Onsdag 15. mai 2002
– EU utvider terrorkonvensjonen
TERROR: EU utvider nå raskt den europeiske konvensjonen mot terrorisme fra 1977 med nye, uklare lover. ? Det er stort behov for informasjon både blant advokater og folk, mener den belgiske advokaten Raf Jespers. TERROR: EU utvider nå raskt den europeiske konvensjonen mot terrorisme fra 1977 med nye, uklare lover. ? Det er stort behov for informasjon både blant advokater og folk, mener den belgiske advokaten Raf Jespers.

EUs liste over såkalte terrororganisasjoner blir stadig lengre. Tyrkias generaler feirer at Kurdistans arbeiderparti (PKK) og det revolusjonære Devrimci Halk Kurtulus Partisi-Cephesi (DHKP-C) ble ført opp på den offisielle lista i begynnelsen av mai. På lista har de selskap med irske og baskiske nasjonalister, islamister og anarkister. I dag skal EU-parlamentet stemme over nye lovforslag som vil gi myndighetene tilgang til å samle og bruke data fra telekommunikasjonsnettet. Felles terrorlov EU-parlamentet gikk i november imot de fleste forslagene som ville sprenge personvernet som er nedfelt i et EU-direktiv fra 1997 Men siden har trykket økt, og ministerrrådet kommer nå tilbake med hva det mener bør være et rammeverk for overvåking av telekommunikasjonen, ifølge det britiske tidsskriftet Statewatch. ? EU-kommisjonen vil ha en og samme antiterrorlov i de femten medlemslandene. Det er ingen tvil om at EUs liste over terrororganisasjoner og utspillet om felles arrestasjonspolitikk er flettet i hverdandre, sier Raf Jespers fra Advocaten-Groepspraktijk i Antwerpen til Klassekampen. ? EU beveger seg raskt i retning av å skjerpe lovgivningen selv i forhold til landene med den fra før av strengeste praksisen, advarer han. Vidt terrorbegrep ? Den europeiske konvensjonen mot terrorisme fra 1977 hadde fem klare kategorier for terrorisme som dekker hva en forstår med begrepet terorisme. Det gjelder drap med automatvåpen, flykapring og drap på diplomater. Nå har EU utvidet dette med ti kategorier, samtidig som straffene skjerpes på en rekke andre områder. EU-kommisjonen vil innføre minimumstraff i alle EU-landene. Anti-terrorarbeidet foregår på flere områder; gjennom lovendringer, den konkrete undertrykkinga av demonstrasjoner som for eksempel mot toppmøtene; og med nye institusjoner som Europapol. Det har skapt et enormt behov for informasjon, sier Jespers til Klassekampen. Advokatnettverk Advokater i Frankrike, Belgia og Nederland har opprettet et nettverk for å kartlegge hva som skjer i de enkelte landene på bakgrunn av vedtakene i EU.. Jespers er en av de 200-300 advokatene i ulike EU-land som har undertegnet et opprop som skal tjene som er varsko mot den uthuling av borgerlige rettigheter som de mener skjer med rasende fart i EU-regi. ? Vi ser en økende kriminalisering av radikale og progressive krefter, som i neste omgang kan ramme oss selv, advarer Jespers. Han viser til at under Spanias formannsskap er det nedsatt en arbeidsgruppe som har satt likhetstegn mellom antiglobaliseringsbevegelsen, fordi terrorister angivelig bruker bevegelsen til sine formål.

EUs liste over såkalte terrororganisasjoner blir stadig lengre. Tyrkias generaler feirer at Kurdistans arbeiderparti (PKK) og det revolusjonære Devrimci Halk Kurtulus Partisi-Cephesi (DHKP-C) ble ført opp på den offisielle lista i begynnelsen av mai. På lista har de selskap med irske og baskiske nasjonalister, islamister og anarkister. I dag skal EU-parlamentet stemme over nye lovforslag som vil gi myndighetene tilgang til å samle og bruke data fra telekommunikasjonsnettet.


Felles terrorlov EU-parlamentet gikk i november imot de fleste forslagene som ville sprenge personvernet som er nedfelt i et EU-direktiv fra 1997 Men siden har trykket økt, og ministerrrådet kommer nå tilbake med hva det mener bør være et rammeverk for overvåking av telekommunikasjonen, ifølge det britiske tidsskriftet Statewatch. ? EU-kommisjonen vil ha en og samme antiterrorlov i de femten medlemslandene. Det er ingen tvil om at EUs liste over terrororganisasjoner og utspillet om felles arrestasjonspolitikk er flettet i hverdandre, sier Raf Jespers fra Advocaten-Groepspraktijk i Antwerpen til Klassekampen. ? EU beveger seg raskt i retning av å skjerpe lovgivningen selv i forhold til landene med den fra før av strengeste praksisen, advarer han.


Vidt terrorbegrep ? Den europeiske konvensjonen mot terrorisme fra 1977 hadde fem klare kategorier for terrorisme som dekker hva en forstår med begrepet terorisme. Det gjelder drap med automatvåpen, flykapring og drap på diplomater. Nå har EU utvidet dette med ti kategorier, samtidig som straffene skjerpes på en rekke andre områder. EU-kommisjonen vil innføre minimumstraff i alle EU-landene. Anti-terrorarbeidet foregår på flere områder; gjennom lovendringer, den konkrete undertrykkinga av demonstrasjoner som for eksempel mot toppmøtene; og med nye institusjoner som Europapol. Det har skapt et enormt behov for informasjon, sier Jespers til Klassekampen.


Advokatnettverk Advokater i Frankrike, Belgia og Nederland har opprettet et nettverk for å kartlegge hva som skjer i de enkelte landene på bakgrunn av vedtakene i EU.. Jespers er en av de 200-300 advokatene i ulike EU-land som har undertegnet et opprop som skal tjene som er varsko mot den uthuling av borgerlige rettigheter som de mener skjer med rasende fart i EU-regi. ? Vi ser en økende kriminalisering av radikale og progressive krefter, som i neste omgang kan ramme oss selv, advarer Jespers. Han viser til at under Spanias formannsskap er det nedsatt en arbeidsgruppe som har satt likhetstegn mellom antiglobaliseringsbevegelsen, fordi terrorister angivelig bruker bevegelsen til sine formål.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.32
Tirsdag 16. oktober 2018
ADVARER: Saudi-Arabia lover å svare enhver reaksjon på Khashoggi-saken med «enda sterkere tiltak». Det kan få følger for verdens­økonomien.
Mandag 15. oktober 2018
GA OPP: Ulf Kristersson gir opp første forsøk på å danne regjering. Nå får trolig Stefan Löfven sjansen. – Ligger an til en Löfven-regjering, sier statsviter.
Lørdag 13. oktober 2018
BOM: Regjeringspartiet CSU har skjerpet retorikken på asyl- og inn­vandringsfeltet foran søndagens valg i Bayern. En feilkalkulering, tror professor Ursula Münch.
Fredag 12. oktober 2018
ILLE: Den tøffe menneskeretts­situasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen.
Torsdag 11. oktober 2018
DUELL: USA vil tvinge fram konsesjoner fra Kina før G20-møtet i november ved å skjerpe frontene.
Onsdag 10. oktober 2018
ANKER: Inés Madrigal (49), som ble stjålet som baby av legen ­Eduardo Vela, vil anke dommen om at saken er foreldet til høyesterett. Også påtalemyndigheten anker.
Tirsdag 9. oktober 2018
TILBAKE: Saif al-Islam Gaddafi lever, befinner seg i Libya og vil stille til valg. Det bekrefter Othman BenBaraka, som leder Saif al-Islams bevegelse.
Mandag 8. oktober 2018
TVILER: Selv om anklagene om drap av Khashoggi kan stemme, vil det neppe få konsekvenser for det mektige kongedømmet, sier saudiarabisk aktivist.
Lørdag 6. oktober 2018
PROTEST: Hat mot arbeiderpartiet, korrupsjon og vold. Nå ser Brasils middelklasse til militæroffiseren Jair Bolsonaro. – Mange har en nostaligisk drøm om militærdiktaturet, sier professor.
Fredag 5. oktober 2018
FORVITRER: USA avslutter venneavtale med Iran etter ordre fra FN om å oppheve sanksjoner mot landet. – Nok et ledd i fragmenteringen av internasjonalt samarbeid, sier statsviter.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk