet med det svenske feministikonet Nina Björk som nylig argumenterte emosjonelt mot barnehager, har reaksjonene på ROKS-lederens uttalelser og mediekjøret mot Rosenberg blitt tolket som del av et gjennomgripende backlash for den svenske feminismen.

Folk eller elite?

Men det er ikke bare utenfra kritikken har kommet. Ebba Witt-Brattström trakk seg fra sin sentrale posisjon i Feministisk Initiativ i protest mot blant annet Tiina Rosenberg. For et nav i debatten er om Fi klarer å ha en dobbelt ambisjon eller om de må velge: Bør de først og fremst gripe sjansen til å nå bredt ut og endre vilkårene som kvinner flest lever under, eller har de en forpliktelse til å drive visjonær politikk?

Det er særlig to saker hvor Feministisk Initiativ har møtt kritikk for å skyve potensielle velgere fra seg: FI vil jobbe for at navneloven endres, slik at alle mennesker har rett til å ta et fornavn som ikke styres av biologisk kjønn. Denne retten skal også gjlede for foreldre som navngir sine barn. FI vil også arbeide for at ekteskap og partnerskap skal erstattes av en ny ordning, der to eller flere personer som lever sammen med felles økonomi skal kunne inngå «samlevnad». Susanna Popova har i samarbeid med tenketanken Timbro, som er godt plassert på høyresida, i år fulgt opp sin debattbok «Elitfeministerna» med en rapport der skytset også denne gangen rettes mot kjønnsforskerne. Radikalfeministisk norm som er langt fra folkets ønsker om likestilling, er Popovas linje.

Det kan uansett slås fast at Feministisk Initiativ har gått kraftig tilbake på meningsmålinger, og til neste år – det svenske valgåret 2006 – må partiet ta valgkampen med en queerfeminist mindre på laget: 15. januar tiltrer Tiina Rosenberg sin nye stilling som professor i genusvitenskap ved Universitetet i Lund, fordi hun sier hun anser det som sin plikt å arbeide på universitetet når kjønnsforskningen står under press.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.33
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk